söndag 5 oktober 2014

Vår nya spännande regering ..


.. känns mer och mer som berättelse av Bröderna Grimm och Terry Pratchett i ett unikt samarbete ...

Det var en gång ett land där allt av betydelse skedde i en stad, efter ett manus skrivet och regisserat av den yttersta eliten i den bästa stadsdelen.

I den staden fanns ett slott där de magiska formlerna för landets välstånd förvarades. Vart fjärde år kämpade landets främste magiker, trollkarlar och häxor, genom att utslunga förbannelser mot varandra, för att vinna tillträde till slottet och den efterlängtade Makten.

Just nu är det Magikerombyte i det törnrostäckta slottet, där alla är mer eller mindre vakna .. eller sovande, beroende på hur man ser det. Förvirrade ministrar irrar omkring i sökandet efter begripliga uppgifter och konspirationerna frodas i rabatterna .. samtidigt som de halvsovande trädgårdsmästarna slutligen ger upp för maskrosinvasionen.

I ett slutet rum högst upp i högra tornet sitter Rikets nye ÖverVisionär (RÖV) och letar efter den trollformel som ska laga den raserade betongmuren som det förra RÖVargänget hade sönder. Samtidigt försöker han dölja den så gott som tomma skattkistan under en väv av klyschor. I stället för att vara trevligt halvfull är den mindre än halvtom, enligt hans uppfattning, och han söker med darrande hand efter vägledning .. var i helsike finns den trollformel som den gamle RÖV:en använde på ett så framgångsrikt sätt?

I vänstra tornet huserar de vänstra soldaterna som inte fått betalt på 8 år och som nu förväntar sig ett ihållande, härligt guldregn. Den nye RÖV:en håller dem på halster genom att påstå att den gamle RÖV:en stulit nyckeln, försvunnit genom ett magiskt trick och att förhandlingar om dess återlämnande kommer att inledas när han trollat fram sig själv igen.

Dörren är stängd och låst medan dessa, och alla andra, förhandlingar sker. In kommer bara särskilt utvalda, som till exempel vänstersoldaternas vänstra Vänstermagiker, som i vanlig ordning är fullständigt rosenrasande och kräver sin del av Vinsten. RÖV slänger till honom en Kompromiss och hukar när den slungade hammaren fastnar i taklampan, samtidigt som dörren går i baklås bakom den försvinnande glödhete Magikern.

Den nye RÖV:en prisar sin omtalade förmåga att framställa kompromisser som blir exakt lika stora till var och en som erhåller dem. Eller, rättare sagt.. ger illusionen av att varje kompromiss är lika mycket värd. En förmåga som förblindade motståndaren så till den milda grad att de missade den slutgiltiga förbannelsen.

I en skrubb intill RÖV huserar Saldo-Masochisten Andersson som staplar medarbetarna Debet och Kredit på varandra för att .. om möjligt .. kunna framställa en budget-baby som ser mer äkta ut än den har möjlighet att vara. Tyvärr så har en liten maskrosgosse en fling med Kredit vilket förstör Saldo-Masochist Anderssons koncentration, planering och påverkar balansen i hela den känsliga akten. Men eftersom RÖV har rekryterat en fantasifull rosenknopp från de tillväxande grenarna så hyser Saldo-Masochisten gott hopp om att kunna framställa ett gott resultat genom att använda det som är avsett för det ena till det andra på ett modernt och ungdomligt sätt.

Den nye RÖV:en har placerat sitt skrivbord till vänster om höger för att säkra flyktvägen eftersom den konfliktsökande vice RÖV:en sitter till vänster i det högra tornet. Mer än något annat fruktar han ens verbala attacker och krav på att få kallas den MagiskaÖverKvinnan (MÖK). Dessutom fruktar han att det existerar en konspiration i syfte att omförhandla RÖV-titeln till Verkställande HusMagiMästare (VHMM).

VHMM kan tolkas som Vit Heterosexuell Medelålders Man .. en relik från en gången tid som snarast bör förpassas till den icke-tid som h*n tidigare firade triumfer i. RÖV darrar i sitt rum medan MÖK triumferande ylar mot månen ... hans tid är ute om han inte hittar någon effektiv förbannelse att möta konspirationen med.

Genidraget att omorganisera en mansdominerad orkester till en Quintett .. en sk damensemble .. för att skapa en feministisk och könsmaktsmotverkande anda över hela världen har inte skapat det varma band mellan RÖV och MÖK som han hoppades. Han som alltid varit fast förvissad om att Magi var lika medkonsten att hindra människor från att lägga sig i vad som angår dem .. är nu omringad av dem som anser motsatsen.

Han har ledsnat på det hela, längtar hem och anar varför den förre RÖV:en försvann så totalt utan att lämna ett spår efter sig .. men han kan för sitt liv inte förstå hur han gjorde?

Utanför hans stängda, låsta dörr ligger borgens trogna vakt-terrier på pass, nosen är grånad och effektiviteten är på nedgång. Vid två förfärliga tillfällen har h*n försovit sig och missat hela övertagandet av det som rätteligen tillhörde RÖV och hans armé. För att förhindra att det sker igen så har RÖV i största hemlighet införskaffat en valp direkt från sin egen kennel Säkra Starka Urtaxar. Förhoppningsvis kan han träna upp sina färdigheter på MÖK:s egen RörMoPs, som har en irriterande förmåga att gläfsa och ta plats precis när det är som minst lämpligt.

Det är skrämmande ensamt på toppen. Då och då sträcker RÖV ut en hjälpsökande hand genom fönstret i hopp om att få hjälp undan alla krav. Pöbliken, den okultiverade åskådarmassan, som tysta och förväntansfulla står på borggården ger inte mycket hopp om andra flyktvägar än uppåt, för i källaren har han själv placerat en reinkarnerad minister som i sig själv representerar ett tvärsnitt av en hel befolkning under en period av 1000-tals år tillbaka.

Frågan är bara hur han ska kunna byta ut den ena befolkningen mot den andra, utan att någon märker det?

Ack om han ändå fick slippa den irriterande blåsippsbuketten som helt obegripligt och envist dyker upp på skrivbordet som påminnelse om de faror som hotar hans nya Seg-Regering som måste anpassa sig till MÖK:s krav på total mörkläggning när det gäller de icke-existerande integrationsbehoven hos de medborgare som inte har några andra behov än någon annan .. fast mer akut.

RÖV tar sig en magisk tår på tand, somnar och drömmer om magiskt sköna kulturutövare i läder med cigarr mellan röda läppar och om att reinkarnera MÖK som en mer dåtidslik hemmafru som kan bistå med kaffe, nybakade bullar, tröst och avslappnande fotmassage.

Han somnar och i drömmen passerar historien i en bakåtblickande röv-vy. Han känner sig stark och oövervinnerlig ..


.. och den MagiskaÖverKvinnan ler segervisst och lägger beslag på avsnittet "Makt och Svek" i boken med de magiska formlerna ...


3 kommentarer:

  1. Detta påminner mig om en barnsaga en gång för längesedan,som faktiskt fick den store starke övermannen på fall tillsammans med hela hans regering. Tror den hette Pomperipossa.

    SvaraRadera