fredag 29 juli 2011

Sopa rent framför egen dörr?

Norges statsminister Jens Stoltenberg har varit ett föredöme i katastrofen i Norge och lyckats samla sitt folk i sorg och gemenskap utan att skapa känslor av hat, vedergällning och motsättningar. Det är imponerande!

Här i Sverige höjs röster för att Fredrik Reinfeldt ska göra detsamma för oss svenskar. Frågan är bara varför?? Det är i Norge terrordådet har skett, det är norska familjer som sörjer mördade anhöriga, det är en norrman som är förövaren .. det är inte VI som behöver tröstas och omfamnas .. det är norrmännen som behöver vår sympati, vår solidaritet och medkänsla.

"Det är så solkigt att använda andras djupaste skräck och sorg som verktyg för att trumfa igenom sina egna politiska poänger" .. läser jag i DN i dag. Ungefär detsamma skrev jag själv för några dagar sedan och jag håller helhjärtat med om att vi måste låta offren för denna tragedi få tid för sorg och saknad innan de används i den politiska debatten.

Sverigedemokraterna ses som en del av det som massmördaren i Norge står för och en av deras twittrande, folkvalda kommunpolitiker, Eric Hellsborn, anser uppenbarligen att allt som händer och sker är mångkulturens och islamisternas fel, och förstärker den bilden.

Men vi kan inte lyfta ansvaret från gärningsmannen och lägga det på ett svenskt, demokratiskt valt riksdagsparti, hur gärna vi än vill det .. för om vi ska göra det så måste vi också granska andra avarter av politiska åsikter som finns i vårt land.

Sopa rent framför vår egen dörr, så att säga.

I Expressen kan vi läsa att "Hans politiska åsikter utvecklades i Sverige" och det kan väl väcka lite funderingar om hur det politiska tonläget är i vårt eget land?

Under detta år har jag vid flera tillfällen förvånat mig över att reaktionerna har varit så svala och ointresserade när det gäller den twittrande, folkvalda kommun- och landstingspolitikern Simon Fors som framför åsikter som ..

"Moderater förtjänar inget annat än bly".

"Hej alla äckliga moderatsvin. Ni ska få sopa i våra fabriker, ert förbannade rövarband."

"Alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning." .. vilket avser en ledarskribent i SvD och Simon Fors undrar också om alla i SvD:s ledarredaktion är "rasist och tortyrförespråkare".

"Att reta upp borgarna är bara ett delmål för mig. Jag ämnar ta ifrån dem allt och helt enkelt avskaffa dem" .. vilket känns så där lagom trevligt för mig som ser mig som en medelklassig borgare som gärna vill behålla det jag arbetat ihop.

Simon Fors anser också att våra svenska moderater är .. "mänsklighetens förtryckare" och att Margaret Thatcher är det vidrigaste som funnits näst efter Hitler, och märkligt nog tar hans partiledning inte avstånd från dessa åsikter utan anser att de är privata och därmed får stå för Simon Fors, trots att han som folkvald och skatteavlönad politiker företräder både partiet och människorna i sin valkrets?

Alla extremister och fanatiker är ofarliga så länge de nöjer sig med att formulera sina åsikter i ord och text, är det så??

Eller så lägger de grunden till handlingar som andra kommer att utföra i framtiden .. har vi inget ansvar för det innan det händer?

Ska vi kanske ta och titta lite på hur vi har det här hemma och försöka samla ihop oss i samma gemenskap och avståndstagande av alla former av uteslutande som de lyckas göra i Norge .. där terrordådet redan har inträffat .. i stället för att försöka göra anspråk på deras sorg och behov av stöd och gemenskap?

AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr., DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, Nsd
Bloggat om Simon Fors: Röda Berget, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten

9 kommentarer:

 1. Du beskriver saken lysande klart. Du är inte "Anybody" du är Somebody!.. att räkna med! Tack.

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt har rätt - det är inte helt vår sak! Norge är inte en del av Sverige lika lite som Danmark eller Finland. Broderfolk??? Trams!

