torsdag 21 augusti 2014

Välfärd för Värdelösa??


På den "gamla goda tiden", när politikerna fortfarande trodde att väljarna hade någon slags intelligens, så kunde det hända att uttrycket "närande och tärande" faktiskt användes offentligt?

Helt utan negativa förtecken .. bara som ett sätt att illustrera att samhället består av människor som tillför pengar till statskassan och människor som behöver stöd från samma ställe .. tillfälligt eller permanent.

Ingen RASADE och ingen blev heller KRÄNKT .. för så ser det ju faktiskt ut och vi behöver ta hand om varandra när livet inte blir som det är tänkt.

Det var en självklarhet på den tiden då ordet SKYLDIGHET fortfarande nämndes i samband med ordet RÄTTIGHET.

I dag skulle ingen politiker med självaktning och hopp om fortsatt karriär ens kunna antyda att någon KOSTAR någonting. Vi behöver bara se på reaktionerna efter Fredrik Reinfeldts tal om att de ökande kostnaderna för asyl och migration skulle ha någon som helst påverkan på statsbudgeten.

Det stör mig att han ställer flyktingar, som flyr för sina liv, mot svensk välfärd .. säger Stefan Löfven

Jag är förvånad att man från regeringen lyfter fram just den här prognosen från just den här myndigheten. Det är ett märkligt inslag i valrörelsen .. säger Magdalena Andersson som helst ser miljardrullningen som ..  kostnader som ingår i ett vanligt budgetarbete? Regeringens öppenhet i den här frågan "stör" uppenbarligen henne också.

Den "stör" också Margot Wallström som tycker att regeringen spelar SD i händerna och tillsammans ger de en bild av ett parti som "störs" så till den milda grad att de helst hade sopat hela frågan under mattan som en liten(!) intern hemlighet som de okunniga väljarna bör hållas okunniga om.

Att väljarna överhuvudtaget informerades om att det ens finns några problem verkar upplevas som en "konspiration", en "valstrategi" eller ett illasinnat påhopp för att skapa problem med Sverigedemokraterna??? 

Vänstern och Miljöpartiet däremot hukar skräckslaget. Foliehattarna trycks ner över öronen och mantrat .. vivinnerreinfeldtärslutochdetärtreveckorkvar, vivinnerreinfeldtärslutochdetärtreveckorkvar ..mumlas med slutna ögon och händerna för öronen.

Men outtalat och som en röd tråd genom sossarnas politik finns begreppet "närande och tärande" kvar .. fast i en helt ny version.

De "tärande" får ta hand om varandra för att begränsa statens kostnader och ge ett sken av effektivitet?

Det är egentligen genialiskt tänkt .. om man bortser från att det handlar om verkliga människor.

De som bara kostar är ... barn, ungdomar som inte vill låta sig utbildas eller behöver särskilt stöd för att klara skolan och bli "framtidsinvesteringar", äldre vårdbehövande, funktionshindrade, psykiskt sjuka, äldre arbetslösa eller andra långtidsarbetslösa som är svårplacerade på arbetsmarknaden, sjuka som inte är tillräckligt sjuka för sjukpenning och "nysvenskar" utan tillräckliga språkkunskaper eller formell kompetens för att få ett jobb.

Förmodligen har jag glömt någon .. men jag lägger däremot inga värderingar i det här stycket.

Sossarnas vallöfte i den här valrörelsen är att dessa människor ska ta hand om varandra?

20 000 ungdomar som saknar kompetens och intresse för fortsatt utbildning ska ta hand om hjälplösa äldre och funktionshindrade i deras hem eller rum på gemensamhetsboendet.

6000 långtidsarbetslösa .. ofta med värk eller annan problematik .. ska irra omkring i skolan och ta hand om  skoltrötta ungdomar utan studiemotivation, barn med särskilda behov, och barn/ungdomar utan fullständiga språk samt avlasta lärarna i deras gärning.

