onsdag 15 oktober 2014

Välj inte en "folklig" partiledare!


Moderaterna ska välja en ny partiledare och efter att .. tillsammans med Maken .. ha botaniserat runt bland de partiledare .. inom alla partier .. som vi kom ihåg, så har jag, som väljare och gräsrot, två råd att ge.

1. Låt inte media välja! Se hur det gått för sossarna med de tre senaste "ledarna", det är inget att varken rekommendera eller avundas. Lägg märke till vad priset för regeringsmakten blir!

2. Välj INTE en folklig och/eller trevlig partiledare. Den främsta orsaken till det rådet är att politiker inte har en susning om vad som är folkligt eller vad "folk" i största allmänhet tycker eller tänker.

Till att börja med så är det väldigt sällsynt att väljarna ser sig själva som "folk" i den särskilda mening som politikerna lägger in i ordet. Dum, lättlurad och lite trög .. till skillnad .. ?? ... ja, från vaddå??? Politikerna???Samma sak gäller trevlighet. Trevliga människor umgås vi med, jobbar eller festar tillsammans med, till och med gifter oss och får barn med ... men en ledare som är "trevlig" eller "folklig" känns inte direkt tillförlitlig.

Så låt oss slippa det.

Titta bara på dem vi nätt och jämt kommer ihåg .. alltså Maken och jag .. som var trevliga och folkliga .. Ulf Adelsson, Bo Lundgren, Ingvar Carlsson, Olof Johansson, Lars Leijonborg? Och på dem vi totalt glömt .. Sven Wedén, Leif Cassel, Lennart Daléus, Birger Ekstedt, Margareta Gisselberg/Jan Axelsson? Inte kan det ha varit det ultimata partiledarematerialet .. trots att flera av dem säkert både var folkliga och trevliga?

Men så finns det dom som vi antingen älskade eller hatade. Olof Palme, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Gudrun Schyman, Jimmie Åkesson, Gösta Bohman, Göran Persson, Maria Wetterstrand, Jan Björklund .. alla har de just det där som får människor att reagera och agera.

En ledare måste alltså beröra, ha någon form av utstrålning .. gärna provokativ och överlägsen hellre än folklig och trevlig. För vem vill ha sin granne som statsminister?? Se bara så trögt det går för landets i särklass trevligaste, roligaste och folkligaste partiledare, Göran Hägglund?

Titta på sossarnas val av, vad de påstod vara, en trygg, pålitlig representant för "knegarna"? Hur många känner sig trygga i hans sällskap eller med dem som är i hans sällskap i dag?

Om jag var moderat och fick bestämma så skulle Anna Kinberg-Batra bli Moderaternas nya partiledare. Inte för att jag älskar Anna Kinberg-Batra, utan för att hon har personlighet, verkar vara rakryggad, får mig att känna något annat än förakt .. respekt, kanske? Eller så kanske det beror på att jag tror att hon kan bli precis så iskallt bitchig som jag själv önskar att jag kunde bli?

Och om jag var moderat så skulle jag tro på mig. För jag är urtypen för dem som kallas för "folket".

När jag tycker något, så vet jag att en majoritet av "de vanliga svenska gräsrötterna" tycker som jag .. hemma, tillsammans med dem vi litar på. När jag skriver, diskuterar eller försöker provocera .. så slutar det alltid med total enighet. Jag är totalt misslyckad när det gäller att provocera och reta upp folk .. på 6 år har jag inte ens haft några riktiga hatkommentarer?? I bästa fall blir läsaren irriterad .. vilket inte var den effekt jag eftersträvade.

Valen slutar nästan alltid som jag trott .. även om jag önskat annat. Statistiken bekräftar oftare än överraskar och jag visste med 100% säkerhet att Stefan Löfven skulle svika de få löften han gav.

Jag är nästan lite förvånad över att inget parti har försökt att värva mig som orakel när de ska formulera sina vallöften???

Så varför vänta .. välj Anna Kinberg-Batra! Hälften av väljarna blir förbannade och andra hälften applåderar.

Det är stor skillnad mot Stefan Löfven som på rekordkort tid bara lyckats engagera de förstnämnda.


Expr., DN, DN, SvD,

9 kommentarer:

 1. Jag förstår nog varför du inte får några hatiska kommentarer. Enklaste sättet att få dessa är att göra (minst) en av två saker:

  1) Uttrycka sig elakt och föraktfullt gentemot andra människor. Svinhugg går igen.

  2) Sätta ribban lågt. Har du sett Sara Abdollahi på twitter? Att efterfråga källa på ett påstående är stalkande hat. Att inte hålla med är hat.

  SvaraRadera
 2. Batras kommentar om lantisar och stadsbor var något som retade en del, mig bekom det inte ett dugg. Jag tyckte det var rätt komiskt och framför allt ovanligt. Jag gillar Batra, tyckte hennes tacktal till talmannen var bra, tycker hon är rak och tydlig och så är hon tuff. Det behövs!

  SvaraRadera
 3. Du och den där bläckfisken som spådde vinnare =)

  SvaraRadera
 4. Tyvärr finns det faktiskt en stor del röster, rörliga, egoistiska, kränkta män som aldrig röstar på en kvinna som partiledare.

  Själv hoppas jag på Kristerson men tror att kinberg-Batra blir bra hon med. Ser dock den senare som en konkurrent till Annie, om vi ser ur ett alliansperspektiv.

  /henrico

  SvaraRadera
 5. Inte är lilla ilskna Annie en konkurrent till långa bestämda Batra, hon som dessutom företräder ett betydligt större parti. /tompas11

  SvaraRadera
 6. @Anonym:
  Jag tillhör förmodligen gruppen av egoistiska kränkta män som du hänvisar till... Och jag (och mina medkränkta bröder) struntar högaktningsfullt i om partiledaren är man eller kvinna. Jag vill se och höra en partiledare som är tuff, intelligent och rakt på sak. Ingen svamlande, hycklande, kringsnackande flummare. Ingen självgod pk-besserwisser som ser ner på väljarna. Ingen tafflig "som-alla-andra-Svensson".

  Det finns många exempel på kvinnor inom politiken som haft de rätta egenskaperna och vunnit respekt hos båda könen. Angela Merkel är ett exempel, Margaret Thatcher ett annat, och de hade inte fått makten utan ett stort antal röster från egoistiska, kränkta män...

  Det lilla jag hittills sett av Kinberg-Batra inger en känsla av att hon har de egenskaper som så många andra svenska partiledare saknat/saknar. Om jag har rätt, och om hon blir ny M-ledare, kan det bli ett lyft som Alliansen och borgerligheten sannerligen behöver i dagens totalhavererade svenska politiska röra.

  SvaraRadera
 7. @ /tompas11: "lilla ilskna Annie en konkurrent till långa bestämda Batra, "

  Din korta kommentar dryper av förakt för Annie. Vad har hennes längs med saken att göra? Hon ställer sig inte på en låda som vissa andra göra iaf. ;-)

  Själv så tycker jag nog mest att hon ler hela tiden så ilsken känns ju också långt bort. Passionerad stämmer nog bättre in på vad hon är.

  Hade jag inte vetat bättre så skulle jag tro att din kommentar har mer att göra med att hon är kvinna än något annat, men du såg ju till att berömma en annan samtidigt så... ;-)

  SvaraRadera
 8. OK erkännes, det var kanske illa valda ord ang. Annie. Hyser inget förakt för henne eller någon annan för den delen oavsett kön. :) /tompas11

  SvaraRadera