onsdag 28 mars 2012

Jag blir be(s)viken!


Säga vad man vill om Socialdemokraterna, men om det är något som de genom alla år har engagerat sig i så är det skolan.

Engagerat och målmedvetet har man arbetat för att skolan inte bara ska leda till ökad kompetens genom att ensidigt stirra på inlärning, betyg och satsningar på begåvning .. utan också ska ha en social inriktning och en varm famn som kan ge även den som saknar ambitioner och begåvning tillgång till samma ansvarstyngda yrkesutbildning som den som har det.

I och med den borgerliga regeringens pillande så har denna utveckling brutits och förfärande skillnader har uppstått.

95% av eleverna med minst en högskoleutbildad förälder blev behöriga till gymnasieskolan medan bara 61% av eleverna med föräldrar som endast hade grundskola som högsta utbildningsnivå nådde lika långt.

Det är upprörande och kan endast lösas genom att ALLA föräldrar får en högskoleutbildning så att 100% av ALLA som blir behöriga till gymnasieskolan har samma grundförutsättningar .. för det motsatta är ju en omöjlighet, eller hur?

Hur åstadkommer vi nu detta?

Ibrahim Baylan har beskrivit sin vision för skolan i DN i dag och han vill "ha en skola som inte gör skillnad på eleverna utifrån vilka deras föräldrar är" genom att införa lottning som urvalsinstrument i stället för närhetsprincipen för att åstadkomma blandade skolor och elevgrupper.

Idén är uppenbarligen att barn från områden där utbildningsnivån på föräldrarna är procentuellt låg ska lottas in i skolor som ligger i områden där utbildningsnivån på föräldrarna är hög .. och vice versa .. för att bryta negativa sociala mönster.

Dessutom ska huvudmannen .. kommunen .. se till att elevgrupperna inte bara blir mer blandade socialt utan också etniskt. Så om lottningen inte utfaller på ett tillfredsställande sätt så får kommunen träda in och flytta lite ungar från de skolor som ligger nära deras hem till skolor som behöver deras sociala eller etniska resurser bättre?

Hmm .. jag blir lite fundersam? Det är något i det undermedvetna som gnager?

Ni vet .. den där ytterst irriterande delen av hjärnan som aldrig svarar på frågor utan bara ger små antydningar och sedan i lugn och ro gnolar på någon melodi för sig själv utan att säga ett knyst mer.

Men det beror nog på att jag blir lite besviken på Ibrahim Baylans förslag.

Det är ju så vackert och så lysande tänkt med elevgrupper som blir socialt och etniskt heterogena och att undervisningen anpassas individuellt och resursmässigt till varje elevs behov av en och samma lärare i ett klassrum med .. ganska många elever .. och att alla går ur grundskolan med samma förutsättningar oavsett hur förutsättningarna var när de gick in i den ..

.. men var är HBT perspektivet?

.. genustänkandet och feminismen med hälften hen och hälften hen?

.. alla handikappade som också bör fördelas mellan skolorna och få jämlika förutsättningar och resurser?

Ska vi ha en skola som riskerar att bli ojämlik på dessa områden så blir det ju bara en halv reform, även om gamla förlegade bedömningsregler som begåvning, studieförmåga och ambition helt tas bort för att bryta det sociala mönstret? 

Vi kan kanske acceptera att sänka kraven på utbildningsnivån så att ALLA når samma resultat .. men utan en jämlik fördelning av ALLA grupper i samhället, i  ALLA skolor i ALLA kommuner och i ALLA utbildningar så kommer de sociala mönstren att vara fortsatt cementerade.

"En föråldrad skollag" kan inte förändras till hälften utan måste absolut inkludera ALLA. Något mindre är inte acceptabelt när man håller på att "utveckla skolpolitiken för att alla elever ska kunna göra sina egna livsval och nå sin fulla potential."

Sedan får man väl räkna med en liiiten extra kostnad i form av transporter när alla elever ska forslas genom städerna eller kommunerna för uppnå jämlik fördelning för att komma till den "skola som inte gör någon skillnad på dem utifrån vilka deras föräldrar är" och att komma i åtnjutande av den ultimata klassresan och jämlikheten.

