Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 28 januari 2012

Gä(s)p!!


En gång i världen så bodde vår familji mitt i spenaten, utan grannar och utan närhet till större vägar. Det enda det var gott om var natur, fågelsång, kor och en näraliggande järnväg.

När vi satt ute och fikade eller åt på sommaren, så fick vi alltid göra ett uppehåll i konversationen när det kom ett tåg susande förbi. Det blev en vana och själva märkte vi det inte ens, även om vänner och bekanta ibland frågade .. hur står ni ut??

Men ibland .. rätt sällan .. kom det tåg som var enormt långa, lastade med stoooora saker och gick vääääldigt långsamt, under ett fruktansvärt oväsen.

Då fick alla vara tysta så länge att ingen kom ihåg vad vi pratade om innan tåget kom .. och när det väl passerat så blev det en stund av förvånad tystnad.

Precis så känns det nu efter Socialdemokraternas långvariga kalabalik .. det blev liksom ett vaccum när oljudet efter det stora sammanbrottet tystnade.

Alla som försökt engagera sig, förstå någonting och särskilt alla som försökt förändra någonting .. sitter alldeles lomhörda, tysta och förvånade och har alldeles glömt vad de talade om från början?

Stefan Löfven blev proppen som stängde in anden i flaskan igen, innan någon ens fick uttala den första önskningen.

I tidningarna försöker man piska upp en hotbild som skrämmer regeringen .. vänta bara till Stefan Löfven har bildat sitt gäng, skapat sitt lag och hittat en politik!! DÅ ni!!! Darra .. borgare!!

Alla pösande sossetoppar klappar varandra på axlarna och gratulerar sig själva till att ha gjort ett ledarval inom själva VU så att ingen obehörig slarver av misstag halkade in på banan.

Wanja Lundby Wedin är så exalterad att hon fäller tårar i både morgon- och kvällspressen och Veronica Palm berättar om partiledarens renhet .. han är vit som snö .. för alla som orkar höra på.

Väckelsestämningen från Håkan Juholts kröning känns igen och rubrikerna är rena vintagerubriker .. exklusiva, men begagnade.

AB har till och med stått till tjänst med en skuggregering som kan få vem som helst att ligga sömnlös på nätterna och Expressen släpper nyheten att den nye sosseledaren bor i samma trappuppgång som Linda Rosing/Thelenius .. det ni!! Här kan inget gå fel och tänk bara vad kul det kommer att bli för Säpo!!!.

Jobben ska återtas? Alltså själva jobbfrågan! Den är viktig .. partiet måste bli slagkraftigare och tydligare när det gäller jobben? 

Jag vet inte hur ni tänker, men jag tror inte riktigt att det räcker med slagkraftighet (vad det nu innebär?) och tydlighet (vad man nu menar med det?) för att återta(??) jobbfrågan?

I Spanien är ungdomsarbetslösheten 51,4%, läser jag hos den Hälsosamme Ekonomisten? Undrar vem som lagt beslag på jobbfrågan där?? EU?? Politikerna .. eller Någon Annan?

Ord skapar inga arbeten. Vad för slags arbeten KAN politikerna skapa .. utanför offentlig sektor?

Tillverkningsindustrin är för evigt död, tror jag. Hela EU kan tillverka samma prylar som vi, fast till en mycket, mycket lägre kostnad.

Tjänstesektorn återstår .. men då är förutsättningen att den är privat och genererar skatteintäkter som inte tidigare har varit skatteintäkter och kommer tillbaka i förminskat format.

Jaja, det visar sig väl så småningom hur han tänker, Frälsaren?

Stolt, glad och full av lust och med famnen full av erkännande för den tidigare partiledarens gärning .. det självförtroende han gav arbetarrörelsen under sin korta tid?

Nu ska det bli större perspektiv, större visioner och större ambitioner! Större än vaddå? .. framgår inte .. men större kommer de att bli. Näringspolitiken ska bli aktiv .. även om vi inte får veta varför den inte varit det tidigare?

Det ska satsas på fler företag .. hur, var och varför är förmodligen frågor som kommer att besvaras någon gång.

Idéerna och värderingarna som redan finns i partiet är ju tidlösa?

Trygghet .. det är ju vad svenska folket vill ha, eller hur?

Och nu känner sig alla trygga INOM partiet .. så vad mer kan de begära? Genom sig själv känner man andra, brukar det ju heta .. och resten löser sig säkert allteftersom?


AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr., DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD,
Bloggat: Sven-Erland

(I dag tycker jag att ni ska läsa Johan Hakelius .. det tycker jag i och för sig att ni ska göra jämt, men just i dag nickade jag särskilt roat och instämmande.) 

9 kommentarer:

 1. Jag sa ju att sossarna alltid kommer säga att borgare ska frukta deras partiledare, varför förklarar de aldrig. Man kanske ska påtala för dem att de sa exakt samma saker när Sahlin och Juholt tillträde så frågan är ju vem som ska frukta vad och den logiska slutsatsen är ju att det är partiordföranden för S som ska frukta sina egna medlemmar för de hugger en gärna i ryggen om de misstycker.

  SvaraRadera
 2. När jag ser det toppade laget i AB:s skuggregering inser jag att det finns inget att frukta. Där finns ingen trovärdighet kvar.

  SvaraRadera
 3. En sak är säker i alla fall.

  Vi måste ha och få till en exportindustri som håller måttet för vi kan inte bara sitta och byta pengar med varandra inom landets gränser. Då kommer vi bli riktigt fattiga i långa loppet.

  Jag hoppas i alla fall att de nya ledningen åtminstone begriper detta för det är väl dessa frågor han jobbat med.

  I övrigt kan jag meddela att jag är neutralt positiv eller negativ i dag efter att ha läst lite mer. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Riktigt fattiga i det långa loppet blir vi alla om tänkta skattehöjningar blir verklighet.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med i allt du säger i vanliga fall, en när det gäller tillverkande industri har du fel. Det är den vi måste satsa på om vi ska ha en chans i det långa loppet.

  Vi ska inte tro att kineserna vill köpa tjänster från oss när de har jobbat upp ungefär samma teknologinivå som oss och dessutom har all tillverkning. Då är det vi som får söka oss till dem med mössan i hand och hoppas att de inte ger igen för gammal ost.

  Vi har tillverkande industri som gör kostnadseffektiva produkter, särskilt de som kräver mer avancerade teknik (design eller produktion). Dessutom är vi ett låglöneland jämfört med Tyskland.

  Om vi alla lever av tjänster och media kan vi inte exportera något och då får vi inte in några intäkter till staten.

  I övrigt håller jag med dig om vakuumet. Det kändes precis som i ED-TV :-)

  Du, förresten... Sven-Erland....det är väl någon som utger sig för att vara sosse i någon form av satir?

  SvaraRadera
 6. Niklas och Anonym 19:09 .. den absolut svåraste uppgiften för Stefan Löfven finns nog inom partiet där han ska uppfylla alla partitopparnas önskemål om att allt och alla ska bli kvar vid det gamla och tillgodose alla krav på förnyelse åt höger eller vridning åt vänster från medlemmarna .. tror jag.

  Anonym 19:22 .. skattehöjningar är nog något som sossarna kommer att ligga lågt med. Men frågan om var pengarna ska tas kommer att bli allt högre ju närmare valet 2014 kommer. Det ska bli intressant att höra svaret?

  Henrico och Anonym 19:22 .. man ska nog inte uttala sig om det man inte vet så mycket om, som jag gör när jag gissar om tillverkningsindustrin?

  Och jag uttrycker mig också illa när jag menar att det gamla hederliga industriarbetet på "golvet" kommer att bli mindre och mindre, industrin mer och mer "tjänstefierad" genom att sälja kunnande, teknik och kunskap.

  Bilindustrin kommer aldrig att växa sig stark i landet mer, textilindustrin är borta, varvsindustrin likaså .. det som är kvar bygger på utbildning, kunskap, teknologi osv osv.

  Kanske är jag helt ute och cyklar?

  Men vad jag tror landet behöver är mer arbeten som inte kräver högskoleutbildning .. för skolorna släpper ut alldeles för många som inte når dit och de traditionella löpande bandet- eller verkstadsjobben, där man lär upp sig på arbetsplatsen, försvinner mer och mer.

  Sett ur den synvinkeln tror jag att tillverkningsindustrin är död som stor arbetsgivare.

  Förmodligen är det dit experimentet med den sänkta restaurangmomsen siktade??

  Blev det vettigare nu .. eller bara luddigare??

  Sven-Erland .. är helt klart satir men eftersom partiet kommit närmre och närmre satiren är det numera ganska svårt att se skillnaden .. ;-)

  SvaraRadera
 7. Det du beskriver är ju faktiskt inget annat än att de flesta journalister i media är ngt så in i bängen vänstervridna.

  De vill, vill, viiill, så gärna, gärna, gäääärna, att det ska gå så, såååå, bra för Löfven, att han sopar, soooopar, golvet med alla alliansare.

  Man vill det så gärna, gäääääärna, att man nästan tror att det är sant.

  Så har vi också de politiker som vi har.

  V

  SvaraRadera
 8. Anonym 19:22 igen....

  Näe, du är inne på rätt spår när du säger att vi konkurrerar med mer avancerad kunskap, men avståndet minskar för varje år och om man kollar 10-20 år framåt i tiden är nog inte avståndet så stort. Då hoppas jag verkligen inte att vår ekonomi bara består av inhemsk tjänsteproduktion.

  Utbildning är alltid bra, men det måste bli bättre styrning på hur många som ska utbildas i vilka ämnen. Alla kan inte jobba med media....och en del mer praktiska yrken har väldigt svårt att hitta kompetent personal då alla ska högskoleförberedas istället för att lära sig ett yrke.

  Hittade det här på arbetsförmedlingen:
  Störst brist på arbetskraft under 2011

  Civilingenjörer, bygg och anläggning
  Byggnadsplåtslagare
  Läkare
  VVS-ingenjörer
  Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
  Civilingenjörer, elkraft
  Operationssjuksköterskor
  Sjuksköterskor, psykiatrisk vård
  Förskollärare
  Betongarbetare
  Maskinbefäl fartyg
  VVS-montörer
  Lastbilsmekaniker
  Gymnasielärare i yrkesämnen
  Anläggningsarbetare
  Plattsättare
  Kranförare
  Anläggningsmaskinförare
  Golvläggare
  Distriktssköterskor

  Störst tillgång på arbetskraft under 2011

  Matroser
  Barnskötare
  Vårdbiträden
  Köks- och restaurangbiträden
  Receptionister
  Försäljare, fackhandel
  Lagerarbetare
  Försäljare, dagligvaror
  Biologer
  Fotografer
  Vaktmästare
  Administratör/sekreterare
  Städare/lokalvårdare
  Truckförare
  Godshanterare, expressbud
  Montörer, metall, gummi och plast
  Journalister

  SvaraRadera
 9. "En bil på väg"-metafor:
  Politiker har en tendens att bromsa när man borde ha gasat, och gasa på när man borde sakta in. Resultat blir en rycklig färd samt att bilen tappar fart. Vidare saknas framtidens utsikter på vägkartan så för att styra framåt använder vi backspeglarna. Alla vet vi att vägen för eller senare svänger åt något håll, men sällan när. Därför rullar det på onödigt långsamt för att minska skadeverkningarna när vi väl kör i diket....
  Vad politikerna GÖR är att strypa körglädjen i att köra vår bil genom höja drivmedelsskatterna så att vi kör mer energisnålt (en del ställer då bilen för gott), de sätter på rattlås-avgifter så att vi själva inte kan styra våra rörelser. Och de är flitiga vägarbetare som konstant ändrar förutsättningarna genom att med sk punktinsatser sätta upp mobila farthinder på de snabbaste motorvägarna....
  Vad de BORDE gjort är att skapa förutsättningarna för körglädjen, rörelsefriheten, och litat på att vi är kapabla att gasa på när vi kan det. De borde lägga sig i mindre, och skolat om sig till vägarbetare, ingenjörer och kartritare, samt ge sig ut i terrängen så att de förstår förutsättningarna och kan staka ut vägriktningen. Målsättningen borde vara en kombinerad max- och nollvision att vi kunde köra snabbare på säkrare och rakare vägar i framtiden. Då minskar olyckorna och vi gör en lyckligare resa på vägen mot Utopia.

  SvaraRadera