söndag 24 juli 2011

Gör för guds skull inte ..

.. partipolitik av det förfärliga som hände i Norge.

Jan Guillou skriver om hur reaktionerna skulle ha varit om gärningsmannens namn hade varit Ali. Själv såg jag de första nyhetsrapporterna från Oslo där programledaren nästan tvingade sin "experter" att bekräfta att det var muslimska terrorister som attackerat det idylliska Norge och nu läser jag om hur gärna många vill placera gärningsmannen hos Sverigedemokraterna.

Bloggen Högbergs tankar har som rubrik .. "Socialdemokratin skrämmer". Jag läser att Peter Högberg har kluvna känslor men men känner .. "En stolthet över att tillhöra en rörelse som kan sätta sådana känslor i brand. Det visar att Socialdemokratin är på rätt spår".

Det rätta spåret är begreppen rättvisa, solidaritet och frihet, som enligt Peter Högberg endast finns hos Socialdemokraterna och då i så hög grad att högern måste skrämma medborgarna från den rätta vägen.

Det är det som han upplever har utlöst den besinningslösa attacken som kostat så många människoliv.

Det var ett oväntat partipolitiskt sätt att se på en tragedi där över 80 unga människor miste livet och minst 7 personer dog i ett bombdåd riktat mot Norges politiska maktcentrum.

Våldsdådet på Utöja var ett angrepp på Socialdemokratin, men om det hade varit ett ungdomsläger för Sverigedemokrater, hade Peter Högberg då ansett att sverigedemokraterna hade haft rätt att känna en stolthet över att tillhöra en rörelse som kan sätta sådana känslor i brand?? Hade det visat på att Sverigedemokratin är på rätt spår??

Hur skulle vi ha sett på det hela .. rent partipolitiskt .. om det handlat om över 80 moderata ungdomar? Vem skulle ha känt stolthet då??

Vansinnesdåd har inga gränser .. det finns människor förblindade av snedvridet hat riktat mot det mesta. Till och med i trafiken riskerar vi att mista livet om en instabil medtrafikant känner sig tillräckligt kränkt.

Jag kunde ha skrivit detta som kommentar på Högbergs tankar, men jag har skäl till att tro att den inte hade blivit godkänd och publicerad.

Det är synd, för Peter Högberg är en socialdemokrat som jag fram till i dag har haft stor respekt för och som i vanliga fall skriver väl avvägda, tankeväckande och läsvärda inlägg .. även om de verkar vara riktade enbart till redan troende med partitillhörighet.

Så låt oss för guds skull lämna partipolitiken utanför den här tragedin, vilket tack och lov Håkan Juholt själv gör i sitt inlägg på Aftonbladet Debatt, där han bland annat skriver;

"Demokratin ska ta ansvar för att sätta gränser. Mot hot, våld och övergrepp har alla sådana passerats. Mot alla sådana övergrepp - vilka uttryck övergreppen än tar sig - ska vi tillsammans stå upp och ta strid.

Varje dag. Dygnet runt.

Demokrati förutsätter nämligen respekt för varandra. Alla människors lika rätt och värde ska förbli den demokratiska grund som vår nation ska vila på."

Tillsammans. Respekt för varandra. Lika rätt och värde ... jag tror att alla, oavsett politiska åsikter och politisk hemhörighet kan skriva under på det Håkan Juholt skrev.

Låt det räcka med det .. vi sörjer alla tillsammans med människorna i Norge.

SvD, SvD, DN, DN,

26 kommentarer:

 1. Nu säger de på nyheterna att hans manifest i stort sett är plagiat av Ted Kaczynskis (una-bombaren). Namnet Behring, låter inte helt norskt. Vet någon den här killens fulla etniska bakgrund och vilka värderingar han kan hysa pga dessa? Han är ju uttalad anti-rasist, anti-"nazist", anti-islam, pro-homo, sionist och Israelvän enligt manifestet. OCH skjuter ihjäl norska barn och ungdomar som uppmanade till Israelbojkott.
  Är han verkligen äkta Norsk? Eller ligger hans lojaliteter starkare hos någon annan grupp, precis som för många politiker, bankfolk, medierepresentanter mm framförallt i USA?
  Finns det någon som helst koppling mellan honom och Ted Kaczynski?

