fredag 2 mars 2012

En pappersseger.


En seger har vunnits av oppositionen på de sjukförsäkrades bekostnad .. det är så jag ser på den lilla formuleringsändringen som blev följden av att "Oppositionen ilsknade till", "Kristersson fick lära sig den hårda vägen", "Regeringen backar om sjukförsäkringen" .. och allt vad nu media och lyckorusiga vänsterbloggar trumpetar ut.

En seger där målet var att få klämma till en sjukförsäkringsminister i en formuleringsfråga .. inte att åstadkomma någon verklig förändring för dem som satt allt sitt hopp till politikerna. 

Det går inte att med ord beskriva hur frustrerat, maktlöst trött jag är på Försäkringskassan, politiker av alla färger och media när det gäller sjukförsäkringen!

Politikerna fattar beslut och stiftar lagar. Pillar med formuleringar och kommer med önskemål.

Försäkringskassan tolkar allt detta. Googla på .. försäkringskassans tolkningar .. så kommer ni att hitta mycket intressant läsning från andra som förtvivlat försökt få någon klarhet i hur dessa tolkningar har varit möjliga.

Eftersom Försäkringskassans tolkningar i många fall är rätt fria, alltid stödjer Försäkringskassans målsättning och bygger på att Försäkringskassans representanter har tolkningsföreträde före de läkare som skriver intygen om avsaknad av arbetsförmåga och/eller behovet av hjälp och stöd .. så måste fallen till att börja med avgöras av domstol.

De flesta som försöker få rättvisa den vägen har inte råd med slipade, kunniga advokater utan försöker själva och tror att det räcker med fakta och sunt förnuft.

Försäkringskassan å sin sida har inga sådana begränsningar och har dessutom tillgång till egna läkare som utfärdar utlåtanden utan att ha träffat .. eller talat med .. den sökande eller dennes behandlande läkare.

Efter en uppslitande tid för många förtvivlade sjuka och handikappade i Förvaltningsrätten, så lyckas Försäkringskassan till slut få en dom i Kammarrätten som fäller de flesta som försöker få sin lagliga rätt. Vilket i sin tur ger möjlighet till ytterligare en dom i Regeringsrätten, som stöder tolkningen, som därmed blir praxis och gör att tolkningen inte kan ändras utan en lagändring.

Genialiskt.

På det sättet stiftar Försäkringskassan sina egna lagar.

Den pappersseger som oppositionen slår sig för bröstet för i dag är inte ens värd pappret den är skriven på. Möjligen kan någon enstaka människa få en något mer positiv skrivning .. mer blir det inte.

Och någon ändring som hjälper de sjukskrivna och handikappade kommer vi aldrig att få förrän politikerna och media byter fokus från gängkriget inom politiken till Försäkringskassans agerande när det gäller att tolka lagen.

DN, DN, DN, DNSvD, SvD, Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB,

6 kommentarer:

 1. Any skriver: "På det sättet stiftar Försäkringskassan sina egna lagar."

  Det är naturligtvis inte Försäkringskassan som är lagstiftaren! Det är lagstiftaren (regering och riksdag) som väljer att nicka bifall till domsluten.

  I normala länder - Sverige är inte något normalt land - inskrider regeringen med "emergency legislation" när det kommer något domslut, som regeringen anser vara helt fel.

  "Emergency legislation designed to reverse a controversial judgement on police bail will go before MPs on Thursday."

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-14019396

  SvaraRadera
 2. Nu är "Normalt förekommande arbete", mer kraftfullt än vad det låter, då det finns prejudicerande dommar på vad det innebär, men dessa tycks FK ha ignorerat då "Normalt förekommande arbete" dör upp snabbt efter dessa dommar.

  I alla fall så säger dessa dommar att"om man bara klarar ett speciellt arbete, som endast förekommer i mycket begränsad omfattning kan det inte vara rimligt att bedömma i förhållande till ett sådant arbete - såvida man inte erbjuder persionen just ett sådant arbete".

  Sen så " med"normalt förekommande arbete" avses vanliga arbeten på arbetsmarknaden där en försäkrads arbetsförmåga kan tas till vara i full eller närmast full omfattning. Ett sådant arbete innebär krav på normal prestation där ringa eller ingen anpassning kan väntas förekomma med hänsyn till funktionshinder eller medicinska besvär".

  Så hur FK kommit fram till att det inte har någon betydelse, då man enligt denna kammarrättsdom inte längre får pröva sjukas arbetförmåga mot jobb som inte finns enligt den tidigare "prövas mot hela arbetsmarknaden", som innebar att om du bara kan röra ett finger, så kan du jobba med att trycka på en knapp - att det jobbet inte finns i verkligheten har tidigare varit ointressant, det räckte med att det "skulle" kunna finnas i teorin.

  Enligt "normalt förekommande arbete" så skall nu den sjuke kunna erbjudas just ett sådant jobb på arbetsmarknaden som man bedömmer arbetsförmågan emot, innan man får utförsäkra - det kallar jag stor skillnad !!.

  SvaraRadera
 3. Måste rätta mig själv, det skall vara: men dessa tycks FK ha ignorerat då "prövas mot hela arbetsmarknaden" dök upp snabbt efter dessa dommar.

  SvaraRadera
 4. Tina Häll2/3/12 17:49

  När jag nu har gått o trillat o gjort mej rejält illa, så måste jag ju säga att jag är glad att jag inte är ung, utan närmar mig pensionsåldern, för man kan inte känna sig trygg i denna sjukförsäkring...

  SvaraRadera
 5. Det är dags att lägga ner fk eller vara frivilligt att betala den försäkringen.

  SvaraRadera
 6. Vilket stort vittnesbörd, jag är Torpey Clare och har varit gift, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärleksförtrollning på mig och fick min EX tillbaka till mig inom 48 timmar. med glädjen och lyckan i mig, släpper jag hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  SvaraRadera