Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 21 januari 2012

Det är beklämmande ..

.. och olustigt att se och höra Håkan Juholts avgångstal, även om det var både väntat och värdigt.


Jag ska inte göra som media och beklaga eller säga att han inte fick en riktig chans eller "offrade sig" för partiet .. för det fick han och det gjorde han inte. Han stred på kniven ända in i kaklet! Men han kom från ingenstans, var inte uppgiften mogen, såg inte fallgroparna .. och var "för spontan och yvig".


Skulden för hans misslyckade tycker inte jag ska läggas på media, väljarna eller Alliansen .. utan på den valberedning som vaskade fram honom och på de sossedistrikt som blockerade ALLA kompetenta och kunniga kandidater som faktiskt fanns att välja på.


Allt tal om vad som är bra för Socialdemokraterna och Sverige är i det sammanhanget bara sorgligt.


Nu ska det bli spännande att se om samma taktikspel fortsätter. Tecknen finns, Mikael Damberg får bara inte väljas .. eftersom han har en konflikt och ett bråk i SSU i bagaget och är för mycket höger .. trots att han förmodligen är den som skulle gå hem bäst hos väljarna. 


Veronica Palm är för mycket vänster, Tomas Östros och Ylva Johansson är för belastad av Mona Sahlin och rödgrön röra och Sven-Erik Österberg är för gammal och tråkig och var dessutom drivande när det gäller Håkan Juholts avgång.


Och Carin Jämtin? Ja .. för min del kan jag bara säga att jag i så fall ser fram emot både tunnelbana och butler åt alla .


Margot Wallström? .. som ingen sett röken av på åratal har nästan fått helgonstatus, vill hon verkligen falla från så hög höjd? För under Göran Perssons tid imponerade hon inte nämnvärt, eller hur? Det som gav henne svenska folkets kärlek var inte några politiska beslut utan ett oerhört inkännande, vackert och kärleksfullt tal vid Anna Linds begravning.


Per Nuder tror jag knappast har lust att kliva in nu när "40-talisternas köttberg" börjar ställa de krav som han insåg skulle bli oerhört kostsamma .. eller är partiledarposten så attraktiv att han tar risken?


Thomas Bodström?? I så fall tror jag att det blir lika roligt en gång till .. fast på ett helt annat sätt? 


Det hela är ju en sossefråga som inte angår mig, men jag ser verkligen fram emot att få se vilken partiledare som ska födas ur detta kaos .. men jag har ingen aning om vem det kan bli.


Min önskekandidat har redan lämnat partiet, tyvärr ........ men för övrigt tycker jag att det hela är oliiiiiidligt spännande!


Expr., Expr., DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB,
Bloggat: Sven-Erland,

12 kommentarer:

 1. Majoriteten av folk som svarat på frågan om vem som skall ta över på aftonbladet har sinne för humor.

  De flesta vill nämligen se Bodström där. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Media har väl en STOR roll i att Juholt nu avgått, deras hetsjakt under senaste året är ju helt sjuk. De har ju letat efter alla fel som Juholt kan tänkas ha gjort sedan tiden innan han blev ordförande. Är så man äcklas av riksmedia.

  SvaraRadera
 3. Jämtin ljuger ju åxå som en halt häst, dvs det kosmetiska verbala lull-lullet igår var inte så fiffigt idag. Idag står hon åxå å ljuger.
  Jag håller på Österberg, en surmulen karl som ändå verkar hålla på en sanning mitt i skiten.

  Men visst är det en märkligt att se "mamma" Jämtin nu stå och beklaga sig i TV. Hon är samtidigt VÄÄÄLDIGT nöjd, samlad och avslappnad.

  Måste vara skönt att åter ha båda sina händer där hon vill ha dem å slippa ha den ena uppe i röven på HJ hela tiden för att försöka styra vad som kom ur hans mun.

  S är en jätteorm som vrider sig i förvåning och dödskamp då den trodde den skulle VÄXA å ömsa skinn istället måste kränga på sig ett mycket mindre skinn.

  Chocken är total över den förlorade ställning S alltid tyckt sig ha haft fast de i verkligen krympt å krympt.

  SvaraRadera
 4. OCH!

  Jämtins prat om Palmemordet och att "jobba mot barnfattigdom" blev en liite i sammanhanget och situationen konstigt rabblande. Jag håller med dig och att "skräddarna" till hans kostym bör sätta sig å pilla navel ett tag...

  SvaraRadera
 5. Läs gärna Lars Lewin (professor emeritus i statskunskap) idag på DN Debatt (nätupplagan). Det är en alldeles strålande överblick av Sveriges politiska demokratiska historia från början av 1900-talet fram till idag. Artikeln belyser de problem och frågeställningar som alla politiska partier står inför, idag och även i framtiden./G

  SvaraRadera
 6. Förlåt! Leif Lewin skall det vara!/G

  SvaraRadera
 7. @anonym kl 16:38: Så du tycker att media skulle tiga still när Juholt säger en den en skandalösa grejen efter den andra? Om ngt så tycker jag att media hållit igen och inte publicerat allt som han hittat på. Bara det att han var bered att kartlägga sina partikamrater via twitter etc kan ju liknas vi KGB.

  Nej du får allt ta av dig skygglapparna och inse att det är bra för S att han avgår fullblodsnarcissist som han är.

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte på detta.

  Jag tror att det är fråga om ännu en "juholtare" (dvs. förhastat uttalande som han kommer backa från under morgondagen).

  Imorgon kommer han kalla till ny presskonferens i köpcentret i Oskarshamn. Och meddela att han sitter kvar som partordförande och att han bara uttryckte sig lite drastiskt för att åskadliggöra socialdemokraternas problem.

  ;-)

  V

  SvaraRadera
 9. Varför inte vaska fram ett gäng kandidater som får presentera vad de har för visioner och vad de vill med partiet i öppna debatter, och sedan låta distrikten rösta? Istället för att presentera en enda kandidat som enhälligt (?) röstas fram.
  /Sara

  SvaraRadera
 10. Jag har följt din blogg i drygt ett år, Anybody och jag håller med om det mesta.

  Nu ser jag fram emot säsong 2 av (S)åpan. Första säsongen var fantastisk och slutade med en riktig cliff hanger. För garven hoppas jag på Palm eller Bodström, men för landet på Östros eller Damberg.

  SvaraRadera
 11. Jag gillar garven och hoppas på Bodström. Men det förutsätter ju att han ställer upp och klarar ett frivilligt drogtest.

  SvaraRadera
 12. För alla som menar allvar med att vända den politiska kursen i Sverige,

  för alla som förstår att det inte längre finns tid att vänta och hoppas på den 180-graders vänstersväng inom SAP som inte kommit på 30 år medan högerregeringen slaktar välfärden och gör att människor förlorar sin tilltro till politiken,

  för alla som lyckats behålla sitt socialistiska tänkande obesmittat av cynism,

  för alla som har modet att tänka nytt,

  för alla som vågar ha visioner, som tror på det mänskliga kollektivets möjligheter,

  och för alla som är rosenrasande på den klick av privilegiestinna pampar som kapat och förstört det som en gång var arbetarpartiet i det här landet,

  … för oss alla gäller det att samlas kring diskussionen om hur vi ska starta något nytt, hur vi ska samlas – bara vi som menar allvar med en arbetarpolitik värd namnet – för att lägga grunden till det som måste utvecklas till…

  ett nytt socialistiskt arbetarparti!


  http://klassperspektiv.wordpress.com/2012/01/21/996/

  SvaraRadera