torsdag 12 mars 2015

"Vi behöver lära oss om vad muslimer och islam är,


... uppenbarligen finns det alldeles för många fördomar som väcker rädslor och hat", sa Alice Bah Kuhnke när hon manifesterade solidaritet i samband med fritös-branden i Eskilstuna.

Hon lovade också " att ta de första stegen för Sveriges första nationella strategi mot islamofobi. En del av strategin är att sprida kunskap om vad islam är. Strategin kommer att arbetas fram tillsammans med det muslimska civilsamhället, men det kommer att handla om att sprida kunskap i hela landet".

Jag har funderat på den kunskapsspridningen i samband med den Saudarabiska röran. Bortsett från att jag inte har en aning om varför det måste finnas ett "muslimskt civilsamhälle" i ett land där begreppen kristna eller judiska civilsamhällen saknas .. är det en annan fråga som jag inte kan komma ifrån.

Om hela svenska folket behöver en speciell nationell strategi och en specialdesignad, särskild kunskapsspridning för att upplysas om islam ... varför i Herrans namn började inte Alice Bah Kuhnke med Margot Wallström och Stefan Löfven?

Då hade de kanske fattat att det inte är särskilt diplomatiskt, kanske till och med kränkande och olämpligt, att kalla Saudiarabiens rättssystem för "medeltida" .. offentligt och i media.

Som privatperson får Margot Wallström, precis som jag, tycka vad hon vill om piskrapp, stympning och dödsstraff .. men som utrikesminister, med uppdrag att bevara goda relationer med ett land som bygger sitt rättssystem på tolkningar av Koranen, borde hon tänka på vilka ord hon använder när hon fördömer det som är en helig skrift i det land hon räknar med att ha goda förbindelser med.

Eller så visste hon vad hon gjorde .. och då måste resultatet ha varit värt det och väntat?

Redan när jag läste uttalandet för första gången hisnade jag och undrade om det skulle kunna  passera i det land det handlade om. Makthavarna i Saudiarabien kanske till och med kunde uppfatta den svenska utrikesministerns uttalande som islamofobiskt?

Nu vet jag att reaktionen blev ....”Islamiska sharia behöver inget betyg på gott uppförande av Sverige eller något annat land".

Margot Wallströms nedlåtande tilltal var mer kränkande än ett uppsagt samarbetsavtal med Sverige .. även om regeringen nu försöker rikta blickarna bort från utrikesministerns klavertramp till en annan, svensk, officiell version.


Vi har blivit ett fegt land .. när till och med media oförbehållsamt köper den "bekvämaste" versionen.


DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expr., DI,

9 kommentarer:

 1. Hej Any!

  Jag instämmer helt i din kritik av Wallström... men jag förstår inte slutklämmen? Vadå "till och med media"?

  När 83% av SVTs journalister och 82% av SRs sympatiserar med S + V + MP, så är det väl tyvärr helt förväntat att de oförbehållsamt sprider S + V + MP regeringens version.

  SvaraRadera
 2. Blivit?
  "...that small, coward country"
  Winston Churchill om Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i det här fallet är det väl de som kritiserar Wallströms epitet på Saudisk rättskipning som är medlöpare till Underkastelse som Islam lär betyda,helt i linje med utvecklingen i Sverige,där det inhemska förklaras vara mindre värt,det muslimska civilsamhället framtiden och det eftersträvansvärda.

   Radera
  2. @ Riga

   Det verkar inte finnas någon engelsk källa, till att Churchill någonsin skulle ha sagt något sådant om Sverige.

   Det påstås första gången 1997 (!) i en svensk (!) bok.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3ASweden_during_World_War_II#Coward_country

   Radera
  3. @Johan
   Ok, dumt av mig att citera utan säker källa.

   Skrev i affekt. Inte heller idag känner jag mig stolt över att vara svensk.

   Radera
  4. @ Riga

   Det har närmast pågått en slags kampanj riktad mot Sverige och Sveriges befolkning sedan mitten på nittio-talet... för att få svenskarna att skämmas.

   Det är Jantelagen i s.a.s. ny skepnad:

   Svensken ska inte tro att han/hon är någon!

   Wikipedias presentation av författaren som droppade påståendet, om Churchill:

   "Sioma Zubicky, född 1 juli 1926 i Berlin i Tyskland, är en journalist och författare tillika överlevande från koncentrationslägret Auschwitz. Sioma Zubicky har sedan börjat av 1990-talet aktivt arbetat mot rasism, främlingsfientlighet och mobbning. Hans bok Med Förintelsen i bagaget, som utkom 1997, skildrar hans erfarenheter av nazisternas Europa. Boken är även utgiven under titeln 'Spiel, Zirkuskind, Spiel' i Tyskland."/wikipedia

   "Boken vänder sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet"/wikipedia

   Radera
 3. Att öka kunskapen om precis allting är ju lovvärt. Väntar med spänning på hur det ska gå till bara. Planeringen måste ju vara i full gång nu. Kvällskurser i studieförbunden, obligatorisk utbildning på arbetsplatsen. Men för mångfaldens skull så bör ju alla, åtminstone de stora religionerna tas med. De flesta vet nog ganska lite om hinduism och buddhism. Kunskap om kristendomens olika riktningar är behövs nog också, judendomen. och det finns ju fler Det kan bli många kurser och mycket utbildning.

  SvaraRadera
 4. Bah Kuhnke kan väl börja med att läsa lite tidningar, gärna utländska. Det är inte svårt att bli mer medveten om islams makt den vägen. Sedan kan man avancera till Koranen, historieböcker och som överkurs kan man läsa jämförelser mellan islam och kristendom av Peter Hammond - fast då är man ju rasist igen. Aj!

  PS Wallström är en klant.

  SvaraRadera
 5. Eftersom vi ligger först i hela Sverige i godhetspoängsligan torde jag som anställd i kommunen med stor säkerhet få ta del av Islams lov innan årets slut på nån "studiedag"

  SvaraRadera