fredag 31 oktober 2014

Jag ser den omtalade "Hälsningen till Sveriges lärare",

.. med utbildningsminister Gustav Fridolin i huvudrollen och jag undrar hur väl jag själv skulle passa i samma roll, med liknande text och med samtliga ministrar som motspelare?

Sagt och gjort .. som en igel klistrar jag mig vid Youtube-klippet och skriver ner vartenda ord som kommer över utbildningsministerns läppar.

Lätt illamående ger jag upp vid 4,44 av totalt 8,14 minuter och så griper jag mig verket an. Resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig, men det blev i varje fall ett blogginlägg .. för vad det nu kan vara värt? Ni får försöka tänka er mig i en obekväm, men självförhärligande position .. allvarsamt, med en liten glimt i ögat, men inkännande, jämlikt samtalande med kameran och textskylten framför den ... så här ungefär:

En hälsning till Sveriges ministrar ...

Du sitter i Sveriges Regering sedan X veckor .. och det här är till dig som är minister.

Du har landets viktigaste jobb och jag tror inte att du förstår innebörden av det .. även om det verkar som om du tror att resten av världen bör förstå att just du är den mest lämpade.

Men att få vara med och skapa förutsättningarna för hur ett lands befolkning ska leva, utvecklas och ta sig över hinder som de upplever som oöverstigliga .. ja, det är nog få uppdrag som är viktigare än det.

Ellen Key har en gång sagt .. Mod beror framför allt på viljan att vara modig .. och värdet av en ministers mod är först synligt i efterhand. Lite är det ju så när någon hör av sig och berättar att den tack vare dig fått sina drömmar förverkligade .. eller krossade. Ellen Key har också sagt .. Ytlig välgörenhet är som att tända rökelse vid samhällets smutsiga kloakutlopp .. vilket kanske kan vara tänkvärt innan du fattar beslut som enbart syftar till att göra dig själv populär och omvald .. eller undviker obekväma beslut, som i stället hamnar i en mångårig utredning som dina väljare helt i onödan får betala dyrt för.

När du bara går där på Konsum och över hyllkanten ser en pappa med sin dotter, en vuxen människa, mogen att ta ansvar, men utan makt över sitt eget liv .. så hoppas jag att du vet att just du är en liten del av den människans ekonomiska förutsättningar och vardag.

Jag skickar den här hälsningen till dig, för det är några saker som jag kan lova dig, men det är också några saker jag vill be om.

För det första. Jag litar inte på dig!

Alldeles för länge har debatten förts bakom stängda dörrar. OM människorna som ska leva med konsekvenserna av dina beslut .. snarare än MED alla som ska leva med konsekvenserna av dina beslut.

Alldeles för mycket i er interna debatt verkar handla om hur ni ska undvika att göra era jobb?

Hur mycket som ska betalas in, vilka frågor som medborgarna ska tillåtas ha en åsikt om och vilken åsikt som är tillåten, hur lite vi ska tillåtas ha som inkomst .. är intressantare än medborgarnas rätt till delaktighet, valfrihet, individualitet, framtidstro samt möjlighet till skapande, kreativitet och personlig utveckling.

Men det är professionens sak att, utifrån erfarenhet och beprövad vetenskap, alltid kunna använda den bästa tekniken för att nå fram till varje medborgare och ge varje individ möjlighet att nå så långt de har förmåga. Det är en ministers ansvar att se till att varje utförare av fattade beslut får de verktyg de behöver för att uppfylla medborgarnas fullt berättigade krav .. eller informera dem om att kraven är för högt ställda.

Ditt ansvar är att se till att alla inom ditt ansvarsområde har förutsättningarna för det arbetet.

Eftersom jag betvivlar din och dina kollegors erfarenhet och kunskap om "beprövad vetenskap" så deltar jag så klart i den politiska diskussionen. Men helst hemma hos mig i verkligheten eller i en referensgrupp sammansatt av ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.

I ditt uppdrag som minister är det inte du som ska säga hur människorna i ditt land ska tänka, tycka och samtala. Din uppgift är att lyssna, tänka och forma dina politiska beslut utifrån det mandat du fått i allmänna val. Ideologin och visionerna som du talat dig varm för under en valrörelse .. är bara intressanta i förhållande till den procentandel som väljarna gett dig förtroende för .. resten får du lämna hemma i partiet.

Lika dumt som det skulle bli om du som minister kom hem till mig för att deltaljstyra min vardag lika dumt skulle det bli om jag skulle kliva in på din arbetsplats för att detaljstyra ditt arbete. Vi MÅSTE kunna lita på dig .. även fast det verkar som om du inte litar på oss?