5000 människor som inte går att placera någon annanstans .. ibland med eget vårdbehov .. ska placeras i sjukvården .. ?? ..

.. och innan valrörelsen är slut så kommer förmodligen några tusen att placeras i psykiatrin, ungdomsvården och förskolorna också.

Ansvariga för denna amatörernas afton blir ... den ordinarie personalen som hittills sett till att verksamheterna fungerat. De ska på något magiskt sätt få tid över till administration, handledning och återrapportering?

Samt .. i mån av tid .. ansvara för att ingen blir utnyttjad, skadad eller far illa på något annat sätt.

Lysande, eller hur?

Vi ska få en "Välfärd för Värdelösa" .. där de som "kostar" tar hand om varandra på de lågavlönades bekostnad.


Om jag inte missförstått Stefan Löfven på något sätt??11 kommentarer:

 1. Det är så amatörmässigt så man storknar.Såå långt borta från verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Låter det inte rätt brunt egentligen? Man tar ungdomar från café och restaurang jobb och sätter dem tvångsmässigt på trainee platser i vården? Samt tvångskommenderar andra svaga grupper på samma sätt.

  Känns som det vore ganska naturligt i ett genuint brunt samhälle. Ingen blir helt lämnad ifred. Ingen står helt utanför och är arbetslös. Man åker hem och hämtar folk helt enkelt ifall de muckar. Skickas till tvångskommendering ifall de inte klarar sig själva. Skulle nog fungera bättre kanske i ett sånt samhälle också. Där kontroll och kollektivt tvång blir helt normalt.

  Undrar vad S håller på att utvecklas till?

  SvaraRadera
 3. Det här med skatt och offentlig anställda har jag försökt förklara för folk att det hjälper inte Sveriges skattekista att fler får anställning i offentlig sektor. Det är de privata bolagen som genererar skatteintäkter och det är där det är viktigast att det kommer jobb, annars kan man inte anställa fler i offentlig sektor. Sen är de offentligt anställda viktiga och det behövs fler inom vissa områden.

  SvaraRadera
 4. Anybody,
  Som en kommentar till dina två senaste inlägg vill jag bara säga att jag tycker du fångar upp det mesta så oerhört bra - utan att ta till domedagsbasunerna. För nu brölar de ju oavbrutet från alla håll och kanter och budskapen går ut på att Sverige kommer att drabbas av kostnader som inom kort gör det omöjligt för oss att bedriva välfärd i någon som helst form överhuvudtaget. Det är inte sant.

  Jag har inte sett filmen du skriver om, men jag antar att den visar att offentliga pengar kan användas på ett betydligt mer effektivt sätt än vad som sker idag. Det finns mängder med områden och åtgärder som skulle kunna växlas mot de 12 miljarder per år som är på tapeten just nu. På statlig och kommunal nivå, för att inte tala om Landstingen.

  Vi är förhoppningsvis många som vill ha rak information. Även när den beskriver utmaningar som inte har några givna lösningar och som definitivt kommer att innebära en del nödvändiga förändringar. Och i det sammanhanget är rättigheter OCH skyldigheter något vi behöver återinföra som en självklarhet. I den bästa av världar skulle också media dra sitt strå till stacken genom att införa en verkligt granskande journalistik och minska dagens fokus på propaganda i form av ”säljande” undantag, förvanskade sanningar och ett värde som mäts i twitterstormar. Det skulle ge oss bättre insikter om vilka de verkliga problemen är och hur olika partier faktiskt säger sig vilja lösa dem.

  Kostnaderna är stora, men det är inget olösligt problem att hantera dem i budgeten. Att däremot få till en väl fungerande och samtidigt människovärdig integrationsprocess som på sikt är bra för Sverige - och för alla som kommer hit - är en oerhört mycket större och betydligt svårare utmaning. Som vi bara måste prata mycket mer om - och hitta bättre lösningar för än de vi har nu.

