söndag 10 augusti 2014

"Tro inte att jag har glömt var jag kommer ifrån" ..


 .. sa Stefan Löfven i sitt sommartal och det var ju vackert sagt. Men det kanske är viktigare om han kom ihåg vad han tror sig vara på väg mot?

Att vara statsminister för ett land är lite annorlunda än den lägre medelklassverklighet som både Stefan Löfven och jag växte upp i.

"Vi har ett finansieringsutrymme som ligger en bra bit över 30 miljarder kronor. Det här ryms inom det .." .. är alltid svaret från statsministeraspiranten och hans finansministerwannabe, när någon frågar, "Hur ska ni finansiera förslaget?"

Nu börjar vi få en aning om hur mycket det är.

Gymnasieskolan ska bli obligatorisk för alla .. det ska satsas på fler lärare, fler studieplatser, fler speciallärare och bättre studiehandledning samt studiehandledning på modersmål .. det ryms inom reformutrymmet och sedan kanske de kan få Miljöpartiets medborgarlön att försörja sig på?

Regeringens satsning på läxhjälp i skolan för alla .. 400 miljoner kronor/år ..  har Stefan Löfven delvis kopierat och skrivit in i partiets valmanifest .. det ryms inom finansieringsutrymmet.

"Vi vill införa ett maxtak. 15 barn per barngrupp. Vi vill minska lågstadieklasserna med fem barn. Vi ska höja läraryrkets status och lön" .. något som också ryms inom finansieringsutrymmet?

" Vi ska skapa jobb och boende till alla, oavsett vem du är och var du kommer ifrån" .. var också ett löfte från sosseledarens sommartal. Jobb och boende åt ALLA?? Ryms det verkligen inom finansieringsutrymmet?

ALLA kan väl inte få plats hemma hos utsatta åldringarna och försvarslösa funktionshindrade? Även om det förmodligen kommer att behövas om Vänsterpartiet ser till att stoppa de privata investeringarna. Eller tänker Stefan Löfven öppna upp psykvården och missbruksvården som yrkesprogram för de som inte orkar ta sig igenom det obligatoriska gymnasiet?

Då blir det ju "fler folk med rätt utbildning". De studieomotiverade unga får tvångsarbeta med att ta hand om de gamla, funktionshindrade och hjälplösa .. eller som Stefan Löfven uttrycker det .. "Människor ska inte behöva säga upp sig från sitt arbete för att ta hand om sin gamla mamma. Ingen gammal utan omsorg, innan ung utan arbete - så håller vi ihop Sverige" .. inom finansieringsutrymmet, förstås. Och de som degraderas till undervisningsmaterial saknar ju förmåga att protestera, så praktiskt.

"Var fjärde 15 åring har inte råd att följa med sina kompisar och delta i deras aktiviteter. [.......] Vi borde tapetsera gatorna med önskelistor från de barn som ber om ett par gympaskor! Vi borde säga se - här är ojämlikheten som förgör Sverige".

Det var det värsta! Att ojämlikheten gått så långt i vårt land att vi kan "tapetsera gatorna med önskelistor från barn som ber om ett par gympaskor"!!!

Ett land där barn och ungdomar skriver och ber om gympaskor  så ofta att det går att tapetsera gatorna med breven och där inte ALLA barn har råd med SAMMA saker och där inte ALLA föräldrar prioriterar LIKA .. det är i sanning ett land som håller på att gå sönder.

Det kanske till och med är möjligt för oss att få EU-bidrag till vårt nödlidande land, så vi kan täppa till de värsta ojämlikhetshålen .. eller så ryms gympaskorna i finansieringsutrymmet?

Sedan kommer sossarna att "ta sig an uppgiften" att stoppa våldet mot kvinnorna. Kvinnorna ska kunna gå genom parker utan att vara rädda för våld!

Sant! Men hur?

Fast det ryms säkert i finansieringsutrymmet. .. som inte bara rymmer det som ryms i sommartalet utan också allt annat som lovats den sista tiden .. inklusive förbättringar inom alla områden i välfärden, höjd a-kassa och sänkt "pensionärsskatt".

"Du får en grå, själlös massa som är bestämd på förhand om du röstar borgligt" .. sa Stefan Löfven.

??

Ska jag skratta eller gråta?


Vad får vi med en rödgrön regering .. tvångsåtgärder och ett töjbart finansieringsutrymme?? Och förmånen att BLI en grå, själlös massa?

8 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson10/8/14 16:46

  Jag får faktiskt sympatier för svetsaren, ja han verkar ju vara en vanlig vit, heterosexuell, medelålders man med snälla ögon och trygg norrländsk dialekt.
  Men duger han som statsminister?

  Any, du glömde att unga som inte har råd med körkort ska få ta CSN-lån ("istället för dyra SMS-lån").
  Alla ska dessutom kunna läsa på högskola (kan de inte redan det idag?), det är bra för Sverige (och arbetslöshetsstatistiken). Fast redan idag läser 46% av de unga vidare på högskolan, vart vill politikerna att det ska sluta? Borgar inte de allt mer urvattnade och utflippade universitetsstudierna för en monumental besvikelse på det individuella planet när den unge nybakade akademikern stiger ut i arbetslivet och inser att drömjobbet som han/hon utbildat sig till inte finns tillgängligt då det redan finns 2000 andra med samma utbildning före i kön? Det för bli taxi, hamburgarflippning, eller hemtjänst istället. Inget fel i det, dock.

