lördag 2 augusti 2014

Jag vet inte om Jonas Sjöstedt är maktfullkomlig ..


 .. okunnig, dum eller en oerhört skicklig illusionist .. men han verkar inte vara särskilt intresserad av de verksamheter som han inte vill ska löna sig?

Under hans ledning driver Vänsterpartiet en enda fråga i den här valrörelsen. EN enda fråga .. och den handlar om Vinster i Välfärden.

Det vill säga ..  ENBART kommunerna får göra vinster på välfärden.

Från min lilla gräsrotsnivå förutsätter jag då att Jonas Sjöstedt måste vara oerhört påläst i denna enda fråga. Han har ju ändå haft flera år på sig att sätta sig in frågan och vässa argumenten.

Döm då om min förvåning när jag läster en debattartikel i Dagens Industri, där entreprenören Dan Olofsson ställer fyra högst berättigade frågor och Jonas Sjöstedt svarar med Floskler & Klyschor som inte har något annat syfte än att ställa frågeställaren i en dålig dager som Kapitalist & Girig.

Så lågt?

Så okunnigt .. eller arrogant?

Svaren på frågorna BORDE vänsterledaren kunna rabbla i sömnen vid det här laget om han uppriktigt och ärligt anser att detta är valets viktigaste fråga?

Frågorna som Dan Olofsson ställde är i huvudsak samma frågor som jag, som vanlig väljare, också vill ha svar på. Du kan läsa Dan Olofssons frågor här.

Men i min version låter de så här ..

1. Om privata aktörer i välfärden får något/några år utan vinster och sedan gör förluster .. detta kan drabba såväl kooperativ som ideella föreningar som vänsterledaren rekommenderar som bra alternativ .. vem står då för förlusterna i Sjöstedts värld?

2. Om det inte längre ska vara möjligt att bygga upp ett kapital som kan garantera en välskött verksamhet  .. vem ska då investera i verksamheter som inte kommuner, landsting .. och till exempel Migrationsverket .. har råd att bygga upp själva?

3. De privata aktörerna .. riskkapitalisterna .. investerar ett antal 10-tal miljarder i svensk välfärd. Vad händer om svensk välfärd går miste om de investeringarna? Vem övertar ansvaret, investerar i de verksamheter som uppenbarligen behövs och finns i dag? Var ska pengarna komma ifrån? Vem/vilka ansvarar för övergången till en så kostnadskrävande förändring?

4. Sveriges befolkning ökar. Fler och fler behöver vård, skola och omsorg. De äldre blir fler och fler, de nya medborgarna och deras barn ställer högre och högre krav på både vård och skola för att komma in i samhället och de äldre blir äldre än någonsin och behöver vård och omsorg längre i livet samt antalet dementa ökar och ställer större krav på särskilt utformad vård och omsorg. Totalt sett så ökar välfärdsbehoven och om Jonas Sjöstedt tycker att det samtidigt är nödvändigt att stänga dörren för privata investerare .. så undrar jag vad som händer med valfriheten och vad han har att erbjuda i stället??

Jonas Sjöstedts svar till Dan Olofsson kan du läsa härDet kanske ser rimligt ut för den som aldrig funderat över vad som krävs för att driva företag och för dem som tror att alla företagare är giriga egoister .. men läs igen .. det finns inget faktiskt svar på Dan Olofssons frågor, bara drömmar, idéer och de gamla vanliga flosklerna och klyschorna. Jonas Sjöstedt är den GODE välgöraren och Dan Olofsson den ONDE utsugaren .. punkt och slut. 

Jonas Sjöstedt BORDE ha kunnat skött den här diskussionen bättre .. om han varit insatt i .. eller intresserad av .. partiets ENDA FRÅGA i årets valrörelse.

I stället så pekade han ut svenska företagare som giriga egoister. Svarade nedlåtande och besvärade sig inte med att visa minsta lilla intresse för att beskriva den välfärd som kommer att bli resultatet av partiets visioner ... eller kanske rättare sagt .. hallucinationer?


DN, SvD, SvD, SvD,

6 kommentarer:

 1. Men varför skulle Sjöstedt behöva sätta sig in i verkligheten? Han har ju läst sin Marx, där står allt om verkligheten han behöver veta. Och verkar inte verkligheten stämma med Marx, så är det bara att gnugga sig i ögonen och titta några gånger till tills verkligheten stämmer överens med Marx.

  Som second opinion har han säkert läst om entreprenören Krösus Sork i Bamse.

  SvaraRadera
 2. Krösus Sork! Touché, Mr Odeberg!

  SvaraRadera
 3. http://norran.se/nyheter/affar-karriar/smaforetagare-jobbar-pa-sin-semester-241427

  Svara

  SvaraRadera
 4. Jag vill bara säga att jag inte sympatiserar med vänstern i så värst många frågor ,men i det här fallet gör jag det.
  En nära vän till mig jobbar på en friskola som köpts upp av Pysslingen som ägs av Akademedia som är ett av Sveriges största riskkapitalbolag.
  Det har resulterat i mycket större klasser.Inga nya skolböcker.Man har tagit bort dom gamla toaletterna och byggt mobbingtoaletter med dörrar som har öppet både uppe och nere och som garanterar att ingen fjortonåring törs gå på toa. Förut fick lärarna semesterersättningen före semestern. Nu får dom den efteråt. Dessutom har lärarna flera tusen lägre månadslön än lärare i kommunala skolor. samma scenario är det inom vården. Färre anställda sämre löner när riskkapitalbolag äger. Jag jobbar inom vården så jag vet att det är så.
  Riskkapitalbolagen vill egentligen inte driva skolor och vårdinrättningar. Dom vill bara slimma kostnaderna och sedan sälja dom vidare med vinst. Snabba klipp ! Dom säger ju själva att dom inte vill ha långsiktigt ägande.
  Tror du börshajar vill värna om vård och omsorg ? Dom vill tjäna pengar.
  Sen finns det naturligtvis andra privata aktörer som är seriösa,men inte riskkapitalbolag.

  SvaraRadera
 5. Bitterpitten pekar på missförhållanden inom en privat skola pysslingen.men vad säger att kommunala skolor i framtiden inte skär ned på samma sätt?

  SvaraRadera
 6. Håller inte med bitterpitten jag heller.
  Hör många inom äldrevården som säger att det har hänt mycket i utvecklingen sedan carema skandalen exempelvis. Det läggs ned oerhört mycket jobb på kvalitetsidan.

  Sedan är området så stort där våra skattepengar går till vinster i olika branscher. Exempelvis, äldrevård, skola, transport, bygg, etc.

  Därför anser jag Jonas Sjöstedt ha en taskig kvinnosyn som vill ha planekonomi inom kvinnodominerade yrken. Vi vet ju att planekonomi inte fungerar och kvinnorna skall alltså inte ha en arbetsmarknad värt namnet enligt Sjöstedt.

  /Henrico

  SvaraRadera