måndag 11 juli 2011

Feghet?

Sverigedemokraterna har talat i Almedalen och alla försöker övertrumfa varandra i fördömanden av SD:s politik. Mörkermakterna har talat, läste jag någonstans.

Aldrig någonsin, aldrig någon gång, aldrig någonstans ska vi ge SD inflytande .. ekar vi andra efter Mona Sahlins vallöfte i Socialdemokraternas namn förra året. Det klingar lika falskt ute i verkliga livet som det gör i riksdagen just nu.

Varje dag under valrörelsen varnades vi .. av Socialdemokraterna och av media .. för SD:s politik, som redovisades in i minsta detalj. En mediaexponering som förmodligen var värd miljoner för partiet som saknade egna medel för att åstadkomma den själva, en investering av motståndarna som resulterade i inträdesbiljetten till Sveriges Riksdag.

Enligt min uppfattning.

Vi gillar Olika .. ropar vi politiskt korrekt på uppmaning från Aftonbladet .. vars redaktion inte är särskilt Olika och som glömt den artikel de skrev den 13 mars 2000 .. "Så många brott begår invandrare" .. som var till förväxling lik det som Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson nu står och talar om. En artikel som pekade på överrepresentationen av invandrare när det gällde brottslig verksamhet, våldsbrott och våldtäkter.

Men det var då det.

Genom att fördöma SD kommer vi lätt undan. Då behöver vi inte titta på oss själva och våra egna fördomar eller fråga oss om det verkligen finns ett problem och om vi själva är en del i det.

Vår egen feghet är förmodligen myllan och grogrunden för Sverigedemokraternas politiska framgångar.

Feghet, det är att peka på symptomen i stället för att plocka fram orsaken i ljuset och göra något åt det.

Barnfattigdomen, som Håkan Juholt så ordrikt beskrev i sitt första tal, nämnde han någon gång att den är störst, 65 %, bland invandrare eller barn till invandrare? Sa han ett enda ord om att barnfattigdomen är så stor som 39 % bland barn med utländsk bakgrund i jämförelse med "svenska" barn där siffran är blygsamma 5 %??

Media hängde på .. men hur många av alla "fattiga barn-historier" som visades upp handlade om barn med invandrarbakgrund och hur många handlade om barn till "vanliga svenskar"?? Minns ni det?

Hade Håkan Juholt hyllats lika mycket om han talat sig varm för riktade ekonomiska insatser till barn med invandrarbakgrund i stället för att gå till storms mot 100-lappen till aktiviteter i skolan?

Socialdemokraterna talar väldigt gärna om LIKHET, solidaritet och mångfald, men i S-ledningen är det mer än glest med folk som inte är födda in i partitet, precis som i partidistriken och SSU. För att inte tala om gemenskapens och solidaritetens fäste .. fackföreningsrörelsen. Hur många med invandrarbakgrund finns representerade i LO??

Däremot verkar den mångfald som Mona Sahlin lyckades skapa försvinna med oroväckande hastighet efter partiledarbytet.

Nalim Pekul, Maryam Yazdanfar, Ibrahim Baylan, Ilija Btljan t.ex .. alla har lämnat över till andra. Kvar sitter Luciano Astudillo och gör sitt bästa för att rädda den politiska karriären.

Håkan Juholt kräver att Migrationsverket kraftigt ökar kontrollen av arbetskraftsinvandringen. "Vi har en massarbetslöshet i Sverige i dag. Det måste vara politikens fokus att se till att de över 400 000 människor i vårt land som är arbetslösa faktiskt kan få en utbildning och bli anställningsbara" .. ryter överdrifternas mästare till och gräver ett spadtag till i det dike som skiljer "riktiga svenskar" från alla andra.

Det är märkligt. När vi åker på semester till andra länder är vi lyriska över deras kultur och sätt att leva. "De är sååå TREVLIGA och inte så stela och hämmade som vi" .. kuttrar vi när vi kommer hem och så byter vi sida på trottoaren för att inte bli rånade av andra människor från samma land. Människor som dessutom inte uppför sig som OSS!!

Vi gillar också tanken på att "massarbetslösheten" beror på att "dom" tagit "våra" jobb från oss .. och förtränger att vi själva inte vill ha deras jobb och arbetsvillkor. Det är inte heller särskilt gångbart att tala alltför mycket om hur småföretagandet växer hos driftiga, målmedvetna människor med invandrarbakgrund i motsats till hos oss andra som hellre pratar om brottslighet och farlighet sorterad efter etnisk tillhörighet.

När vi går omkring med våra kundvagnar på Coop (som egentligen borde heta Domus), så händer det att vi möter varandras blickar och ler, kanske till och med byter några ord eller lånar ut en hjälpande hand. Vi möter varandras blickar och roas av situationer som vi känner igen .. kinkande barn, motsträviga äkta män eller irriterade mammor/hustrur.

Handen på hjärtat .. hur många gånger sker detta mellan dig och någon med invandrarbakgrund?