  Vi har genom historien alltid tjänat på att människor från andra länder och kulturer etablerat sig i Sverige. Vi är fortfarande beroende av invandring för att klara oss. Men helt nya problem uppstår ju när det handlar om så många immigranter under en mycket kort tid. Dagens samhälle kräver också en hel del teoretiska baskunskaper till skillnad från tidigare, när en stark kropp eller en obändig vilja kunde ge människor en naturlig plats i samhället på väldigt kort tid. Det är utmaningar som måste debatteras och analyseras för att kunna lösas.

  Men alla bestörta, direkt hånfulla eller bara negativa uttalanden från högt uppsatta politiker efter Reinfeldts tal, gör ju att alla konspirationsteoretiker och många andra som länge hävdat att man ”inte får prata om invandringspolitik” verkligen fått vatten på kvarn, sorgligt nog.

  Gunnie

  SvaraRadera
 5. Ingen kan väl motsäga att S öppet deklarerar det felaktiga i att vi/folket öht får oss serverade kostnadsinformation?

  Rak information är ju att man visar hur det ser ut, istället för mörkläggning och svammelpseudodiskussioner, skam, skuldbeläggande och ren munkavel.

  Självklart kan man i backspegeln "ses" bra och dåliga saker med invandring.

  Vi HAR INTE haft denna massinvandring förut, OCH VI HAR inte någon kontroll.

  DET skrämmer mig. Vad som gör mig oåterkalleligt förbannad ÄR politikernas behandling av MIG som väljare iom uteblivna fakta.

  Fakta som jag med många andra- ändå fått till oss via sk "alternativmedia" hatad och spottad på av msm och "kloka".

  Jag tex, hävdar att man inte "får prata invandringspolitik" utan att få rasiststämpel, därför att det är sant.

  SvaraRadera
 6. Det är också generellt ett problem med "resurs jakten" och "oundvikliga skattehöjningar" för att lösa alla problem i samhället. Gör vi oss beroende av den synen så kommer framtiden att bli allt svårare.

  Det kommer framöver bli svårare att höja inkomst skatterna. Jämförelser med andra länder blir allt lättare. De med mycket resurser blir allt lättrörligare. Skatteläget är redan högt. Man kommer till en brytpunkt där resultatet av skattehöjningar blir negativt. Ungefär som att bara höja priserna i en butik om du vill tjäna mer pengar. Det går bara till en viss graäns. Sedan sjunker intäkterna istället.

  Vi måste istället inse att det är kvaliteten på våra politiker som är viktig. Skicklighet. Förnuft. Kreativitet. Idéer. Hitta lösningar som kräver något mera. Där invanda klyschor ses som de rutinmässiga dimridåer de är. Gott uppsåt och goda föresatser innebär inte automatiskt ett gott resultat. Eller en effektiv verksamhet.

  Vi behöver diskutera skicklighet och kompetens. De för landet i långa loppet bästa lösningarna. Inte vem som kan poppa fram mest löftesretorik i minuten. Eller bröla fram de snyggaste slagorden i media.

  Mindre propaganda, mer hjärna.

  SvaraRadera
 7. Signaturen Gunni jämför Holländska skeppsbyggare,de duktiga yrkesmän katoliker med familjer,valloner som under 1600 talet hjälpte till med järnhanteringen.Finnländare som gick direkt i jobb på 50 talet,jugoslaver greker italienare som aktivt söktes upp av industriföreträdare på 50-60 talet.med dagens invandring från länder där ca 40% är analfabeter,och som efter 7 år i landet fortfarande 50% inte arbetar,ett mycket dåligt försvar för dagens asylinvandring!

