torsdag 23 oktober 2014

"Vi ska attackera arbetslösheten" ..


.. säger Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Lägg märke till att det är ARBETSLÖSHETEN som ska attackeras. SYSSELSÄTTNINGEN i form av anställningar är det tydligen ingen som är lika intresserad av, eftersom SCB:s uppdrag att mäta den har återkallats av vår nya regering?

"Vi ska skapa EU:s lägsta arbetslöshet 2020" .. sa Stefan Löfven när han tillträdde som partiordförande och då var det ingen som reagerade över att EU mäter antalet sysselsatta till skillnad från sosseledaren som mäter i arbetslösa.

Fiffigt va?

Då räknas inte arbetslösa trainees som arbetslösa, då räknas inte arbetslösa som får bidrag för att gå olika utbildningar och då räknas inte alla arbetslösa som får andra former av subventionerade uppdrag för att sänka arbetslösheten.

Inte undra på att Stefan Löfven och Magdalena Andersson är så angelägna om att få traineesystemet i hamn. Vänsterpartiet får till och med stå och slå sig för bröstet och säga att de förhandlat fram 2 miljarder per år till äldrevården .. det motsvarar lön för 5000 nya undersköterskor .. säger Vänsterpartiet Ulla Andersson stolt.

Men jag misstänker att de är blåsta. Bara för att 2 miljarder motsvarar 5000 undersköterskor betyder det inte att det blir 5000 undersköterskor. Dessa miljarder är förmodligen en del av kostnaderna för de extra traineehänderna och deras handledare.

I dagens debattartikel i DN kallas satsningarna inom äldrevården för .. en satsning på ökad bemanning i äldreomsorgen.

Varken mer eller mindre ... undertecknat av Magdalena Andersson (S), Per Bolund (Mp) och Ulla Andersson (V). Inte ett ord om 5000 undersköterskor?

På Rapport i tisdags kunde jag se en äldre man på ett äldreboende, lysa upp vid tanken på unga trainees som hjälp för personalen.

Åh så trevligt med unga flickor som sällskap .. sa han. Det kommer att pigga upp.

Reportern menade att det kanske kom en eller annan pojke också?

Men det ville han inte lyssna på. I vården förväntade han sig trevliga flickor.

Men när det gäller trainees så handlar det om dem som går ut ur skolan utan att ha uppnått målen, utan att ha något annat mål heller och utan att vara attraktiva på arbetsmarknaden inom något område.

Med risk för att stöta mig med halva befolkningen så måste jag säga att i den gruppen är de unga killarna överrepresenterade. Och bland dem så är de som kommer från socialt utsatta miljöer eller de som saknar fullständigt språk en ganska hög andel.

Men gamla människor är ju inte så mycket värda. Är nöjda med lite och duger att låna ut till motvilliga extrahänder för att statistiken över arbetslösheten ska se ljus och fin ut.

När det gäller sysselsättning så blir de "extra händerna" förmodligen arbetslösa igen efter traineeåret och får en "ny chans" i någon utbildning som de varken är intresserade av eller vill ha .. varpå de erbjuds ytterligare ett traineeår på en gruppbostad för funktionshindrade som är lika skyddslösa som hjälpbehövande äldre.

Så går det runt till den dagen då vederbörande fyller 26 år och kan förtidspensioneras eller påbörja en ökenvandring mellan "åtgärderna".

Det ser så fint ut på pappret .. vården får extrahänder och unga får arbete .. en win-win-situation. Vem kan ha något mot det? .. säger team Löfven/Andersson. Men det blir inga gulliga, omtänksamma flickor i traineeprogrammet. Det blir inga vårdintresserade killar heller. De har sökt och går redan på vårdlinjen eller någon annan utbildning.

"Vem ska hjälpa mormor?" .. hade Vänstern som slogan när det gällde äldrevården.

Ta och titta på vilka det är som ger fan i skolan, skolkar och hänger i galleriorna och skiter i att de blir arbetslösa .. vem vill jobba? Det är dom som ska "hjälpa" och öva sig på din gamla mamma eller mormor om Stefan Löfven & Co får som de vill.


DN, DN, DNSvD, SvD, SvDSvD, Expr., Expr., VA, DI,

5 kommentarer:

 1. Den här regeringen är som ett enda stort skämt ( fast skrattet fastnar i halsen )

  SvaraRadera
 2. I min branch, IT, liksom annorstädes, är det främst oerfarna projektledare som försöker lösa problem med "mer folk".

  Den som har varit med ett tag vet att lösningen oftare är "rätt folk" eller "låt de som redan jobbar med det få den tid och de resurser de behöver."

  SvaraRadera
 3. Måtte denna budget falla, den är ju tillväxtfientlig! Den är ju för fan en fars!

  De som jobbar ska få höjd skatt. Är du så jävla dum att du jobbar efter 65 ska du definitiv få höjd skatt. Det jobbet kunde ju gått till.......nä just det, det blev ju dyrare att anställa unga....till ingen annan eftersom matchningen är så jävla usel.
  De unga blir inte anställda i riktig anställning utan de ska gå på ett låtsasjobb där ingen har tid eller lust att ta hand om dem. För förutom den ansträngda arbetstiden så ska sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal ta ansvar för företagets budget etc. utan att få betalt. Det har lipsillen Sjöstedt bestämt att så ska det vara!

  Så när alla unga har gått färdigt sin trainee utbildning så kan de ju njuta av förortskultur och gratis museer!

  UUUUAAAAAAHHHHH! Jag spyr!

  SvaraRadera
 4. I privata branscher så brukar inställningen ofta vara att de som är kunniga, kompetenta och erfarna får de möjligheter de behöver för att göra bästa möjliga jobb/resultat. Och när det fungerar fint så expanderar man och anställer fler. Som man då verkligen behöver. Resurser skapas på det viset naturligt både till att betala de erfarna bra och att motivera de nyanställda rejält.

  Det blir en naturligt positiv utveckling. Och i förlägningen mer pengar till mjuka frågor och politiska åtaganden.

  Att däremot beskatta investeringar och anställningar samt etablerade personers arbetstimmar, det minskar resurserna. Man köper symbolvinster kortsiktigt i liten skala. Frågan är vad det kostar i längden.

  SvaraRadera
 5. OM jag säger OM de 5000 uskarna vore sanna och verkligen skulle bli en verklighet så finns några små problem
  1. Väldigt få vill bli uskar -tyvärr.
  2.Hur många uskar blir det på varje boende om man helt går efter rättvisefaktorer och hur många kommuner vi har.290 kommuner som delar på dessa nya ger ett genomsnitt på 17 nya uskar per kommun.(alla får lika många)I min stad har vi 15 olika vårdboende - alla får en ny usk för att förbättra vården och de två som finns kvar får väl berika hemtjänsten eller något i den stilen. Hur denna resurs skall användas eller om h*n skall jobba dag eller natt kan man säkert lagstifta om.
  Jag blir så trött på dessa utfästelse och burleskteatrar som framförs.Kanske har jag fel när jag räknar på mitt eget sätt för att visa att de utfästelser om pengar och resurser bara är kosmetika - men visst det låter snyggt med 5000 uskar är inte mycket men kanske har jag tänkt fel och kanske är alla dessa vårdänglar vikta för Stockholm som allt annat.

  SvaraRadera