tisdag 26 augusti 2014

Anybody´s kooperativa välfärd eller Välfärdsstiftelse?


Jonas Sjöstedt vill förbjuda vinster i välfärden, det har väl ingen missat?

Däremot så vill han ha kvar de privata investerarna .. för välfärd har mer kostnader än själva driften. Det ska byggas, inredas, införskaffas material osv osv .. INNAN själva verksamheten kan påbörjas.

Det KOSTAR .. mycket .. och då är det ju trevligt om Någon Annan betalar. Men utan att göra fula vinster, förstås.

Möjligheterna till vinst regleras i avtal/upphandlingar med kommunen. Där skapas också möjligheterna till oskäliga vinster och lågkvalitativa utföranden .. trots att kommunen även fortsatt har tillsynsansvaret.

Det borde vi ägna lite mer uppmärksamhet åt .. men det vill inte Jonas Sjöstedt diskutera.

Stiftelser, kooperativ och ideella föreningar ska i fortsättningen vara de enda godkända privata valmöjligheterna för medborgarna. Med dem känner sig Jonas Sjöstedt trygg .. där stannar pengarna där de ska, där verkar de goda människorna och där tjänar ingen ett enda öre på välfärden?

Nu har jag en pytteliten erfarenhet av just den här sortens verksamheter. Inte så att jag kan påstå att jag har någon specialistkompetens, men jag har sett hur de fungerar ur ett gräsrotsperspektiv så att säga. Vilket förmodligen är mer än vänsterledaren har?

Så om jag startar Anybody´s kooperativa Välfärd, Anybody´s Välfärdsstiftelse eller Föreningen Anybody´s Väl & Ve .. så satsar jag allt jag äger och har samt lånar en betydande summa och drar igång.

Samtidigt registrerar jag bolaget Anybodys Consulting AB .. som administrerar, har en rådgivande funktion, köper och säljer material osv osv osv. Själv blir jag verkställande direktör och ser till att jag har en passande lön, tjänstebil, tjänstebostad i en villa som jag senare köper till ett passande lågt pris, samt alla andra förmåner som hör till en så pass högt uppsatt person. Sjukvårdsförsäkring, pensionsförmåner och allt vad det kan vara.

Min Välfärdsvision i kooperativ-, stiftelse-, eller föreningsform är ett föredöme eftersom den inte genererar ett enda öre i vinst. Det jag får ut av mitt välfärdsarbete räcker till att täcka mina investeringar och lån .. men mitt andra bolag går som tåget .. så länge det går.

Och när det inte går längre .. då faller hela bygget och jag skrattar hela vägen till banken .. väl medveten om att jag har Jonas Sjöstedts välsignelse?

Men några vinster i välfärden blir det lyckligtvis inte!!


DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr.,

2 kommentarer:

 1. Min arbetsplats gick alltid med vinst. Vi fick pengar över och våra patienter var botade och nöjda. Ska jag gömma mig och skämmas för det? Tja, vi fick dock inte behålla pengarna för det var Landstingsverksamhet, utan det täppte till andra hål. Ska inga vinster gälla också offentlig verksamhet? Skulle vi satt sprätt på överskottet som var resultat av att vi var snåla med skattemedel?
  Troligen var vi helt dumma i vår budgethållning.

  SvaraRadera
 2. elina .. när det gäller diskussionen om vinster i välfärden så har den spårat ur så till den milda grad att det är svårt att uttrycka sig begripligt??

  Alla kommuner gör vinster på välfärden, ibland genom att snåla in på det som borde ha varit en rättighet och där jag har Anybody´s Consulting har de Kommunens Bostads AB.

  Inte riktigt lika flashigt men med samma idé .. få bort pengarna från offentlig redovisning.

  Sedan lånar kommunen av sig själva och använder samma förmånliga skatteregler som riskkapitalisterna för att slippa betala skatt .. men det är inte Jonas Sjöstedt intresserad av?

  SvaraRadera