  Någon som vet mer?

  SvaraRadera
 2. Det är många grupper som försöker rida på det som hänt. Inte minst politiskt och religiöst. Men en galning är en galning och galenskapen kan ta sig vilken dräkt som helst.

  SvaraRadera
 3. Man häpnar... 'Anonym' här ovan är inte det första pucko jag ser som vill få det till att det är Israel som ligger bakom terrordådet.
  Det var en norsk man med sjuk världsbild som dödade andra norska män och kvinnor. Inte Al-Quaeda, Mossad, CIA, eller någon annan av de övriga vanliga misstänkta bland konspirationsteoretiker.

  SvaraRadera
 4. Bering är en norsk och dansk gammal släkt (Berings sund som dansken Vitus Bering seglade igenom 1727) Troligen är släkten invandrad från Tyskland under 1600-talet eller ännu tidigare. Så han är nog så norsk man kan vara.

  SvaraRadera
 5. Om Juholt uttalat sig så (jag läser inte längre AB; inte ens på nätet) har han definitivt plockat många röster.

  Klokt sagt måste t.o.m. jag erkänna. Och jag tillhör definitivt inte Juholt's fanclub.

  Och nej, jag har aldrig slutat att läsa din blogg. Bara att kommentera den. Vilket jag härmed i denna stund oxå har brutit med.

  ;-)

  V

  SvaraRadera
 6. Och om jag ska fortsätta när jag ändå är på tråden.

  Detta är ett vansinnesdåd.

  Utfört av en galning.

  Vi vill väl inte grunda politiska ståndpunkter i en galnings sinnessjuka dåd. Är det sådan politik vi vill ha?

  Som grundar sig i galenskap?

  V

  SvaraRadera
 7. The people in scandinavia are all insane, they feel sorry over 100 social democrats but the man who killed them, they are all from the same madhouse.

  SvaraRadera
 8. Man kan undra vad den politiskt korrekta åsiktsmaffian sagt om de mördade ungdomarna alla tillhört ett s.k. "främlingsfientligt" parti och mördaren visat sig tillhöra den yttersta vänstern? Eller om denne varit arab och en sjukt vriden islamist? Vore det lika hemskt då? Skulle media dra lika snabba paralleller mellan gärningsmannen och vänsterrörelserna i landet? Eller islam? Man kan undra...

  SvaraRadera
 9. Rättshaverister, fanatiker, extremister .. det finns många slags människor som på ett eller annat sätt har hamnat på kant med samhället. Det är något vi aldrig kan freda oss ifrån, vi kan vara uppmärksamma och försöka se signalerna i tid .. men det är omöjligt att hindra någon från att göra något de ännu inte gjort.

  Visionären .. nu blev jag faktiskt riktigt glad!

  Det skrivna ordet är mycket knepigare än ett direkt samtal med tonfall, ögonkontakt, kroppsspråk och omedelbara svar .. ibland kan det bli så fel när samtalet blir så här begränsat och det gjorde ont när jag förstod att du uppfattade det jag skrev på ett sätt jag inte menade. Jag hoppas jag är förlåten?

  Och jag är inte heller ett Juholt-fan, som du kanske redan har märkt .. ;-) Men i dag balanserade han på rätt sida och uttryckte sin medkänsla utan att försöka vinna något politiskt med det han skrev. Det är så det ska vara vid ett tillfälle som detta.

  Du har så rätt .. en politik som "galningar" vill utplåna är inget att vara stolt över .. det är inte att vara på rätt spår.

  Rättvisa, solidaritet och frihet .. kan aldrig förpackas så att människor upplever det som tvång, förtryck och instängdhet. Gör någon det så är det ett misslyckande, inget annat.

  SvaraRadera
 10. "Man kan undra vad den politiskt korrekta åsiktsmaffian sagt om de mördade ungdomarna alla tillhört ett s.k. "främlingsfientligt" parti och mördaren visat sig tillhöra den yttersta vänstern? Eller om denne varit arab och en sjukt vriden islamist?"

