torsdag 14 juli 2011

Förväntningarna är stora ..

.. på semestern, läser jag i DN. Det ska resas, roas, byggas, umgås, grillas, solas, badas, krökas, roas lite till och så ska man må bra, bry sig om sig själv, vårda förhållandet, ha sommarsex i naturen och tillbringa mycket tid med barnen och hinna avverka minst tre nöjesparker tillsammans med dem.

Jag fattar inte hur de hinner??

Resultatet av alla dessa aktiviteter och uppfyllandet av alla dessa drömmar blir inte sällan gräl och bråk, läser jag i samma tidning.

Jag fattar inte hur de orkar?

Själv skulle jag ligga som en blöt fläck redan efter första veckan om jag hade så mycket förväntningar att leva upp till. Det skulle nog inte finnas energi kvar till ett vettigt gräl eller bråk, är jag rädd.

När det gäller semester förväntar jag mig ingenting .. själva målet ÄR att göra ingenting!! Att lägga ner, lägga av och göra något annat som helst inte är särskilt krävande eller nödvändigt. Det är svårare än man tror, faktiskt. Bara att få tid till att läsa en bok ute på verandan är ett helt företag, men lyckligtvis så har vi två ytterdörrar, så det går fixa till en något så när acceptabel lösning.

Jag dukar ut kaffet och boken, låser upp dörren på baksidan och låter den vara öppen, glider ut på verandan och låser bakom mig och försjunker i stillhet. För det mesta missar alla att jag sitter där och tror att jag hänger tvätt eller något annat arbetsamt på baksidan och förhoppningsvis så tömmer de diskmaskinen när de ändå går förbi.

Då slipper de hålla på med det när jag bänkar mig framför tv:n eller somnar i soffan.

Att få tid att sy, måla eller plottra ihop något roligt är betydligt pyssligare, det HÖRS ju så bra? Men om jag stänger dörren till syrummet bakom mig så varken syns eller hörs jag .. men kvävs nästan om jag inte ställer fönstret på vid gavel, vilket gör att det finns en viss risk att jag hörs ändå om någon letar efter mig.

Vem behöver åka bort, när det är tillräckligt spännande att vara hemma och försöka vara passiv?

Långa turer i skogen för att leta svamp, plocka bär eller bara fjanta omkring helt planlöst är bra gruppaktiviteter som har det goda med sig att alla inblandade faller ihop i stillsamma högar vid återkomsten .. helt underbart!!

Att göra ingenting är också spännande! Det är intressant att se vem som står ut längst med odiskad disk, otvättad tvätt och odammsuget golv .. vem som längst klarar ovissheten om det blir någon middag och i så fall vad .. men den som utnyttjar semestern bäst vinner, eller hur?

Och bör belönas med hembakat smaskens till kvällsfikat!!

Att göra INGENTING är en underskattad och härlig sysselsättning som kräver sin man eller kvinna, till skillnad från köpta sysselsättningar som man tydligen bara blir arg av.

DN, DN, DN,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar