tisdag 7 oktober 2014

Konsten att förhandla ..


 .. har det påståtts att Stefan Löfven behärskar till fulländning och efter att ha följt turerna runt Vänsterpartiet så tror jag att jag förstår hur det går till.

Om Jonas Sjöstedt och hans kamrater hade blivit erbjudna gårdagens utredning om vinsterna i välfärden direkt efter valet hade de utan tvekan upplevt det som kränkande och alldeles omöjligt att acceptera.

I stället stängde Löfven dörren rakt i ansiktet på Sjöstedt, under förnedrande former och med offentlig förödmjukelse som följd.

Vänsterledaren fick RASA i media. Darra på rösten och uttala sig om att partiet minsann såg sig som det enda verkliga oppositionspartiet som minsann inte var till salu.

Så det så!

Efter det så skickar sosseledaren signaler om att det kanske fanns en möjlighet till samtal om en eventuell öppning i frågan. Vänsterpartiet uppfattar detta som en hjälpsökande hand som trevar efter stöd .. vilket i och för sig är helt riktigt.

De efterlängtade samtalen som Jonas Sjöstedt efterlyste, efter den brutala sågningen, ägde rum och förmodligen blev han erbjuden något som han genast avfärdade.

Han och hans parti var INTE till salu.

Samtalen fortsatte och vänsterledaren lyckades stegvis förhandla sig fram till den lösning som han direkt hade avfärdat om han hade erbjudits den direkt efter valet.

Men nu blev det en VINST!! En utredning .. Yippie!!

Stefan Löfven köpte lydnad och Jonas Sjöstedt sålde lojalitet.

På något sätt påminner den här tekniken om gammaldags hunddressyr, där ledaren bestraffar kännbart och hårt och belönar om hunden underkastar sig tillräckligt mycket, för att få en direktstyrd lydig hund som inte ifrågasätter givna kommandon.

Stefan Löfven har visat sig vara duktig på att förhandla enligt den teknik som tillämpas inom fackföreningsrörelsen .. men frågan är om han har förmågan att se de långsiktiga konsekvenserna av resultatet av de kortsiktiga vinsterna?

Men nu är det dags igen .. Jonas Sjöstedt upprörs över att dörren stängts för hans parti när det gäller budgetförhandlingar och beslut om skattehöjningarna ... med bland annat en HÖJNING? av skatten för pensionärer. "Förslaget är att särskild löneskatt återinförs delvis för personer som har fyllt 65 år".

Jag tror att Jonas kan känna sig lugn. Stefan Löfven har säkert ett litet köttben i skrivbordslådan som belöning om Vänsterpartiet rullar runt eller sitter vackert när han tar fram det.2 kommentarer:

  1. Du har så rätt,det här påminner om en lydnaskurs på brukshundsklubben.

    SvaraRadera
  2. Man ska alltså straffbeskatta dem som vill jobba efter 65? Vad uppnår man då?
    Att fler ungdomar får jobb? Knappast!

    SvaraRadera