lördag 16 augusti 2014

Stefan Löfven blir kanske statsminister ..


.. men sossarna kommer att förlora det här valet rent statistiskt. Min gissning är att de landar på "historiskt" låga siffror under 30 %. Efter denna "valvinst" kommer Socialdemokraterna aldrig mer att uppnå sin forna storhet .. utan blir ett parti bland alla andra. Det finns redan nu generationer som inte minns den tiden, de som gör det kommer att känna sig lurade och de som är rödrosiga ända in i själen kommer att dö ut inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det är vad jag tror.

Det fordras mer mod att säga en obehaglig sanning än att ljuga fram en behaglig dröm ... skrev jag alldeles nyss och det ska jag ge Fredrik Reinfeldt .. han är inte rädd för att tala om obehagliga sanningar. Även om jag personligen inte blev särskilt glad över att höra den.

Men om jag måste välja mellan att rösta på en sanning eller en dröm .. så vet jag exakt vad jag väljer.

I morgon är det ekonomidebatt i SVT och det ska bli intressant att höra hur oppositionspartierna kommer att handskas med den sanning och den framtidsbild som statsministern visade upp i dag.

För det finns inget utrymme för alla löften .. det har alla som kan hålla ordning på sin privatekonomi redan räknat ut.

Maken föreslår att ekonomidebatter bör bytas ut till pedagogiska program på förskolenivå där statsbudgeten symboliseras av klossar som staplas i förhållande till varandra. DÅ kanske alla kan förstå att det finns XX pengar och YY kostnader och att en hel hög YY-klossar kommer att bli över om alla löften räknas samman.

För att få fler XX-klossar så det hela går ihop måste du själv eller din arbetsgivare avstå från pengar eller så måste svenska folket avstå från något som de tagit för givet i årtionden.

Så enkelt är det.

Men Socialdemokraterna är inget modigt parti och Stefan Löfven är ingen stark ledare.

Han försöker i stället mörka sanningen och varnar för en "blåbrun sörja" och ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och Alliansen. Men sanningen är väl att Sverigedemokraterna OCH Socialdemokraterna har röstat med regeringen i lika många frågor .. men det bara är den rödgröna röran som aktivt och gemensamt har förhandlat och undertecknat dokument som fällt regeringens budgetförslag?

Det fordras mer mod att säga en obehaglig sanning än att ljuga fram en behaglig dröm ...det modet saknar uppenbarligen Stefan Löfven?

Valet är förlorat, även om han blir statsminister .. det vet Stefan Löfven. De stora förlorarna är väljarna som går till val på löften som var ogenomförbara redan på planeringsstadiet och en ekonomisk vision som aldrig kan bli verklighet.

Vad väljarna får är en "sörja", punkt och slut.

Socialdemokraterna kanske kan jubla på valnatten .. men jag tror att det i så fall är en Pyrrhusseger* .. byggd på floskler, klyschor och retorisk sockervadd .. som kommer att kosta partiet alldeles för mycket.


För att inte tala om vad den kommer att kosta väljarna ..


*En pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av "segern" visar sig leda till en förlust längre fram. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. skall ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad."

10 kommentarer:

 1. S har mer gemensamt med SD när det kommer till invandringsfrågorna.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson16/8/14 19:05

  M har mer gemensamt med S när det kommer till invandringsfrågorna.

  Ja alla partier har unisont - och tycker fortfarande - att vi MÅSTE öppna våra hjärtan (läs: öppna våra plånböcker) för alla invandrare som vill ta sig hit.
  Alla partier tycker så - utom SD.

  SD har haft rätt hela tiden - t o m Reinfeldt tvingas erkänna det nu.
  Oh, the irony.

  SvaraRadera
 3. Efter Reinfeldts tal idag och om invandringsfrågan tystas ned i valrörelsen kommer jag antagligen lägga ned min röst.

  Blir det så tar jag det som en intäkt att det är någon annan än våra politiker som bestämmer vilken regering vi skall ha.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Med tanke på Reinfeldts tal så lär det inte bli en Alliansregering med stöd av SD som Tomtemaffian påstår.

  Det är bl.a. media som bestämmer vilken regering vi ska ha genom att vinkla, smutskasta, dölja och ljuga. Varför? För att journalisterna är korkade och desperata? Kanske, men troligen ligger det starka krafter bakom som tjänar på detta. Kanske är Bilderberggruppen trots allt?

  Borgs tal om ekonomin, Reinfelds tal och Migrationsverkets 48 milj.
  Nu är jag JÄVLIGT förbannad och JÄVLIGT trött på detta pajaseri! Detta kommer att knäcka Sveriges ekonomi fullständigt och bevisa att politikerna har ljugit hela tiden!