Kommunerna kan kanske skapa ett gemensamt nytt transportbolag "AB Klassresan" där de kan köra räntesnurre-effekten till max och tjäna en icke alltför föraktlig summa på skatten så går det ihop sig ändå?

Dagens ordspråk som jag tillägnar Ibrahim Baylan och hans väldigt socialt och etniskt heterogena(?) parti där lottning förmodligen redan förekommer när det gäller högre poster, blir ..

... NÄR MAN GÖR NÅGOT DUMT
ÄR DET OFTAST I DET ÄDLASTE SYFTE!!

DN, DN, DNSvD, SvDExpr., Expr.,

8 kommentarer:

 1. Kusinen från landet28/3/12 13:58

  Jaja, det påminner mig om en SF-novell jag en gång i världen läste, där de som var intelligentare än de lågintelligenta fick en mojäng inopererad som gav dem en körare om de tänkte för mycket, så de kom av sig, och där de som var fysiskt välutrustade fick bära omkring en massa tyngder så de inte hade någon fördel gentemot dem som var mindre starka och rörliga. Det är väl dit vi siktar, eller hur? I jämlikhetens namn.

  SvaraRadera
 2. Men Baylan verkar inte fatta grundproblemet. Att elever inte anstränger sig i skolan beror på att deras föräldrar ser det som OK. De föräldrar som kan förmedla ett bildningsideal kommer få barn som gör läxor och som klarar de ofta mediokra kraven.

  Att jag gjorde läxor och försökte göra bra ifrån mig var inget jag berättade i skolan. Det var inte fint. Det var helt OK att lyckas, men inte att anstränga sig. Det är så jag uppfattar arbetarklassens attityd till studier.

  Sen kan man ju fråga sig om det är någon mening att alla har högskoleutbildning. Många bygger en personlig skuld och skjuter bara upp arbetslösheten några år.

  SvaraRadera
 3. Först blev jag alldeles förskräckt över hur Baylan fick till det i sitt tänkande.

  Sedan började jag le och le ännu mer när jag läste dina tankar runt det hela. Jag tror det är bara du som kan få till det så.

  OBS! Detta är alltså en komplimang.....:-)

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Återigen ett fantastiskt inlägg, precis på pricken. Jag gillar verkligen din blogg!

  SvaraRadera
 5. Tack för länken. Den är underbar. Jäklar vad jag ska frossa nu....:-) Det där med att finnas i närområdet hade ju varit väldigt trevligt. Och givande, tror jag.

  Här har en overlock stått på önskelistan i många år. Mitt ex tyckte det var en onödig utgift även om vi hade råd, på den tiden. Kanske jag någon gång i livet får råd med en sådan.

  Vill du någon gång utbyta tankar och idéer så hittar du ju min mailadress i bloggen.

  SvaraRadera
 6. Gissa om jag bläddrat och frossat, frossat och bläddrat. Skrivit ut några gratismönster. Tänker på kommande, förhoppningsvis bättre ekonomiska tider, när jag kan utveckla och genomföra idéer när jag inte har pressen på mig att hela tiden dra in pengar.

  Tack för denna länkskatt jag fick av dig.

  SvaraRadera
 7. Monica Hortell .. tack, det var en kommentar jag satte stort värde på och som piggade upp i dysterheten .. :-)

  Kusinen o Trash .. det var länge sedan jag tog ett politiskt debattinlägg på allvar. Varför ska jag göra det när de ändå inte själva har den inställningen?

  Cicki .. det går inte att kommentera längre hos dig? I varje fall inte för mig .. för Mångmamma gick det tydligen alldeles utmärkt? :-o

  SvaraRadera
 8. Vilket stort vittnesbörd, jag är Torpey Clare och har varit gift, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärleksförtrollning på mig och fick min EX tillbaka till mig inom 48 timmar. med glädjen och lyckan i mig, släpper jag hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  SvaraRadera