Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 11 februari 2011

Får man skratta???

Film, det är kultur .. det förstår man när det är Guld-Bagge utdelning. Oj, vad film är kultur då. Det är bildning och förfining, ångest och navelskådning, särskilda begåvningar, underliggande budskap, genustänk och följderna av regissörens svåra barndom och uppväxt.

Det är inte riktigt bra om man tjänar pengar på kultur .. om den inte är så kulturell att den är unik och skaparen upphöjs till kulturhelgon, för då är det alldeles nödvändigt att den är DYR, eftersom näringslivets företrädare behöver lägga pengarna på något som bevisar deras kulturella bildning och förfining.

Annars bör kulturen finansieras av den okulturella allmänheten för att vara riktigt bra och nödvändig och den får framför allt inte bli KOMMERSIELL. Då är det inte kultur utan smörja!! Tror jag, om jag förstått det hela rätt??

Enligt Wikipedia är KULTUR .. andlig odling som manifesterar sig i estetiskt skapande och kreativa uttrycksformer och annat som bildar en kollektiv identitet.

En kollektiv identitet! .. kan man tänka sig? Att jag inte tänkt på det, jag uppgår i en KOLLEKTIV IDENTITET om jag gillar rätt filmer??

Eller??

Det kanske är så att SKAPARNA av dessa kulturprojekt har en egen kollektiv identitet som jag inte får ingå i utan bara ta del av det skapande, kreativa resultatet av?

Jag kanske är för dum?

För obildad och inte tillräckligt förfinad??

För glad, lättroad, skrattar åt fel saker och tänker inte på genusperspektivet och på alla inblandades dystra bakgrunder och det underliggande budskapet??

"Ett samhälles kultur tjänar som förmedlare och upprättare av samhällets moral och värderingar till individen" .. sägs det också på Wikipedia.

MORAL och VÄRDERINGAR?

Och här har jag gått omkring och roat mig med att läsa, se och låta mig underhållas av sådant som jag tyckte var KUL .. utan att ägna en tanke åt min moral och mina värderingar!!!

Jag hoppas att det inte är straffbart?

Henrik Dorsin, han tyckte att det skulle vara KUL att göra en film om den gamle kult-figuren Åsa-Nisse. Bara kul, så där i största allmänhet .. utan navelskådande, budskap eller för att förmedla och upprätta biobesökarnas moral och värderingar.

"Det blev kommersiell smörja som aldrig borde ha solkat ner en projektor" ... läser jag i DN:s kulturbilaga som därmed förmodligen också solkades ner? Och i SvD rasar Roy Andersson vidare efter att ha rasat i Aftonbladet, och eftersom Roy Andersson ingår i den kulturella kollektiva identiteten .. om jag fattat det hela rätt .. så är det med en viss tyngd han uttalar att ... Nya Åsa-Nisse är en SKAM!!

Nu är det ju en gammal skam som klistrar sig fast på Nya Åsa-Nisse, men en skam är en skam och skam den som ger sig. Åsa-Nisses ursprunglige skapare Stig Cederholm var en gång nazist och den skammen överfördes naturligtvis på Henrik Dorsin & Co när de drog på smilbanden och gav sig ut på sitt okulturella uppdrag, som inte har det minsta med moral och värderingar att göra.

Jisses .. jag har levt i mörker i hela mitt liv?

Får man ens skratta? Hur som helst???

SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, DN

6 kommentarer:

 1. Tina Häll11/2/11 15:19

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, måste erkänna att jag varje morgon kastar mig över korsordet i DNs kulturdel, resten får vara, känns inte som att det angår mig överhuvud taget. Pensionärparet på seriesidan är kul men i övrigt nej. Men jag läser gärna böcker, dock inte Nobelpristagare...

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet11/2/11 15:23

  Nåja, nog finns det en och annan ganska lättläst nobelpristagare också! T ex Selma Lagerlöf.

  SvaraRadera
 3. :-))))))))))))))))))

  Underbart formulerat. Vilken härlig början på helgen att få sig till livs denna träffsäkra satir.

  På mig verkar det som om kulturelitvänstern tagit över den gamla högadelns fixering vid arvssynder.

  V

  SvaraRadera
 4. Beträffande Åsa-Nisse var väl inget mer förutsägbart än just det som skett, en totalsågning av filmkritikerna? "Hur har de fina skådespelarna kunnat nedlåta sig till detta?" Varför är buskis fult och ångest fint? En gång i tiden var det fult att gilla Abba. Gjorde man det, hade man kass musiksmak och ansågs allmänt töntig.
  Nu kan jag inte påstå att jag är buskis-fan precis. Men tror nog jag kommer se Åsa-Nisse och ta filmen för vad den är, en stunds underhållning och verklighetsflykt. Och inte ska jag ha ett dugg dåligt samvete om jag skrattar och faktiskt tycker den kul. Utan att lägga några djupare aspekter på skämten. Jag kan nästan tycka litet synd om förståsigpåarna, där de sitter på sina piedestaler.
  Och så önskar jag dig, min favoritbloggare, en riktigt, riktigt skön helg! Kram!

  SvaraRadera
 5. Undrar vad för person jag är. Uppväxt med ÅsaNisse och Röde Piraten (en packad Flynn i tighta trikåer och värja)på FolketsHusmatineer varje söndag.Vuxen??? och sedan sex år ordförande i Konstvetenskapliga föreningen i Värmland. Jag är nog troligen rejält skadad när det gäller kultur.

  SvaraRadera
 6. Aftonbladet gav under nazitiden sitt stöd åt Hitler. Roy Andersson gråter ut i Aftonbladet. Konsekvent?

  SvaraRadera