söndag 31 augusti 2014

"Höjden av okunskap,

 ... googla ordet trainee innan du kastar skit på ungdomar som är högt utbildade" .. skrev signaturen Anonym när jag jämförde sossarnas traineeprogram med FAS3. H*n hade naturligtvis rätt .. men det är inte jag som tolkar ordet fel, så jag rekommenderade frågeställaren att vidarebefordra kommentaren till Stefan Löfven i stället.

Men den rätta tolkningen är .. En trainee är vanligtvis en nyutexaminerad student från universitet eller högskola, ofta inom områdena teknik och ekonomi. Traineeprogram erbjuds av företag och myndigheter och har formen av en anställning. Traineeprogrammet innehåller oftast både praktik och teori, d.v.s. en del utbildning, och syftar oftast till att traineen ska lära sig företagets verksamhet från grunden och bygga nätverk för att efter avslutad traineeperiod kunna bli en nyckelperson i företaget. Traineeprogrammen hålls ofta under mellan 12 till 24 månader. Under den tiden förväntas personen få avtalsenlig lön samt fast anställning efter programmets slut.

.. men som vanligt när vänstern får tag i ett bra ord, så används det till något helt annat för att dölja och uppfylla redan förutbestämda syften.

Stefan Löfvens trainee-program gäller INTE "nyexaminerade studenter från universitet eller högskolor", det handlar INTE heller om fasta anställningar som syftar till att skapa nyckelpersoner inom företag eller myndigheter. Att vara "Trainee" i ett sosse-sammanhang är INTE att bli särskilt utvald på grund av kompetens, en utmärkelse eller första steget på en framtida karriär som den ursprungliga betydelsen är.

I den socialdemokratiska tappningen handlar det om att sänka ungdomsarbetslösheten .. på pappret och i statistiken.

Det är en genialisk idé .. även om den inte har någonting alls med ursprungsbegreppet "Trainee" att göra.

1. 30-40 tusen arbetslösa "försvinner" mirakulöst in i vård, skola och omsorg som skattefinansierade trainees. Vips .. så har socialdemokraterna "löst" ett stort samhällsproblem.

2. De som handleder, administrerar och utvärderar är den ordinarie personalen vilket gör att kostnaden .. som även den redan är skattefinansierad .. utnyttjas maximalt, men kan motiveras med att "det blir fler händer i vården"? Ack så vackert det låter, eller hur?

Under förutsättning att du tillhör den vårdpersonal som ska hålla reda på alla dessa nya händer.

3. "Arbetsuppgifterna" som dessa tusentals trainees ska tackla och öva upp sina färdigheter på är de som är mest kostsamma i samhället. Äldre med vårdbehov, funktionshindrade med vårdbehov, sjuka som befinner sig i en vårdsituation, elever som behöver extra resurser i skolan och barn som behöver vuxna på fritidshemmen. Det vill säga .. ett utnyttjande av människor och mänskliga behov som ändå bara kostar pengar.

Simsalabim så har alla behov tillgodosetts. Det socialdemokratiska partiet har svängt sitt trollspö över hela spannet av människor som kostar för mycket, format om dem till en självgående enhet där den arbetslöse avlönas för att utbilda sig på den försvarslöses bekostnad. När det gäller hemtjänsten .. där personalen knappt hinner hålla reda på sina egna händer än mindre än ett antal trainee-händer .. kan det till och med bli ganska lönande eftersom den vårdbehövande redan betalar för tjänsten som då kan utnyttjas till trainee-träning på köpet.

Nu börjar jag nästan bli lite tjatig i min upprördhet över trainee-programmet. Det kanske är så här majoriteten av väljarna vill ha det?

Egentligen så hade jag inte tänkt skriva mer om det. Varför ska jag? Det är ju ingen annan som bryr sig och vad betyder en enda liten röst i det stora sorlet gällande de stora frågorna?

Men så läser jag en liten bok som jag fyndade på ett antikvariat en gång .. OM ODÖDLIGHET. Ett brev till en hund. .. av L Lind af Hageby. L står för Lizzy och Lizzy verkar ha varit en spännande och intressant kvinna, googla gärna på henne. Boken är utgiven 1916 och köptes av Elin Holmberg samma år. Det vet jag eftersom hon skrev sitt namn på försättsbladet.

