onsdag 8 oktober 2014

Vi kan nog alla göra bedömningen att det här betyder att regeringen har ett ingångsvärde ..


.. i sin oenighet i frågan om kärnkraft. Men hur ser oenigheten ut i verkligheten, det är frågan??

Vilket alternativ gäller, statsministerns eller vice statsministerns? .. frågade Jan Björklund i dagens riksdagsdebatt, apropå regeringens dubbla budskap i den, för landet, så viktiga energi- och kärnkraftsfrågan.

Står vi inför statsministerns status quo-uttalande eller den vice statsministerns löfte att lägga ner minst två kärnkraftsverk under mandatperioden?

Stefan Löfven svarade ordagrant så här .. harklingar och hummanden är uteslutna ..

När det gäller kärnkraften så är jag alltid lika fascinerad av  .. ja, jag förstår .. kärnkraften kommer att finnas där under överskådlig tid och jag förstår intresset för den, men jag tycker .. och har sagt så många gånger .. tänkte jag också säga till kammaren .. den intellektuella nivån blir lite för dålig om vi bara när vi pratar energi kan prata ett energislag.

Den är viktig och kommer att vara viktig under lång, lång tid. Det är precis av det skälet, osäkerheten, som vi måste in i dom samtalen. Det är precis av detta skäl .. för det kommer att vara väldigt få som vågar investera om man riskerade få ändrade förutsättningar efter nya 4 år.

Vem ska våga investera då?

Här pratar man om investeringar som ska ligga långt, långt fram i tiden oavsett vilket energislag som man förespråkar så är det precis av detta skäl. Och därför måste vi in i samtalen om detta, sen kan man göra olika bedömningar vad vissa beslut faktiskt betyder om man gör en bedömning att det här betyder att det här kärnkraftverket kommer att stänga eller inte.

Dom bedömningarna kan vara olika. Men regeringens uppgift är att se till att utse en energikommission. Den ska se till att få igång de samtal som aldrig kom igång efter det att ni slöt er överenskommelse och dom samtalen dom måste leda till breda överenskommelser så att just dom som tänker investera .. oavsett vad du tror på .. förlåt, vad Jan Björklund tror på .. så måste man också veta att det här håller .. det här är en energiöverenskommelse.

En sak är klar och det är att Sverige ska ha långsiktig, hållbar tillgång till energi till konkurrenskraftiga priser.

Det ska vi visa de svenska företagarna, det svenska näringslivet .. det ska också svenska hushållskunder veta.

DET ska alltså statsministern och vice statsministern visa .. och NU vet vi precis hur de tänker och hur deras olika ingångsvärden bildar en helhet som har till uppgift att leda till breda överenskommelser genom samtal som ska leda fram till status quo eller nedläggning av minst 2 kärnkraftverk eftersom det är de enda alternativen som en rödgrön regering kan enas om??

Men de svenska företagarna, det svenska näringslivet och de svenska hushållskunderna känner sig säkert väldigt trygga efter dessa lugnande ord från landets statsminister.

Vi kan nog alla göra bedömningen att det här betyder att regeringen har ett ingångsvärde så gott som något .. resten får de återkomma till när samtalen som har till mål att nå överenskommelser kommer att pågå fram till den punkt där de bedöms vara är avslutade.

Länge leve Svenskt Näringsliv, som landets statsminister "kan" och har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att samarbeta med.

Ärligt talat .. det har gått drygt 5 dagar sedan vi fick en ny regering.

Jag kan inte ens förstå vad statsministern säger utan att först sitta framför SVT-play och skriva ner det för att .. om möjligt .. få något vettigt ur de obegripliga meningarna. Jag förstår mig inte på vice statsministern/miljöministern när hon talar om ansvar och att få människor att ändra invanda beteenden för att skona miljön .. medan hon själv inte vill förändra sitt eget invanda beteende att inte själv ta reda på vilken färg som är miljöfarlig eller inte, vilket bränsle som är tillåtet/lagligt att använda eller inte och om det är förenligt med hennes egna krav på andra att släppa ut "gråvatten" .. dvs avloppsvatten från bad, disk och tvätt .. i Östersjön?

Förutsättningarna för valfriheten, självbestämmandet och den ekonomiska stabiliteten, för oss andra, förändras i rasande takt. Den som arbetar efter 65 år får betala straffskatt och skatteklyftan mellan dem som arbetar och dem som har pension utjämnas allt eftersom jobbskatteavdraget fasas ut. Gamla överenskommelser över partigränserna bryts, nya överenskommelser som kan brytas senare erbjuds i stället och jag räknar redan ner inför nästa val. Den dagen kan inte komma fort nog och ...

.. man skulle nästan kunna påstå att Sverige håller på att gå sönder, om inte ingångsvärdet i  bedömningen av det påståendet redan devalverats genom att det redan är påstått .. av en till synes synsk regering .. före det verkliga sönderfallet.


DN, DN, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., BT, BT, SmP, SmP

8 kommentarer:

 1. Nu får du inte ta efter den nye statsministern och börja skriva lika obegripligt som han talar för då blir jag alldeles olycklig. Då mister jag ju min favoritbloggare!
  ;)

  SvaraRadera
 2. "harklingar och hummanden är uteslutna"

  Haha! :D

  Säga vad man vill om den här regeringen, den är tacksamt stoff för oss bloggare åtminstone. :)

  SvaraRadera
 3. Löfvén talar som han tänker och hans tankeförmåga lämnar mycket övrigt att önska.

  SvaraRadera
 4. ua .. risken är överhängande för jag kan nästan inte höra Löfven utan att försöka tolka det han säger! Vilket oftast är mindre än ingenting?;-p

  Fnord .. det här är en regering som i sin enfald är skrämmande underhållande. Men jag vill verkligen inte ha den alltför länge .. risken är överhängande att sådana som vi förpassas till något trevligt omprogrameringsläger .. och vem ska då ta hand om våra katter!!??

  Särskilt med tanke på att jag har ansvaret för en minderårig siames!!!

  SvaraRadera
 5. :)

  Ja, jag hoppas verkligen att riksdagsmajoriteten tar sitt ansvar och gör slut på det här spektaklet lagom till budgetomröstningen.

  SvaraRadera
 6. Det här är värre än väntat.

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning, Sjöstedt jobbar för mindre jämställdhet tillsammans med LO:

  http://www.svt.se/opinion/nu-bildar-vi-kvinnliga-valfardsforetagare-vart-eget-grupp-8

  http://www.vg8.se/

  SvaraRadera
 8. Jag har en svag misstanke om att Löfven talar så här med avsikt. Visst, han kanske har en talang för svammel, men han odlar den också.

  Anledningen är att han måste hålla ihop ett parti som egentligen inte håller ihop. Och en koalition med samma problem. Sossarna är både halvkommunisterna nere i Malmö och gråsossar, pacifister och försvarsindustrikramare. Säger man något som glädjer en falang, så försvinner den andra eller hugger dig i ryggen.

  Så vad göra? Jo, den klassiska socialdemokratiska strategin. Uttala dig så luddigt att bägge falanger via sina kremlologer kan utlösa ett vagt stöd för sina åsikter.

  Det var väl det Juholt föll på: han var mannen som sa vad som föll honom in. Varpå 50% av partiet jublade, och 50% insåg att denne kejsare omgående behövde avlida av ett gäng knivhugg. Och nästa dag sa den stackars popcornmaskinen något som fick hans gamla supportrar att bli förbannade, så till slut stod 100% av partiet och högg in på honom.

  SvaraRadera