  Vare sig den politiskt korrekta maffian eller någon annan intellektuell har sagt ngt som ö.h.t. berör religiös fundamentalism.

  Any, vi är tvillingsjälar!

  Visste det första gången jag läste Dig.

  Ibland är det så. Man slåss och gnabbas, men man älskar varann.

  ;-)

  V

  SvaraRadera
 11. Åh, Anybody , så bra du uttrycker detta. Man hade ju önskat att man sluppit se en del bloggar idag. Dårar finna ju på alla kanter och att uppmuntra dem kan ju leda i väldigt farliga riktningar. Önskar att alla vore varsammare med orden.

  SvaraRadera
 12. Låt oss kalla Anders Behring Breivik för vad han är: terrorist. Hade denne norske terrorist i stället haft ett arabiskt namn hade han just kallats för terrorist istället för som nu när han är blond och "bara" anses vara en galning.

  Med tanke på den långa planeringen, manifestet på mängder av sidor och det avancerade förfarande för att ro detta illdåd i land så är han garanterat inte mer galen än någon annan terrorist bara för att han råkar vara blond. Helt klart är han störd, gravt empatistörd. Hade han haft minsta känning av empati hade han inte kunnat mörda så många och inte på detta sätt där han öga mot öga sköt ner en efter en.

  Men säkert hittar advokaten på något och har kontakter så denne Breivik kan få en grav diagnos. En terrorist med arabiskt namn hade minsann inte klarat sig undan så lätt oberoende om vederbörande hade grav psykisk störning eller ej.

  SvaraRadera
 13. epsilon: Ja nu ska det uppmanas om varsamhet med ord eftersom den blonde terroristen har sina sympatier till höger och till nationalism. Om det däremot hade varit en svarthårig muslim som utfört dådet så hade det minsann inte varit någon varsamhet med ord och även i detta dåd fick sig muslimerna en känga innan det blev uppenbart att det inte kunde ligga islamister bakom.

  SvaraRadera
 14. HumanLabRat : Jag vet inte i vilka kretsar du rör dig i i vanliga fall men här manifesterar du dina fördomar om oss å det grövsta (som vanligt)

  Inte för att jag tror att du bryr dig men jag kan meddela dig att jag faktiskt är ännu argare nu när jag vet att han hade sina sympatier till högerextremen än när jag trodde att det var en al-quidaarragerad aktion.

  SvaraRadera
 15. Det som Labråttan skriver är en pyttipanna på Jan G.s krönika i söndagens AB inget annat

  SvaraRadera
 16. HumanLabRat: Jag tycker man alltid ska tänka på hur man uttrycker sig,just för att inte uppmuntra dårar på ena eller andra sidan, blonda eller mörka. Självklart är detta terrorism. Därför är Anybodys inlägg så bra - gör inte partipolitik av detta. Alla, av alla politiska färger, måste jobba mot extremismen.

  SvaraRadera
 17. Den som gjort detta till partipolitik är faktist mördaren själv då han valt offer efter politik, att andra uppmärksammar detta frångår inte det faktum att offren var valda på grund av sin politiska tillhörighet!!.

  Jonas E

  SvaraRadera
 18. Hmm:
  Vilka fördomar menar du att jag förmedlar? Kan du förklara dig i det? Vore också intressant att höra dina tankar kring vilka "kretsar2 du tror att jag tillhör. Tillhör man speciella "kretsar" så fort man tänker och tycker på annat sätt än dig kanske? Jag har inte skrivit någonting i mina tidigare inlägg som kan uppfattas vare sig som fördomsfullt eller provocerande. Så frågan är vilka lättstötta kretsar du brukar frottera dig med.

  Jonas E:
  Helt rätt! Hur man än vänder rumpan så sitter den där bak. Hur man än vänder och vrider på den här saken så handlar det om partipoltik eftersom attentatet är riktat mot ett specifikt parti.

