onsdag 21 mars 2012

"Det är lätt att säga Tulipanaros .."


Sosseledaren Stefan Löfven inbjuder arbetsgivare, fack och forskning till en dialog som ska syfta till att komma till full sysselsättning när det gäller arbetslösheten.

Hans skarpa förslag är att ta bort alliansens sänkta arbetsgivaravgifter och att satsa på;

1        Kompetensutveckling genom att ge dem som saknar fullständig grundskole- och gymnasieutbildning tillgång till ökad vuxenutbildning.

            Fler traineeplatser för unga under 26 år och fler sommarjobb med hjälp av kommuner och näringsliv.

        Stärkt samverkan mellan näringsliv, politik och forskning genom att samla alla aktörer under ett tak.

Ett pappersförslag alltså.

För om han tänker efter aldrig så lite så vet han likaväl som jag att alla de som slarvat bort chansen till utbildning genom att sysselsätta sig med något annat, och förmodligen roligare, inte vill sätta sig på skolbänken igen bara för att de är arbetslösa och lediga .. i stället för skolkande och lediga.

Den insikten kommer inte förrän långt senare i livet. Men DÅ är det bra om det finns möjlighet till vuxenutbildning, naturligtvis.

Fast då brukar det också finnas barn och skulder med i bilden och ekonomin och familjesituationen sätter ofta käppar i hjulet för mer målinriktade studier .. men det kanske går att lösa med utökad rätt till skuldsanering och mer generösa studiebidrag?

Det är ju en kostnadsfråga?

Traineejobb är en hjärtefråga för sossar och miljöpartister .. jag förstår inte varför? 


Hur kan man tro att någon ska bli glad över att redan hårt ansträngd personal ska behöva utbilda en ofta helt omotiverad ung människa SAMTIDIGT som h*n utför sitt krävande arbete?Hur många vårdanställda vill ha en "svans" som ska underhållas och sysselsättas, när de redan nu inte varken orkar, kan eller hinner göra allt de känner behövs.


Sommarjobb med hjälp av kommunen och näringslivet? Vilket näringsliv? Sverige är ett land som går på halvfart, om ens det, på sommaren .. vilka behöver sommarjobbare mer än de som redan har köer på hösten?


Sist handlade sossarnas förslag om att slänga in helt okunniga ungdomar i ett vård-Sverige där det inte ens finns tillräckligt med vikarier för att garantera vårdens kvalitet och säkerhet.

Vem ska handleda dem? ? Vem ska ta ansvaret för trainees eller sommarjobbandes misstag?


Vem/vilka vill utsätta sig för att vara objekt för att sänka arbetslösheten för ungdomar .. samtidigt som de kämpar mot sjukdom eller handikapp?

Och näringslivet?? Hur många arbetsgivare vill att deras anställda samtidigt ska utföra sitt arbete och agera lärare åt någon som inte ens orkat släpa sig igenom skolan? Visserligen får de en gratis fysisk person i företaget .. men på bekostnad av en lägre presterande fullavlönad anställd. Var ligger vinsten .. vad skapar ett intresse?

Vad är det för fel på lärlingar till lärlingslön som det går att ställa krav på eller avskeda om de visar sig vara fullständigt odugliga för arbete? Fast så får man väl kanske inte uttrycka sig?

Och så ska alla aktörer samlas under ett och samma tak och förbättra närings- och innovationsklimatet .. medan det ekonomiska klimatet sakta går mot en ny istid?

Ja, det kan ju vara trevligt för dem .. men hur många tror att det genererar fler jobb än halverad arbetsgivaravgift?

"Om jag bara fick välja en enda sak så skulle jag se till att alla som inte har grundskole- eller gymnasiekompetens fick det" .. säger Stefan Löfven och det är väldigt vackert sagt.

Om JAG fick välja så skulle jag se till att alla som slutade skolan redan hade grundskole- och gymnasiekompetens.

Problemet är inte att de som saknar nödvändig kompetens på arbetsmarknaden inte har haft tillgång och möjlighet .. problemet är att de inte vill ha den, orkar eller kan tillgodogöra sig den.
Det löser man inte med att ösa på mer av det som de redan har förkastat.

Så värst SKARPT tycker jag nog inte att Socialdemokraternas förslag är .. men det är i alla fall ett förslag, vilket är överraskande och glädjande när man tänker på hur länge sedan samma skarpa förslag presenterades senast.

"Det är lätt att säga Tulipanaros" .. sa min mormor. "Men försök att göra en så får du se hur lätt det är!"

DN, Expr., Expr., AB, SvD, SvD,

4 kommentarer:

 1. Tina Häll21/3/12 22:33

  Klockrent som alltid! Jobbar själv i omsorgen och suckar när det dyker upp praktikanter....

  SvaraRadera
 2. Jag blir så trött när sossarna ska prata skola och utbildning. Det var de som själva skrotade ett relativt fungerande skolsystem, bland annat genom gymnasiereformen. Då skulle alla ha lika mycket teoritimmar oavsett om man gick på ett teoretiskt program eller ett yrkesprogram. Det slog ut jättemånga ungdomar som inte kunde hänga med och som så väl behövde det en yrkeslinje kunde ge.

  De skrotade allt vad lärlingsplatser hette. Då var det inte fint att gå som lärling. Återigen så svek de de svaga eleverna som behövde arbeta med händerna istället för att läsa en massa i onödan. Nu pratar man trainee istället. Varför då? Var det för att man upptäckte hur fel man hade.

  Ibland känns det som att sossarna ser ner på de som arbetar på golvet. För allt de pratat om genom åren är mer teoretisk utbildning. Ett sk arbetarparti som strävar mer och mer mot akademisk utbildning.

  Gör skolan statlig igen, plocka tillbaka de gamla yrkesprogrammen, se till att det finns bra lärlingsplatser och sist men inte minst: Se till att våra ungdomar känner att alla former av utbildning, teoretisk eller praktisk, är lika mycket värda.

  SvaraRadera
 3. Conny Backman22/3/12 09:23

  Mycket bra inlägg. Försök få in det på endebattsida i någon rikstidning. Jag kunde inte ha skrivet det bättre själv.

  SvaraRadera
 4. Vilket stort vittnesbörd, jag är Torpey Clare och har varit gift, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärleksförtrollning på mig och fick min EX tillbaka till mig inom 48 timmar. med glädjen och lyckan i mig, släpper jag hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  SvaraRadera