Du är inte minister för att du ska kontrollera befolkningen utan för att du tillhör ett av de fyra minst dåliga alternativen i svensk politik. Du är det för att ett stort antal väljare trodde på det du sa i en valrörelse. Du borde också vara det för att det du sa byggde på erfarenheter du bara kan ha fått om du kommunicerat med så många olika befolkningsgrupper som möjligt .. även dem som du ogillar .. och inte bara med dem som bor i ditt närområde. Jag skulle gärna vilja våga vara stolt över att du är minister, men jag tillåter mig att betvivla att du har det som krävs för att göra storverk .. även om du får alla de rätta förutsättningarna.

När någon frågar dig om vad du jobbar med så förstår jag om du inte stolt utropar .. jag är minister! Men ska andra våga söka sig till politiken med det ansvar och med det viktiga arbete det innebär .. ja, då måste du våga göra det.

Så prata gärna om allting som är tufft på jobbet. Berätta gärna om dumma politiska beslut som du fattat mot din vilja och som du kanske skäms för. Men berätta också om varför du sitter där du sitter där du sitter. Vad som fick dig att se dig själv som en självklar representant för vårt land?

Men berätta också om vad du älskar i ditt uppdrag? Om det där som du tror så mycket på eller om det där mötet i veckan som inte alls blev som du planerat utan mycket bättre! Eller sämre?

Jag ber dig inte bara vara lojal mot Sverige, utan också med svenskarna som .. avsett om vi i passiv overksamhet väntat med medborgarskapet i handen i åratal, i ett asylboende på en ort där vi knäcker kommunens ekonomi eller om vi njuter av en caffe latte på Södermalm, betald med kulturbidrag .. måste leva med konsekvenserna av vad du stänger ner, bygger upp, beslut som vi tycker är dumma och allt som händer när du "är dig själv".

Vi vill att du står upp för att du är minister, att du vågar lita till att vi "andra" också kan sitta inne med lösningar som kan göra att vi kan hitta samma väg, åt samma håll, så att vi tillsammans kan ge varje människa möjligheten att växa.

För det andra .. jag lovar att göra mitt för att kväva mitt misstroende om du är öppen, ärlig och uppriktig även när det gäller frågor som du inte förstår, inte vill tala om eller som "tillhör" något annat parti.

Om du visar gott omdöme i ditt val av medarbetare, visar dig  tillräckligt vuxen för att kunna samtala med HELA Sverige, ALLA demokratiskt valda arbetskamrater i riksdagen och behandla alla .. även dem som du använder för att putsa din gloria med specialdesignad "godhet" .. som likvärdiga medborgare i ett land där alla har lika delar skyldigheter och rättigheter, då lovar jag att inte skratta när du håller obegripliga tal, fattar ofattbara beslut eller försöker ge sken av handlingskraft, med Youtube-klipp som för tankarna till klassens roliga timme.

Då ska jag försöka ta dig på fullt allvar.


DN, DN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., Expr.,

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet Any men jag tror att du talar för döva öron.Procentantal som givit honom förtroende ja,var det 6%? Jag mår illa av den här viktigpettern som talar över huvudet på folk. USCH.

  SvaraRadera
 2. Och samtidigt ser sig SÄPO tvingade att avråda från MP-slafs och slöfs-partiets senaste nyrektrytering: http://www.dn.se/nyheter/politik/sapo-stoppar-mp-rekrytering/

  Och det kan jag lova. Innan SÄPO reagerar ska det mkt till.

  V

  SvaraRadera
 3. V .. precis min tanke också. Här handlar det inte bara om kronofogdeskulder. Men oavsett vad det gäller så landar vederbörande mjukt i partistyrelsens varma famn.

  SvaraRadera
 4. Du vet att jag är Visionären hoppas jag. :-)

  V

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson1/11/14 02:23

  Lääääärrrrarrrrrreeee, jaug hedder Guoooostauuv ohhhhh jaug auer Vittsjoooes foulkeläääääääärrrrrrrarrrrre.
  Vi lääääääär foer liiiiiivet, ohhhh jaug läääääär maj nu i dinna haura regeeeeeeringen.
  Jaug e bäääääääst, rosta paa maj! Tro paa maj! Klapp paa huvvet fron maj, nu gaur viiee jobbe.... :)

  SvaraRadera
 6. V/Visionären .. jajamensan! :-)

  SvaraRadera
 7. Ullenhag och Fridolin måste vara stöpta i samma skola.

  SvaraRadera