  SvaraRadera
 19. HumanLabRat : "Hade denne norske terrorist i stället haft ett arabiskt namn hade han just kallats för terrorist istället för som nu när han är blond och "bara" anses vara en galning. "

  Var så god. Dina förutfattade meningar om oss här. Eller skriver du här bara därför att, utan ngn som helst reflektion på var det hamnar och hos vem?

  Vilka kretsar som jag tror att du tillhör? Om du läser igen så tror jag inget utan säger just att jag inte vet. Men ditt resonemang om vad folk ska säga och vad de inte gör får mig ju att ana. Eller är det så att du resonerar utifrån hur du själv ser på saken?

  Om du inte själv ser att du brukar skriva just full med fördomar här, så har du mindre självinsikt än vad jag trodde.

  Om mina kretsar som jag rör mig i är lättstötta eller inte är faktiskt inget som avhandlas här då det inte är jag som far fram med ullstrumporna. Hur det är med min omgivning har jag inte frågat men för min egen del så är jag rätt trött på ditt förmätna basunerande av din svart/vita värld och din totalitära åsikt som den enda rätta.

  SvaraRadera
 20. Jonas E:: Då drar vi in AFA varje gångs som vi diskuterar höger/vänster-politik i framtiden då då. Det är ju inte mer än rätt, eller hur?

  Eftersom att de är synnerligen välorganiserade så är ju de mer relevanta dessutom.

  *Sandlådetänk*

  SvaraRadera
 21. Hmm : Och när sköt någon från AFA ihjäl någon sist, eller begick ett massmord ??.

  Jonas E

  SvaraRadera
 22. Jonas E: Menar du på alvar att detta var ett organiserat massmord med en hel organisation som ligger bakom? Kan du på alvar säga att detta var en inte var en akt av en galning med snedvridna idéer där föremålet för hans hat lika väl hade kunnat vara snögubbar?

  Och visst finns det exempel på där AFA har begått kraftigt våld.

  SvaraRadera
 23. Hmm:
  Det är lätt att se vart du själv befinner dig, dina fördomar syns tydligt i det du suttit och fantiserat ihop kring mig. Mina inlägg ovan inriktade sig inte mot någon specifik individ, så varför tog du åt dig? Medan dina inlägg inriktar sig på mig. Det säger en hel del om dig! Istället för att diskutera den ytterst allvarliga sakfrågan så skjuter du omkring dig på budbärare, på bloggare som bara vill uttrycka sin egen åsikt. Kom ihåg, detta är anybodys place, om du inte vet vad de orden betyder så bör du slå upp dem.

  Dina egna åsikter, din egen fördomsfullhet och ditt eviga fantiserande om mig säger en hel del om dig. Bedömer du mig som totalitär så har du verkligen noll koll. Svart och vitt står du själv för och det kan alla se i dina egna inlägg, lättstöttheten lyser också genom.

  Japp jag kan i vissa fall ha en väldigt framåt och rakt på ton. Jag kan också emellanåt använda ett språk som kan uppfattas som rått. Men att det skulle vara bevis på det du fantiserat ihop om mig ovan är bull. Då har man en snäv och närmast skev bild av verkligheten. Och som vanligt skjuts budbäraren som framför ett budskap man inte vill höra. Men då kan man inte kalla sig för demokratisk anser jag. Titta dig du i spegeln litegrann Hmm, så kan det bara bli bättre!

  http://humanlabrat.bloggsida.se/samhalle/shoot-the-messenger

  SvaraRadera
 24. Anybody! Mycket tänkvärt och sansat inlägg tycker jag!

  SvaraRadera
 25. Hmm !!...min poäng är att detta var en attack direkt mot Sossar, med ett enda mål -att döda just Sossar....det faktum kan DU inte unkomma hur mycket du än försöker!!.

  Det var DU som drog in AFA i det hela, och jag stöder på intet sätt deras sätt att föra/förstöra politik, likväl som jag inte stöder extremhögerns sätt att förstöra heller.

  Men att fråga när har någon bivit dödad av AFA sist?? är berättigat, då DU drog upp AFA som jämförelse!!.

  Jonas E

  SvaraRadera