Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 27 mars 2012

Det är för få räkor i räk(s)alladen!


Hur många räkor blir det egentligen kvar när man spolar bort allt annat billigt jox i räksalladen?

Det har man ju alltid undrat, och vid sökning upptäcker jag att Svenska Dagbladet har haft vänligheten att ta reda på hur det ligger till. 

Svaret var att fem av åtta burkar inte innehöll den utlovade mängden. Ett märke skulle till exempel innehålla 24 procent räkor vilket motsvarar nästan 50 gram i 200 grams burken, men kvar efter avsköljningen fanns endast 16 ynka räkor som tillsammans vägde in på matchvikten 6 gram. I några andra burkar av samma märke var det nästan lika illa: 14 respektive 16 gram räkor.

Det finns alltså inte så många räkor i räksalladen .. men desto mer rödgrönt(?) jox som sköljdes bort i testen.

Vilket gör att det danske konstnären och skådespelaren Eric Clausen inte är så helt fel ute när han säger .. "Det finns inte många socialister i det socialdemokratiska partiet och inte heller många räkor i räksalladen."

Uppenbarligen finns det stora likheter mellan vårt förhållande till det vi köper och äter och det vi väljer och litar på. Innehållet är inte så noga .. hur det påverkar vår hälsa eller ekonomi spelar ingen större roll .. bara marknadsföringen är tilltalande och bäraren av affischnamnet ser ut som jultomten?


DN, DN, Expr.,

2 kommentarer:

  1. Det är väl som vegetarisk köttfärssås?

    SvaraRadera
  2. Tistelfrun27/3/12 18:28

    Underbar rubrik :-)

    SvaraRadera