tisdag 5 juli 2011

Jag har svårt med extrem/missnöjespolitik ..

.. där man gör skillnad på människor och kräver likriktning eller särskiljning.

Människor som HAR, oavsett hur de har fått det .. ska ses som RIKA och hatas, bekämpas och plockas ner bland de VANLIGA människorna som vill ha någon att skylla allt på.

Den som inte har, är en god människa ända till den dag då h*n genom utbildning, idogt arbete och sparande klättrat på samhällsstegen, fått ett gott liv, ett ägande och förvandlas till en "borgare" och blir en dålig människa som bör avstå från större delen av det h*n inte reste, festade eller konsumerade bort.

Samma utgångsläge, samma förutsättningar, olika val .. VI och DOM.

En svensk är en svensk och en utlänning är en utlänning och först svenskarna och sedan "de andra" .. det är också en inställning som förutsätter att vi delar upp människor i VI och DOM .. hur vackert man än lägger orden.

Olika utgångsläge. olika förutsättningar, inga val??

Säga vad man vill om Socialdemokrater, Moderater, Miljöpartister, Folkpartister, Centerpartister och Kristdemokrater .. men de bygger inte sin politik på att försöka utesluta, tycka illa om eller misstänkliggöra halva .. eller åtminstone stora delar av befolkningen.

Hur kan man någonsin åstadkomma solidaritet om man utgår från att stora delar av befolkningen ska hatas och/eller föraktas?

Politik som är byggd på hat är alltid obehaglig och för inget gott med sig .. oavsett om den man hatar och vill bli av med har lyckats få ett ekonomiskt bra liv eller är född i ett annat land.

Politiker som öppet deklarerar åsikten .. "Jag ämnar ta ifrån dem allt och helt enkelt avskaffa dem" .. är lika obehagliga som de som säger .. "skicka tillbaks dem där de hör hemma".

Vi har tillräckligt många partier med de som jag redan räknat upp, tycker jag. Vi behöver inte dem som försöker sätta oss i motsatsförhållande till varandra.

Nu vet jag av erfarenhet att många kommer att tolka det här inlägget som att jag inte vill betala skatt, inte tänker på de utförsäkrade, vill försämra skolan och tycker att det är trevligt med fattiga barn .. det är helt fel men blir en naturlig följd när någon känner sig tvingad att dela upp människor i VI och DOM.

Det går att läsa det jag skriver som om jag är en av DOM .. om man bara anstränger sig aldrig så litet.

SvD, AB,

1 kommentar:

  1. Kusinen från landet5/7/11 15:18

    Du har så rätt, och man kan också uttrycka det som att det är synnerligen otrevligt med extremism, vare sig det gäller politik eller religion eller vad det än gäller.

    SvaraRadera