lördag 16 juli 2011

Sommarläsning.

Jag hade ingenting att läsa! Absolut ingenting, allt som fanns var läst både en och två gånger och jag tillhör den typen som läser jämt. När jag fikar, äter, ska sova eller bara kvistar ut på verandan och röker .. att vara utan en läsvärd bok är en katastrof.

Men när nöden är som störst .. så finns det alltid en loppis med billiga böcker i närheten, så jag inhandlade en tegelstensroman med romantiskt omslag och en pocket av Cecilia Hagen, "Mina resor med Diana" för 5 kronor styck. Andrahandsvärdet på böcker är inget vidare precis.

Romanen var rent förfärlig. Förmodligen hade jag älskat den när jag var 14 år och samlade på Angelique-böcker och hetsade upp mig över sexskildringarna. Nu är jag betydligt äldre och behöver betydligt mer för att hetsa upp mig till den milda grad. Jag kom halvvägs och boken kommer säkert att uppskattas av någon annan som hittar den på Frälsningsarméns utförsäljning.

Men Cecila Hagens bok var en glad överraskning. Hon skriver inte bara om prinsessan Diana och det brittiska kungahuset utan också om sig själv, sin uppväxt, sina erfarenheter och sitt liv som kvinna, mamma och journalist. Jag älskar den här boken, vill samtala direkt och mer om det hon skriver och känner ibland igen mig så till den milda grad att jag vill skriva brev och berätta hur just jag upplevde min barndom, mina föräldrar och min tonårstid.

Men det är klart att jag inte gör .. men det roligt när det liksom uppstår ett envägssamtal mellan boksidorna, det är det.

Så kom Maken med en present. Alex Schulmans hyllningsbok till den fulländade Amanda Widell .. "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött".

Ack ja, denna fulländade kvinna fyller Alex med vördnad och förundran sida upp och sida ner. Hon är SÅÅÅ vacker, så VACKER, att han inte kan förstå att hon kan nedlåta sig till att intressera sig för honom.

Hennes skönhet förlamar honom till den milda grad att han får tunghäfta när hon bjuder hem honom till en kväll med hämtmat framför tv:n. Det blir tyst, fumligt, pinsamt och .. "Efter en stund tar Amanda av sig sina skor. Jag ser det hela i ögonvrån. Hon placerar varsamt sin fot över min. Hon smeker den sakta över min vrist. Vi talar med varandra, men ingen kommenterar foten."

Alex tror att detta är den väna och undersköna Amandas sätt att trösta honom för att han varit så fumlig och handlingsförlamad och tar farväl med en stel kram ... och då får jag nästan kväljningar. Förmodligen försökte hon få lite fart på aktiviteterna i soffan och hade ingen aning om att det skulle ha fungerat bättre om hon inte hade varit så förgjordat, övernaturligt VACKER!!

Till slut fick de i alla fall till det och pratade med varandra gjorde de också .. i 9 timmar i sträck, utan att Alex ens törs lämna skönheten för att gå och kissa. Tänk om hon försvann, hittade en värdig drömprins eller bara stack på grund av leda??

Jag undrar VAD de pratade om? Det framgår inte någonstans i hela boken, den är en envägsbeundran av Amanda Widells ofattbara skönhet och vänhet .. ingenting annat.

Men hon måste ju ändå ha något mer att erbjuda, något att tillföra mer än skönhet? Jag letade och fann Amanda Schulmans blogg och försökte hitta själva människan bakom den fulländade ytan.

Men på bloggen fanns hon inte .. men ett recept på en kräm av kaffesump och citron som gör hyn mjukare och lenare än någonsin om man har på den i bastun, det hittade jag.

Sommarläsning .. det är ofta de mest oväntade böcker som dyker upp. Böcker som jag kanske aldrig annars hade valt själv. Ibland blir det så rätt och så oväntat bra och ibland blir det riktiga bottennapp .. men alla ger de välbehövlig underhållning för stunden.

1 kommentar:

  1. Det är alltid lika roligt när kändisar råkar ut får vanliga grejer och beter sig som om de vore de första på jorden som har börjat ha sex/fått barn/drabbats av Kärleken. ;-)

    SvaraRadera