  SvaraRadera
 8. Det är så sant – vi behöver inte längre skeppsbyggare för att konstruera ett Vasaskepp, eller människor med erfarenhet av gruvor, men vi kommer att behöva kunskaper utifrån också i framtiden. Och vi har tagit emot ett stort antal människor som flytt från en akut krigssituation för inte alls många år sen. Varav de allra flesta har kommit in i samhället där de bidrar på många sätt, utöver att de betalar skatt.

  Vad jag säger är att vi måste ha en öppen debatt om hur vi betydligt bättre än idag ska klara av att integrera väsentligt fler samtidigt, där många har en längre väg att gå innan de blir en naturlig del av det svenska samhället. Och för att den debatten ska kunna föras på ett hederligt sätt krävs mycket mer av faktabaserad information och färre skrönor och skräckscenarior.

  Vi vore nog också betjänta av lite färre förslag som syftar till att ”ta hand om” människor och många fler goda idéer om hur man stöttar kapabla mäniskor som vill klara sig själva så snabbt som möjligt.

  Total öppenhet med fakta, större tydlighet från politiskt håll och högt i tak för diskussioner är nödvändigt om vi ska vilja vara med och bidra, vare sig det handlar om att betala skatt eller att ”öppna våra hjärtan”.

  Gunnie

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson21/8/14 19:55

  @Gunnie:
  Du tror på att politiker är ärliga, eller kan bli det.
  Du tror på att journalister rapporterar sanningen, eller är fria från egna agendor.
  Du tror fortfarande att den somaliska "flyktinggruppen" (med 80% arbetslöshet efter 7 år och 65% arbetslöshet efter 15 år) är en tillgång, eller kan bli det.

  Lycka till.
  Tron är det sista som överger hoppet...

  SvaraRadera
 10. Svar till Peter N

  ”Du tror på att politiker är ärliga, eller kan bli det.”
  Min uppfattning är att politiker är ärliga i samma utsträckning som de flesta människor. Dvs. många, men inte alla. Som alla beslutsfattare - i ett förhållande, inom en familj, ett företag eller i politiken tror jag faktiskt att merparten när de står inför ett beslut fattar det utifrån vad man tror blir en bra lösning med alla aspekter inräknade. Jag tror inte att en majoritet av våra politiker lägger ner så mycket tid och kraft för att spela ett spel eller enbart gynna sig själva, Sen finns det naturligtvis vitt skilda åsikter om vad som är bra lösningar.

  ”Du tror på att journalister rapporterar sanningen, eller är fria från egna agendor”.
  Hursa? Det finns få saker som gör mig lika upprörd som dagens till stora delar undermånliga journalistik som mest liknar propaganda med väldigt tydliga agendor där man dagligen tummar ordentligt på sanningen. Och jag har aldrig hävdat något annat.

  Om Somalier och andra: Ja, jag fortsätter tro på att man kan få betydligt fler människor att mycket snabbare klara sig på egen hand och bidra i samhället om man ger dem bättre förutsättningar än idag, ställer helt andra krav och utgår ifrån att merparten faktiskt vill leva ett värdigt liv. Svenska folket är ju inte längre överlägset sjukast i hela Europa och att ändra på det såg väl inte heller ut att vara en särskilt enkel uppgift för ett antal år sen…

  Gunnie

  SvaraRadera
 11. Först måste man "bara" värdegrundssäkra på några samtalssessioner hos snälla soctanten att ett nomad/klanfolk vaccinerar sina barn, inte skär sönder sina barns underliv, inte tuggar khat och att svenska är nödvändigt för att komma in i samhället. Att shador inte funkar i tex vård/omsorgsjobb. Att man går till jobbet även om det regnar osv

  http://www.folkpartiet.se/lokalt/skane-lan/kommuner/malmo/kandidater/olle-schmidt/i-europaparlamentet/khat/atgarder-for-att-stoppa-anvandningen-av-khat/

  t.om HÄR i lilla Skellefteå finns det nu..=(

  http://norran.se/nyheter/blaljus-nyheter/tre-man-atalas-for-katinnehav-246430

  SvaraRadera