Hur många gånger har du öppnat ett samtal med någon som inte ser ut som du?

Det är lätt att fördöma SD och samtidigt känna sig som en god och fördomsfri människa. Men det är vårt eget förhållningssätt bakom den politiskt korrekta ytan som skapade utrymmet för Sverigedemokraterna.

Jag bor på en ort med stora grupper invandrare .. de bor för sig och jag bor på en helt annan plats. I samhället vimlar det av kvinnor i exotiska tygsjok, burkor eller huvuddukar och det är svårt att förhålla sig, jag erkänner det.

Jag skräms också av männen när jag möter dem i grupp, jag kan inte avläsa dem lika lätt som när det gäller män som jag känner igen och jag väljer en svensk hantverkare när jag ska ha något gjort hemma.

Men när hantverkaren som kommer är från ett annat land och när kvinnan jag ler mot i affären ler tillbaka .. då försvinner osäkerheten och oron och vi blir bara människor allihop.

Tänk att det ska vara så svårt att leva så hela tiden?

Expr., Expr., DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB,

5 kommentarer:

 1. He he: Hälften av min umgängeskrets är från Iran. :)

  Vi tycker dock alla att vi tar emot fler än vi kan ta hand om till Sverige. Vi behöver prata om hur det egentligen ser ut i Sverige idag.

  SvaraRadera
 2. Så här nära var jag för ett år sedan:

  Dagen började med en kulturgemenskap. Tack SL. På tricken stod en kille och gjorde någon slags rörelse. Kanske var det Qi Gong, vad vet jag? Han stod med händerna rakt fram och med öppna händer. Sen rörde han händerna upp och ner som om han målade ett staket med fingertopparna. Efter en stund bytte han till att stå och krama ett osynligt träd. Sen gick han tillbaka till målandet igen. Hela tiden hade han slutna ögon.

  Mitt emot mig satt en kvinna från Somalia med heltäckande klädsel. Bara ansiktet syntes, och det lilla som syntes av händerna var täckt av hennatatueringar. Hon satt liksom jag och tittade storögt på den märkliga killen. Sen tittade vi på varandra och skrattade. Det kändes fint.

  Jag tror inte att jag och en fiapjäs från Somalia har så mycket gemensamt, men vi kan i alla fall skratta gott tillsammans åt en tredje kultur.

  SvaraRadera
 3. Hmm .. Du har så rätt .. vi måste våga vara mer ärliga med hur vi tänker och hur allt verkligen fungerar och sluta vara så förtvivlat ängsliga över att inte bli betraktade som politiskt korrekta.

  Då kanske vi kunde enas om att det inte leder någonvart med hat och förutfattade meningar och kan ta itu med de verkliga problemen.

  Och visst är det konstigt .. de bekanta jag har som är från andra länder, de är liksom inte längre bara invandrare utan bara vänner och bekanta. I och med att vi lär känna varandra som individer så försvinner främlings-bilden, eller hur?

  Anonym .. woow, vilket härligt möte, tack för att du berättade det!! :-)
  Och visst är det fint och minnesvärt när man får spontana kontakter med fullständiga främlingar.

  SvaraRadera
 4. Som vanlig gammaldags invandrarunge så vet jag att det här som SD pratar om invandrare så tänkte och tyckte man om oss redan på femtitalet. På bruksorten jag växte upp kunde man möjligen vara från Finland men där gick gränsen, Att vara halvblod d v s holländsk pappa och mamma från Norrland gjorde mig till ett ufo hela uppväxten. Det är fortfarande ufokänsla när man knallar med i Prideparade i den här "storbyn", det ifrågasätts och folk talar om att bögar är perversa otäckingar - de stödjer sig på Bibeln t o m. Jag blir så trött.Men man får aldrig glömma att hur knasiga man tycker att SD är så sitter de i riksdagen för att de valts av svenska folket till de platserna.Jag blir ännu tröttare.

  SvaraRadera
 5. Any skriver: "Sa han ett enda ord om att barnfattigdome+n är så stor som 39 % bland barn med utländsk bakgrund i jämförelse med "svenska" barn där siffran är blygsamma 5 %??"

  Eftersom Rädda barnen definierar barnfattigdom som barn i en familj, som uppbär socialbidrag (oavsett hur stor familjens samlade bidragsinkomst är), så är det lite känsligt för Juholt att uppmärksamma denna snedfördelning betr. socialbidragsutnyttjande.

  Juholts väljarkår är knappast roade av att bli påminda om, att de har tvingats axla försörjningsbördan för en invandrarpopulation med den här profilen.

  Förstår du verkligen inte det, Any? Jag vill minnas, att jag redan har informerat dig om hur Rädda barnen har valt att definiera "barnfattigdom" - men jag kan förstås minnas fel..

  I synnerhet Juholts gråsossar ser med starkt ogillande på att bli utnyttjade (av folk som väljer att flytta till Sverige) - därför vore det ingen höjdare för Juholt att uppmärksamma snedfördelningen i bidragsförsörjning.

  SvaraRadera