För nästan 100 år sedan skrev Lizzy följande till sin förfärliga hund Barry, som bitit ihjäl både hundar, höns och getter .. möjligen för att ägarinnan krävde att han skulle äta samma vegetariska kost som hon själv? ..

..hur har du inte omfattat kattungar och kattor med en patetisk, ridderlig kärlek och med hållning hos den blygsammaste folkskoletös tillåtit dem att behandla dig som en hund (figurligt talat).

Det kan ju vara, att du gent emot katten - liksom många män gent emot kvinnor - känner att denna svaga varelse aldrig kan möta dig såsom din jämlike och att därför inga sociala problem er emellan kräva sin lösning. Det kan hända, att just din ofantliga överlägsenhet i volym och styrka förlänade dig denna toleranta sympati. I människornas värld förekommer stora kvantiteter sådant överlägset medlidande, som vanligen går under namn av "barmhärtighet".

De som äro starka och rika, öva "barmhärtighet" mot dem som ha litet och äro svaga.

De skörda härav ära och titlar. De skulle alls icke tycka om, ifall kattorna - förlåt, jag menar de fattiga, - icke vore i behov av deras gåvor, deras kommittéer - och deras kostbara nedlåtenhet. De älska världen med dess sociala skrankor sådan den är och har varit och önskar den icke annorlunda. Ty för dem är himlen en plats, där de rika bli belönade för sin godhet mot de fattiga.

På något sätt fick det här stycket mig att tänka på att mycket lite förändras egentligen när det gäller "godhet, överlägset medlidande och barmhärtighet". Det verkar alltid vara skönare, härligare och mest lönande att vara den som pytsar ut godheten och barmhärtigheten så den passar det egna syftet, än att vara den ofrivillige mottagaren som förväntas jubla av tacksamhet.


3 kommentarer:

 1. I min ungdom, innan folk sjukskrevs för utbrändhet eller förtidspensionerades en masse, så gick det runt en del inte helt arbetsföra människor på arbetsplatsen. De fick ta enklare uppgifter med måttliga krav på arbetstempo. Dessa har sedan länge rationaliserats bort, och alla förväntas jobba arslet av sig.

  Kanske det är dessa Löfven tänker återinföra? Trainees vars uppgift blir att cykla och hämta fikabröd och ställa undan muggarna.

  SvaraRadera
 2. Tvinga tillbaka kvinnorna till hemmen och matlagningen. Tvinga unga grabbar till militärtjänstgöring. Sänk invandringen till 60-tals nivå. Inför långtidsjukskrivning frikostigt. Öka resurserna till pysselsättning. Och anställ tvångsvis stora mängder människor till offentlig sektor. Alltihop för skattepengar. Så är vi snabbt nere i arbetslöshets siffror från sextiotalet.

  S vet nog att deras förmåga att skapa nya jobb inom den privata sektorn som genererar skatteintäkter är närmast obefintlig. Varför man istället vill göra det enda som man egentligen har handlingskraft till.

  Skatteintäkter till den offentliga sektorn. Utbildningsprogram som vissa vill ha men de flesta troligen inte. Praktikplatser som vissa vill ha men de flesta troligen inte. Med lite tur vänder konjunkturen upp något de närmaste åren hursomhelst. Och då kan den teatraliska handlingskraften plockas in i retoriken. Vill det sig riktigt väl kanske t om privata företag trots dåliga och dyra politikerprogram lyckas generera pengar till den offentliga sektorn som betalar delar av kalaset.

  (Arbetsförmedlingen förmedlar i stort sett enbart arbeten för den offentliga sektorn, redan nu och sedan länge. Så den kan inkorporeras fullt ut i den skattefinansierade trainee-operationen.)

  SvaraRadera
 3. Läste en artikel om dessa trainee inom barnomsorg för att hjälpa upp de fall där det var för mycket barn i barngrupperna på förskolan och dessa personer skulle vara till ypperlig hjälp så att den ordinarie personalen kunde koncentrera sig på den pedagogiska planen.

  Jag kan inte låta bli att tänka på praktikanten som tyckte detta var ett ypperligt tillfälle att tillfredställa sina behov med...

  Även om jag nu inte tror att det är många som är sådana så finns det stor risk för människor som inte passar för omsorg om barn att straffa de svagare för sina egna tillkortakommanden. Och barn och äldre dementa är väl tacksamma objekt att ge sig på.

  SvaraRadera