  Ikväll kl 20 i SVT1 körs en stor valdebatt om JOBBEN. Dagens studenter bör följa den noga....
  Och du Henrico, som kallar mig vidrig och rasist, lär bli nöjd med programledarvalet Leo Razzak. Han är en ökänd SD-hatare och givetvis därför ytterst lämplig att leda valdebatter enligt SVT.
  Razzak sa i en radiointervju i våras att han "äcklas av svenskar som inte uppskattar mångkultur och att det bara är främlingsfientliga personer som anser att invandringen utgör en kostnad för samhället."
  Känns skönt att SVT är opartiska.

  SvaraRadera
 2. any, skitbra inlaga som vanligt.

  Peter, jag kommer att sitta bänkad. Jag fullkomligt älskade filmsnuttarna - "lilla saltsjöbadsavtalet" som jag la upp på bloggen

  SvaraRadera
 3. Märkligt, svartmålningen av landet som S tillsammans med SD?, genomfört de senaste åren verkar helt plötsligt som bortblåst. Nu har vi råd?

  Fantastiskt vilken ekonomisk utveckling vi haft!

  Kanske beror det på invandringen?

  Eller,

  Kanske beror det på dagens regering?

  Hursomhelst, att det går bra för landet, mycket bättre än de länder som är rena paradiset (de tar ju bara emot 10 % jämfört med oss) för de som vill utrota andra kulturer och längtar tillbaka till Astrid Lindgren land tycker jag säger allt.

  Det går så bra att folk som inte läser all svartmålning röstar på Mp (för att de är ironiska) eller FI (för att vi har råd med visioner).

  Det stora hotet mot vårt land är alla protektionistiska krafter som hatar frihandel, öppna gränser, fri rörlighet av kapital och människor.

  Och de utnyttjas flitigt av makthavare som egentligen bara ser till sin egen plånbok eller maktbegär.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Där har du rätt Henrico.

  Men historielösheten är vår tids största härdsmälta och då menar jag månglandet och hånglandet med extremvänstern, detta gör att Stefan Löfvéns S inte får min röst.

  Det är inget fel på frihandel och öppna gänser, men då kan vi fetglömma mamma stat och pappa penningbörs som kommer att finnas att ösa ur- för ALLA.

  Redan nu är ju uppdelningen skarp och tydlig på VAD som krävs för att uppfylla kriterierna för berättigande av sociala förmåner betalade ur andras plånböcker.

  Det är inget problem om det drabbar andras plånböcker. Eller om nån annan inte har råd med sjuk/tandvård, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson10/8/14 17:49

  @Henrico:
  Jag hänger inte med i dina irrfärder - som vanligt.

  Partier som står i opposition brukar svartmåla verkligheten och partier i maktställning brukar skönmåla verkligheten - vad är det för uppseendeväckande med det?

  Vilka undersökningar hänvisar du till när du säger det går bra för Sverige, t ex? Vilka KÄLLOR har du att hänvisa det till? Menar du ESCAPE-indexet, eller vad?

  Sedan påminner jag dig om att bevisa vad i SD:s partiprogram som skulle vara rasistiskt.

  SvaraRadera
 6. Vem säger att man inte kan längta tillbaka till Astrid lindgrens land ( med en levande landsbygd ) utan att för den skull vilja utrota andra kulturer? Att ta del av varandras kulturer vore det bästa i en idealisk värld.

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson .. att Sverige klarat sig bra under en tid då de flesta europeiska länder haft betydligt svårare ekonomiskt är väl ingen hemlighet?

  När det gäller lånen till körkort så avstod jag medvetet från att kommentera dem efter Stefan Löfven redan i sitt tal slog fast att det som händer i min egen kommun är en ren lögn.

  Jag orkar ärligt talat inte med den här rasistdebatten. Men det mångkulturella samhället har inte en chans när politiker, journalister och kultureliten envisas med att placera människor i fack beroende på hudfärg.

  Att det ska vara så svårt att skilja på sak och person??

  För det är skillnad på utrikes födda människor och integrations och migrationspolitik, eller hur?

  SvaraRadera
 8. Nationalismen är som en elektrisk ål. Den slingrar sig åt alla håll och kan landa varsomhelst. Samtidigt som den kan stinga till och ge stötar åt vemsomhelst.

  Den kan flyta ovanpå debatten och alla andra frågor. Den kan flyta emellan alla invanda barrikader och ställningstaganden.

  Politikerna kan inte kontrollera och ta kommandot över dess följder.

  Detta gör alla politiker nervösa, oroliga och svarslösa, lätt ljugande eller smaklöst taktiserande.

  Den är nästan som gjord för att manipulera stora folkmassor med. Skrämmas, enas, glädjas och förskräckas.

  Nationalism i sig själv behöver ju inte vara något problem. Men det kan absolut vara det. Och till nationalism hör förstås etnicitet, kultur och religion. Känsligt tillredd kan det vara en småtrevlig och god soppa. Men hanterad med klantighet, egoism, girighet och rädsla kan det förstås bli alldeles vedervärdigt.

  Min uppfattning är att vi varken har politiker eller journalister som kan hantera det här tillnärmelsevis konstruktivt. Varför de här områdena blir alltmer infekterade. Man ser det överallt. Tyvärr. Och därför blir det ännu dummare. Osv.

  Det bästa alla kan göra är att förhålla sig så kyliga som möjligt. Analysera allt som har med dessa områden att göra så sakligt man förmår. Inför sig själv och andra. Sprid inte känslor vidare utan konstruktiv argumentation.

  SvaraRadera