  SvaraRadera
 3. Du har rätt i att attentaten skett i Norge, men samtidigt är det utan tvivel så att det finns långt större band mellan Sverige och Norge (och övriga nordiska grannländer)än med andra länder. Många svenskar finns bosatta i Norge och många norrmän likaså i Sverige. Det finns nog många som känner att detta terrordåd berör dem extra mycket. Då kan jag tycka att det är motiverat att vår statsminister ändå kan visa en lite mer engagerad hållning än det han hittills presterat. Det behöver inte vara något plockande av politiska poäng åt något håll, bara normal mänslig medkänsla. Vad gäller Simon Fors kan jag instämma i att hans uttalanden är under all kritik, men kan också konstatera att han inte är ensam..vare sig till höger eller vänster tyvärr. Så det du skriver sist är i högsta grad önskvärt.

  SvaraRadera
 4. Det norska terrordådet inträffade och chockade människor på båda sidor fjällen. Men att såsom vissa nu gör försöka förvandla det till svensk inrikespolitik är perverst.

  Det anständiga är att tänka på offren och deras anhöriga. Att försöka värva anhängare till vänstern med denna tragedi som orsak borde inte på minsta vis vara prioriterat ens för vänstern.

  SvaraRadera
 5. "Det anständiga är att tänka på offren och deras anhöriga. Att försöka värva anhängare till vänstern med denna tragedi som orsak borde inte på minsta vis vara prioriterat ens för vänstern."

  Vänstern är vänstern och kommer alltid att så förbli.

  Många av de kommentatorer som anser sig tycka att Reinfeldt är för passiv påstår sig samtidigt vara moderater.

  Jag skrattar!

  Hade Reinfeldt varit en liten smula mer aktiv hade det hos den vänster som påstår sig vara f.d. moderater hetat att han lade sig i för mycket.

  Jag hade skrattat lika mycket då.

  Vänstern i Sverige är desperat. De har tappat makten och gör allt för att ta den tillbaka, kosta vad det kosta vill.

  V

  SvaraRadera
 6. Till visionären och allmän information: Vem är det som har förvandlat detta till svensk inrikespolitik? Ingen ledande vänsterpolitiker(undantaget några vänsterbloggare och några borgerliga- och vänsterledarsidor) har haft åsikter om FR ledarskap vid denna händelse. Detta är givetvis något fullt normalt att en regeringschef synas också när det gäller hur han hanterar olika kriser. Att detta skulle vara någon desperat organiserad kampanj från vänsterhåll är ju bara nonsens. Att statsministerh hos många alliansanhängare dyrkas som den ofelbare landsfadern är ju ganska uppenbart när man som ni går i försvarsställning för vad ett antal ledarskribenter och bloggare anser om FR agerande!

  SvaraRadera
 7. Till Anonym.

  Jag är ledsen, men i mina ögon bekräftade just du just nu, att jag inte var helt fel på det.

  Tackar!

  V

  SvaraRadera
 8. Problemet med Fors sätt att "debattera" - förutom att det är vidrigt - är att han motverkar sitt eget syfte. Folk stöts bort.
  Att försöka knipa partipolitiska poäng på terrordådet i Norge är också ganska vidrigt. Däremot finns det goda skäl att diskutera det samhällsklimat i vilket terrorister som den i Norge poppar upp. Det är nog ingen slump att lasermannen framträdde i en tid då det var okej att öppet gå ut med främlingsfientliga åsikter (Ny Demokrati och Expressens beryktade löpsedel "Kör ut dom!") liksom norrmannen framträdde ur skuggorna när islam demoniseras.

  SvaraRadera
 9. Det hedrar statsministern att han ligger lågt. Han har gjort de som krävs. Hört av sig(det nämnde Stoltenberg redan på fredag) beklagat och utlovat den hjälp som behövs. Vi ska väl ändå inte ha nån tävling om vem som beklagar mest.

  SvaraRadera