  Jag ser 3 alternativ:
  1. Missnöjesrösta på SD.
  2. Rösta på nått helt nytt, Direktdemokratern
  3. En blank röst med ev. budskap till de löjliga politikerna.

  Vad fan har hänt med det här landet?

  SvaraRadera
 5. @melmac,

  Jag tror S kommer samarbeta med SD då ministerposter är väldigt attraktivtbtrots allt!

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Regeringen är skrämmande inkompetent (eller snarare oärlig) som tills nu mörkat kostnaderna för megainvandringen. Skrämmande inkompetent opposition (MP/S/V) som också mörkat… Fy sjutton, ingen av dem kommer få mitt förtroende.

  SD är de enda som haft torrt på fötterna.

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson17/8/14 00:01

  Jag tror M kommer samarbeta med S då ministerposter är väldigt attraktivtbtrots allt!

  ----

  Jag grunnar på VARFÖR Reinfeldts snack om att öppna-era-plånböcker för-nu-kommer-det-ännu-fler kom överhuvudtaget?
  Låter något för bra för att vara sant, är det oftast just det också...

  På ytan kan det ju låta som en julklapp till SD, fast det måste väl ändå vara mer genomtänkt än så, eller...?
  Det kanske finns en större plan bakom? Den foliehatts-teorin skulle ju kunna vara den att M kalkylerar med
  1. att svensken i allmänhet fortfarande tror på sagorna om massinvandringens oundvikliga måste "för att vi ska klara demografin"
  2. att de otrogna gammelmoderater som tyckte som SD nu redan flytt dit
  3. och därför kan M rikta sig mot S och de andra rödgrönas reformpolitik.

  Följer vi det ledspåret så blir det ju det ju partierna (F!)(MP)a (S)(V)erige som tvingas förklara hur de ska kunna finansiera allt sitt valfläsk om vi samtidigt ska klara massinvandringen. Genomför de valfläsket trots det så är det oansvarig ekonomisk politik, triangulerar de oväntat Reinfeldts oväntade snack kan Alliansen hävda att Fimpa Sverige-partierna inte har några bättre alternativ. Att då rösta bort Alliansen - som har ett sista trumfkort i att allmänheten anser de sköter ekonomin bättre - verkar ju då meningslöst.
  Tanken skulle alltså kunna vara att Reinfeldt:
  ... vill ställa reformutrymme mot flyktingmottagande och därmed göra det svettigt för framför allt MP och V, som ju vill ha allt av allt.
  När vänstern öser på med valfläsk kan han invända "så ni vill dra ner på flyktingmottagandet?" varpå vänstern antingen måste svara ja, eller ta tillbaka sina reformförslag, eller säga att de vill kompensera med att höja skatterna, varpå Reinfeldt har ett helt batteri av argument att ta till. Samtidigt som Åkesson kan inflika "så ni vill höja skatter för att ha råd med mer invandring?", så slipper Reinfeldt säga det själv men får fram det ändå.
  ... citat: "CrispyKreem" på Flashback https://www.flashback.org/sp49963286

  SvaraRadera
 8. Det är kanske dags för Ian & Bert att göra comeback. Dom var ju experter på det där med att stapla klossar i valrörelsen :)

  SvaraRadera
 9. Peter Nicklasson17/8/14 18:38

  Marika Formgrens synpunkter är mycket läsvärda http://www.marikaformgren.se/#post64

  Marika Formgren - vars åsikter är konservativa (läs: moderata före 1990),har varit journalist och ledarskribent för bl a Barometern och Smålandsposten. I dagens Sverige anses sådana åsikter vara "extremhöger" och följaktligen har Marika Formgrens arbete aktivt motarbetats av "borgerliga" redaktioner. I åsiktskorridorens Sverige förlåts nämligen inga avsteg från Värdegrunden och Normen. Du är visserligen fortfarande tillåten att skriva så, men efter det blir du av med jobbet. Alltså har du inget praktiskt val - underordna dig eller utesluts.
  Det är en mjuktotalitär stat, en demokratur, som "vi" håller på att skapa. Demokratin är en fasad, eftersom din röst är förminskad och dina tankar styrda av media och politiker. Det är inte bara bevis på väljarförakt, det är människoförakt.
  Eliten styr. Du ska hålla käften, rösta "rätt" och betala din skatt, annars...

  SvaraRadera
 10. Om det finns två allianser, som bägge får under 50%, där den ena är någorlunda överens, men den andra inte kan enas om elproduktion, fastighetsskatt, vinst i offentlig verksamhet mm, så blir sd´s insats att rösta ner den regeringsodugliga rödgröna röran tillsammans med alliansen, och sen inte rösta ner alliansen. Som det varit denna period alltså. Svårigheterna med att bilda regering tilltar. S intellektuella genomklappning åt vänster, kombinerat med att det inte går att höja skatten på arbete mer är huvudorsak.

  SvaraRadera