onsdag 6 augusti 2014

Traineejobb? Hur tänker du nu, Stefan Löfven?


Det är egentligen inte klokt att jag .. en helt vanlig väljare .. måste skriva  och påminna om att äldre och funktionshindrade som omfattas av Omsorgen, faktiskt BOR på sina boenden.

De rum som de bor i är deras HEM .. har du inte förstått det?

När du presenterade traineelösningen på ett äldreboende hörde jag Magdalena Andersson säga något om hur viktigt det är med trygghet. Gäller det inte det äldre och funktionshindrade?

För visst, jag förstår du tycker att du tänkt till när du på ett enda bräde blir av med 20 000 arbetslösa ungdomar och samtidigt skapar en illusion om ökade resurser inom omsorgen.

Men hur tryggt tror du att det skulle kännas om ett antal unga .. som inte varit motiverade nog för att välja omvårdnadsprogrammet efter avslutad skolgång .. mer eller mindre tvingas in i ditt hem för att öva sig på dig? Helt okända, outbildade och kanske intvingade personer som får fri tillgång till alla dina ägodelar och din person?

Utan att du begärt det eller ens blivit tillfrågad?

Skulle det kännas bekvämt? Tryggt?

Särskilt med tanke på att tjänstemannaansvaret inte längre finns, så känns det kanske inte helt bekvämt att människor som du inte vet någonting alls om får full tillgång till dina allra värdefullaste ägodelar. De som blev kvar när du tvingades leva med ett absolut minimum av allt du hållit kärt i livet.

För du vet väl att hemförsäkringen inte gäller om du "själv" släpper in den som tar med sig saker ut? Och ingen annan försäkring heller för resten.

I det här fallet är det DU som öppnar dörren. Är du medveten om det?

Det är precis som med godmansystemet. En God Man kan du få trots att du inte vill ha det. Det räcker med att du tappar taget om tillvaron så att den inte längre fungerar som samhället tycker att den ska fungera. Eller rättare sagt .. som kommunens utredare tycker att du ska fungera. En God Man kan sedan sälja allt du har .. inklusive ditt hem. H*n kan sätta sprätt på alla dina tillgångar och naturligtvis är det olagligt och givetvis blir h*n dömd .. men du har inte skuggan av en chans att få något tillbaka, för det finns inga försäkringar?

Kommunens tjänstemän väljer God Man till dig .. kanske mot din vilja .. men har inget ansvar för dennes handlingar? Visst är det fantastiskt?

Det mest fantastiska är att det faktiskt händer att samma person kan bli utsedd till God Man igen? Det är nämligen inte så noga att kolla brottsregistret på så viktiga personer som ska ansvara för så oviktiga personer som du själv riskerar att blir när du blir gammal.

Har du tänkt på det?

Tror du att de anhöriga som i dag går ner i arbetstid för att ge en mening i tillvaron till en älskad anhörig känner ökad trygghet vid tanken på dina trainees?

Har du tänkt på hur förnedrande ditt förslag är för dem som tvingas vara övningsobjekt för dina arbetslösa ungdomar?

Hur utlämnade de blir?

Hur hjälplösa de är?

Har du överhuvudtaget tänkt på vårdpersonalen som har det dagliga ansvaret för de allra svagaste och mest utsatta i samhället?

För det är de som måste handleda, övervaka och rapportera .. samtidigt som de måste utföra ett arbete som de redan nu nästan inte mäktar med.

Det är de som kommer att få bära skulden för allt som händer när de inte hinner se. Och inte ens du, Stefan Löfven, kan vara så naiv att du inte förstår att ägodelar kommer att försvinna, övergrepp kommer att begås och att många kommer att känna sig rädda och utsatta.

Det är DU som tänker öppna deras dörrar till deras hem för att släppa in människor som de inte bett om och kanske inte ens vill ha där. Har du tänkt på det?

Redan i dag får många unga förståndshandikappade kvinnor barn med män som ingen vet vilka de är .. många äldre och funktionshindrade blir av med allt som betingar ett värde .. trots att de åtnjuter "tryggheten" i samhällets omvårdnad.


Det är ett enormt ansvar och en nästan omänsklig börda du vill lägga på en vårdpersonal som redan vacklar och det är nästan ofattbart att du vill utsätta gamla och handikappade för en så integritetskränkande behandling och så stor risker.

Traineejobb var ingen bra idé när Göran Persson förlorade valet 2006, traineejobb gjorde inte heller underverk för Mona Sahlin när hon förlorade valet 2010 och nu försöker sossarna vinna valet 2014 med samma idé? 

NÄR ska partiet inse att det inte är en bra idé, Stefan Löfven?


8 kommentarer:

 1. Bra aspekt på det hela! Kan inte förstå att någon kan tycka att tvång genererar bra arbete.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig.Tänk tanken att bli duchad,torkad i rumpan när du gjort ner dig,vara helt naken och utlämnad åt en person som har blivit tvingad att ta det jobbet och som kanske tycker det är äckligt. NEJ;NEJ Här måste det vara människor som är lämpade och
  vill jobba med gamla. Stefan Löfven vet absolut inte vad han pratar om.Det finns bara en sak som gäller för att få fler att välja vården-HÖJ LÖNERNA ORDENTLIGT:

  SvaraRadera
 3. Mona .. Äldre och funktionshindrade är inte sysselsättning. De är
  MÄNNISKOR och individer .. att det ska vara så svårt att förstå?

  SvaraRadera
 4. Angående God man. jag undrar om jag kan få en Dålig kvinna istället ?

  SvaraRadera
 5. BITTERPITTEN- Ha nu var du riktigt fyndig.

  SvaraRadera
 6. Nästan så att man börjar fundera på att anlita en ROBOT när det blir dags för hjälp. Den stjäl nog inte och suckar nog inte heller om jag blir besvärlig.

  SvaraRadera
 7. Nej jag vill inte ha vare sig en ung och outbildad, omotiverad ungdom eller en invandrare och absolut inte en robot som tar hand om mig
  Jag vill ha en utbildad medelålders svensk kvinna som levt sitt liv med barn och familj och nu med kunskap tar hand om mig

  SvaraRadera
 8. Vad är det man blir när/om man gått denna traineeutbildning? Det kan väl inte vara en fullt utbildad usk i alla fall - det är ju en treårig gymnasieutbildning och här är man "färdig" efter ett år och då har man "arbetat" under handledning 75% procent av tiden och läst 25%. Blir man någon sorts lågprisuskare då, vad får man utföra för arbete, vilken behörig har man och är det inte ett hån mod de utbildade som verkligen vill arbeta inom t ex hemtjänsten eller övrig omsorg. Kanske får de ersätta de som nu arbetar full tid och handleda samtidigt (får dessa handledautbildning innan projektet kör igång?)de är säkert utarbetade efter detta. Slutligen skall kreti och pleti tvingas in på denna utbildning hur är det med tystnadsplikt och integritetsrespekten för de som skall få stöd och hjälp av dessa traineeutbildade som redan är utsatta av ålder,sjukdomar eller funktionshinder. För min del känns ättestupan som ett allt mer lockande alternativ i framtiden.
  Sista Anonym - jag håller med dig men jag kan faktiskt tänka mig en man och h*n får ha invandrarbakgrund men kunna göra sig ordentligt förstådd.

  SvaraRadera