söndag 11 mars 2012

Eufori?


Melodifestivalen har fått en vinnare, och eftersom den handplockade juryn och svenska folket var fullständigt eniga så vann rätt låt. Mer rätt än så kan det ju faktiskt inte bli!

Jag som är omvittnat omusikalisk tyckte att det var ett magiskt och vackert framträdande. Artisten var mystisk och originell, klädseln var vacker, intressant, personlig och perfekt anpassad till scendekoren, snöfallet ymnigt och koreografin fantasieggande och dramatisk och alltsammans skapade ett visuellt fulländat framträdande.

Det var vackert att se på .. en njutning och en upplevelse för ögat. Mitt öra fick ut mindre, eftersom texten är viktig för mig och av den hörde jag bara brottstycken. Men titeln .. Euphoria .. gav en hint om att det handlade om lycka ..

"Eufori är en stark känsla av lycka som kan förekomma vid samlag eller stark förälskelse och bland annat kan framkallas som en berusningseffekt av vissa droger, till exempel amfetamin eller ecstasy."

.. men det jag upplevde var något som mer liknade förtvivlan? Så går det när man sätter sig framför ett musikprogram .. utan ha tillhörande musikalitet.

Melodi-festivalen .. jag läser att Alex Schulman gick omkring hemma och nynnade på melodin i Euphoria och hotade med att ta livet av sig om inte svenska folket röstade Loreen till seger och jag försöker nynna. För nynna kan jag .. även om åhörarna sällan känner igen vad jag nynnar på.

EUPHORIA .. ah .. ah .. ah .. ah??

Men sen då? Jag lyssnar igenom låten för att direktnynna den men förgäves.

Förmodligen måste du vara mycket musikalisk för att nynna något så avancerat? Eller enormt euforisk?

Men ett otroligt vackert nummer var det, en välkomponerad uppvisning och ett konstnärligt scenframträdande. Ett unikt nummer som kommer att synas och sticka ut i den Stora Finalen och förmodligen nynnas det på för fullt i de svenska hemmen just nu?

Själv känner jag medlidande med Danny. Han satsade hårt, han ville så gärna och blev så besviken och befinner sig väl så långt från eufori man kan komma just nu. Men det jag känner för Danny är ju något helt annat ..

"Empati betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor och att handla i enlighet med detta. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse."

Men ska jag vara ärlig så känner jag mer inlevelse i Dannys besvikelse över sin förlust än i den euforiska känsla Loreen beskriver i sitt fantastiska nummer.

Men allt det här handlar ju inte om känslor .. utan om musik och då spelar det ju mindre roll vad jag sitter och känner.

AB, AB, AB, AB, Expr., Expr., DN, DN, DN, SvD,

2 kommentarer:

  1. Loreen, Danny eller David, för min del spelar det ingen roll, de är rätt lika varandra om man bara lyssnar på dem. Samma typ av disco-euro-pop.

    Den låt som jag tycker är allra bäst, rent musikalikt, inte i melodifestival sammanhang ,är Lisa Miskovskys. Den är ruskigt bra tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera