Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 22 januari 2012

Vilda gissningar ..

.. och spekulationer om vem som ska axla ledarskapet för Socialdemokraterna fram till kongressen 2013, kan vi ta del av på tidningarnas förstasidor.


Det känns nästan som hela landets väl och ve vilar på valet av sosseledare??


Men .. då kan väl jag också ge mig på lite gissningar och funderingar i frågan utan att någon tar illa upp?


Jag tror att antingen så får Sven-Erik Österberg ta över rodret för att signalera trygghet och återgång till ordningen eller så "offrar" Pär Nuder sig för partiet och lovar att föra skutan i hamn fram till kongressen och partiledarvalet.


Förmodligen blir det Sven-Erik Österberg, eftersom jag har otroligt svårt att se hur Pär Nuder skulle kunna få till ett regeringsalternativ med både Miljöpartiet och Vänstern? Han verkar ju inte direkt självmordsbenägen och de andra partiledarna har ju fått ordentligt med luft den senaste tiden .. men allt är ju i och för sig till salu om priset är det rätta??


Så är Pär Nuder lite lik Carl Bildt i framtoningen .. arrogant och självsäker! Kan man ha en sådan ledare i ett så "folkligt" parti som Socialdemokraterna?? Men det var ju Olof Palme också och se hur älskad han blev .. av Socialdemokraterna!


Oavsett vilket så kommer ett lugn att lägga sig över Socialdemokraterna. Puh!! Opinionssiffrorna kommer att få en skjuts uppåt .. kanske till och med till över 30%? Det som var katastrofsiffror och ledde till Mona Sahlins avgång, kommer att ses som en seger och ett kvitto på framtida valvinst.


Allt kommer att återgå till det gamla och invanda. Alla kan lulla på i intrampade spår, trygga och i ett välkänt sammanhang .. inget behöver ändras eller omorganiseras .. gammal är fortfarande äldst och ingen behöver lämna insutten stol.


Alla sjunker lättade ner i det trygga och invanda som i en varm famn, alla kan andas ut .. NU är det äntligen "som vanligt" igen!!


Vid kongressen 2013 vill ingen sticka fram näsan och ta några risker .. och den sittande, tillfälliga lösningen kommer att röstas fram till ett permanent ledarskap under jubel, hallelujarop och nästan utomkroppsliga upplevelser .. eftersom han var Frälsaren som tog Socialdemokraterna ur det träsk de befann sig i januari 2012.


Då får vi förmodligen se ytterligare en krönt Ledare som som medlemmarna "väljer" som enda alternativ?


Så, mitt stalltips är att den person som VU och distrikten nu handplockar, också är samma person som kommer att finnas som enda alternativ vid kongressen 2013 .


Det var bättre förr .. och det bör det också bli i dag och i morgon, ju förr desto bättre! 


AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, DN,
Bloggat: Peter Högberg, Sven-Erland,

13 kommentarer:

 1. Tack för en underhållande och välskriven blogg. Det har numera blivit det första jag läser när jag kommer hem från jobbet.

  Jag läste en massa kommenterar i mediebruset idag och förundras över hur mycket sossarna försöker skylla på ett mediedrev som styrs av Alliansen.

  Så jag googlade lite och hittade lite intressanta saker:
  Aftonbladet ägs till 91% av en norsk koncern och där kan jag inte hitta någon koppling till Alliansen. 9% ägs av LO. LO är dessutom representerad med flera poster i styrelsen. Enligt uppgift idag i Media var det Wanja som höll i yxan som fällde Juholt. Just den biten får man väl ta med en nypa salt för det är förmodligen Österberg som läckt det i ett försök att distansera sig från knivhuggar-ryktet inför val av nästa ledare.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet

  http://wwwc.aftonbladet.se/abinfo/arsredo96/styrelsen.html

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14249068.ab

  Politik kan vara rätt underhållande :-)

  Keep up the good work!!!
  Thomas

  SvaraRadera
 2. Ännu en anledning till att LO bör hoppa ur S knä. LO styr skuten utan att de andra fattar det.

  Dessutom är det väldigt intressant att ingen tidning (Inte vad jag har läst i alla fall) tar upp det faktum att när S nu dalar så får även SD skjuts uppåt. Det finns altså en koppling mellan S och SD vare sig man vill eller inte.

  SvaraRadera
 3. anonym, den norska koncernen du refrerar til är Shipsted som också äger Svd. Det är där man gör kopplingen till alliansen. Men, vad man de facto gör är helt enkelt projiceering. I brist på egen politik, egna tanker skyller partiet och dess kärnväljare sina tillkortakommanden på media. Och det är naturligtvis inte media som fäller Juholt. Om partiet och dess partiledare har ett förtroendekapital ska man stå pall även under granskning.

  SvaraRadera
 4. "Vid kongressen 2013 vill ingen sticka fram näsan och ta några risker .. och den sittande, tillfälliga lösningen kommer att röstas fram till ett permanent ledarskap under jubel, hallelujarop och nästan utomkroppsliga upplevelser .. eftersom han var Frälsaren som tog Socialdemokraterna ur det träsk de befann sig i januari 2012."

  Håller helt och hållet med.

  V

  PS. Har numera lagt in ngra formuleringar i ett Word-dokument som jag snabbt kan kopiera och klistra in när jag kommenterar på denna blogg. De är följande:

  "Håller helt och hållet med."

  "Mitt i prick."

  "Exakt min åsikt."

  "Jag lyfter på kepsen."

  Etc. Etc.

  SvaraRadera
 5. Intressant Peter, men då kanske du vet om det finns någon koppling mellan SVD och alliansen. Mer än att kanske individuella journalister röstar på Alliansen, vilket inte borde vara orimligt då det förmodligen har ungefär hälften av väljarnas stöd. Sen har ju SVD förstås en profil som "obunden moderat" men jag förstår inte hur det ska på något sätt påverka Aftonbladet. Shibsted vill förmodligen träffa alla presumptiva köpare genom att täcka in båda politiska blocken och därigenom 100% av väljarskaran.

  Har någon i SvDs styrelse koppling till Alliansen? Jag kan för lite som sånt här....

  http://www.svd.se/special/svd_info/svds-styrelse_6728473.svd

  Thomas

  SvaraRadera
 6. Själv får jag kräkreflexer när jag läser om vilka namn som är tänkbara kandidater.

  SvaraRadera
 7. WLW påstås vara den som "höll i yxan" i VU. Men den som egentligen gjorde det var herr Nuder i egen hög person. Han lotsades in bakvägen på 68an och var utrustad med uppdrag från Ingvar Karlsson m fl "gamlingar" att övertala Juholt att frivilligt avgå då denne inte tänkt ge med sig inför VU. Säger en hel del om VUs svaga ställning.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 14:07

  Eller så säger det bara att man försöker skydda VU från ansvaret att Juholt fick gå.

  Ett försök att hålla ihop partiet helt enkelt.

  /Henrico

  SvaraRadera
 9. anonym, tycker du beskriver situationen bra. Din beskrivning är naturligtvis korrekt och dessutom bör man komma ihåg att ledarsidorna så att säga är socialdemokratiska. Notera att när Littorinaffären rasade så var det ingen som kommenterade att Aftonbladet var borgerlig.

  SvaraRadera
 10. En annan sak vi lär få höra är väl att borgarna kommer skaka sina knän av rädsla för nästa partiordförande som åter ska föra socialdemokraterna till toppen, precis som Sahlin och Juholt eller varför inte som Sjöstedt, Friolin och Romson. I princip alla som inte är borgare ska borgarna frukta... av nån anledning, varför brukar de inte nämna.

  SvaraRadera
 11. Det är naturligtvis helt omöjligt, men om man tänker sig den omaka kombon av Damberg och Sommestad? Damberg för det praktiska, han skulle kanske dessutom kunna locka tillbaka storstadsväljarna. Och Sommestad för den moraliska resning och det tankedjup som behövs nu mer än någonsin.

  SvaraRadera
 12. Men det som sossarna först och främst behöver måste ju vara en politik! Eller? En politik som ordförandeaspiranten har tagit till sig och är beredd att (nästan) dö för tillsammans med hela partisvansen.

  Jag ser bilden framför mig av ett utplånat parti nu...

  Eftertankens kranka blekhet:Kanske lika bra att de inte har någon politik som ingen är beredd att nästan dö för?

  Nej, de får fortsätta som Du skissar upp i Din blogg, Any. Mest humant så kanske./G

  SvaraRadera
 13. Re M, Sommestad?? att sätta likhetstecken mellan henne och tankedjup är väl rätt magstarkt! Vilka nyskapande och djupa tankar har Sommestad delgett oss?
  Högre skatt, mer solidaritet, mindre skolklasser, mer U-hjälp, mer invandring och mindre rasism??
  Ett femårigt barn har bätre analytiks förmåga än Sommestad.
  Det är personer som Sommestad vars adelsmärke är floskler som lett S in på den golgatavandring man befinner sig på.
  Feldt uttalalde sig häromdagen
  i radion och han sa:
  Det går inte bara kasta fram ideer man måste även visa hur dessa ideer ska realiseras, var är fabriken som ska göra det?

  Jag instämmer med Feldt, visa vad man vill göra och HUR man ska åstadkomma det och hur det ska finansieras.
  De senaste fem årens ordbajsande ger inget.

  SvaraRadera