måndag 4 augusti 2014

Lösningen på alla vårdens problem - satsa på traineejobb!


"Socialdemokraterna föreslår 2,8 miljarder kronor i traineejobb för 20 000 ungdomar i äldre- och funktionshinderomsorgen. Anställningarna är fullt subventionerade av staten och följer avtal. Förslaget innebär att unga arbetslösa erbjuds anställning under ett år med utbildning och handledning på resterande tid".

Och???

Det här är samma lösning på arbetslöshet och brist på kvalificerad personal i vården som Göran Persson rekommenderade när han förlorade valet 2006 och det är exakt samma traineejobb som Mona Sahlin påstod skulle lösa ungdomsarbetslöheten och bristen på personal i vården när hon förlorade valet 2010 och nu tänker Stefan Löfven vinna valet 2014 med samma lösning?

Egentligen så borde jag leta reda på blogginlägg från 2006 och 2010 och sluta här .. men det jag skrev 2006 har Aftonbladet raderat och jag själv sparat i en osorterad hög .. så där sprack den idén.

Men .. om 20 000 helt oförberedda ungdomar ska välla in i äldre- och funktionshinderomsorgen så ser åtminstone jag vissa problem. Vem/vilka ska till exempel stå för den utbildning och handledning som utlovas?

De som redan arbetar mer än de mäktar med? En hårt ansträngd personal som inte har tid över för ett samtal eller en promenad utanför de stängda dörrarna?

Hur säkerställs det att alla trainees inte arbetar ensamma med en så här utsatt grupp? Utan att anklaga någon för något så vill jag fästa blicken på den praktikant som såg lösningen på alla sina sexuella drömmar när han fick praktisera på en förskola ... alldeles ensam med barnen.

Det är väl kanske med tanke på den händelsen som förslaget inte gäller förskolor?

"Anställningarna är fullt subventionerade av staten och följer avtal"? Självklart så följer anställningarna avtal med facket .. men vad händer med avtalet med den vårdbehövande?

Vad händer med valfriheten och integriteten? Kan "träningsobjekten" avsäga sig att bli föremål för träning och utbildning och vill de anhöriga till äldre vårdbehövande och funktionshindrade att ungdomar direkt från gymnasiet ska öva sig på en skyddslös familjemedlem som kanske inte kan föra sin egen talan?

För inte ens en sosse kan tro att dagens personal kan mäkta med tillsyn, handledning och administration inom samma tid som de nu kämpar med sina arbetsuppgifter?

Ansvaret som Stefan Löfven och hans parti vill vältra över på en redan hårt arbetsbelastad yrkesgrupp är enormt!

För jag antar att han inte tänker släppa till motsvarande antal handledare som ska trängas i de försvarslösa vårdtagarnas privata rum tillsammans  med den ordinarie personalen och de arbetslösa ungdomarna, som ska ha de mest skyddslösa värnlösa vi har i samhället som träningsobjekt?

Eller är det inte så noga med dem? De kan lika gärna användas till att hyfsa arbetslöshetssiffrorna? Eller är det för att de sällan har möjlighet att klaga? Är det så han tänker?

Men äldre är människor det med. Individer precis som du och jag .. fast de har levt längre. Funktionshindrade likaså .. även om de drabbats av större svårigheter i livet än oss. Vill du vårdas eller sluta dina dagar som övningsobjekt till arbetslösa ungdomar?

Jag vill det inte!

Varför inte släppa in alla de 20 000 traineerna på landets tidningsredaktioner .. de behöver ju lite extra bidrag för att gå runt? Eller låt några tusen unga handledas tillsammans med några av dem som uppbär kulturbidrag .. eller arbetar i riksdagen .. eller varför inte hos polisen?

De kan ju i alla fall säga ifrån och protestera om det inte fungerar?

12 kommentarer:

 1. På 70-talet föreslog svenska politiker att de, som frigavs från fängelsestraff, skulle få arbetsträna som (outbildade) sjukvårdsbiträden. Det genomfördes (lyckligtvis) ej, såvitt jag vet.

  Däremot kunde fängelsevistelse under samma tid tydligen räknas till godo som "arbetslivserfarenhet", när man sökte till högskolestudier. Det togs bort... möjligen pga av protester från universitetslärare med personliga, negativa erfarenheter (t.ex. knivhot) av detta klientel.

  Jag har också sett uppgifter om, att narkomaner - även det en grupp som inte är särskilt efterfrågad på arbetsmarknaden - fick arbetsträna i förskoleverksamheten under detta galna decennium. Jag antar, att det var mer undantag än regel... men det borde naturligtvis inte alls ha genomförts någonstans.

  Jag känner inte till om det var socialdemokraterna/vänstern eller folkpartiet som var initiativtagare till vansinnet... kanske var det båda partierna?

  Svenska politiker är gränslösa... och sjuka människor, barn och gamla människor har ju svårast att försvara sig mot dem.

  SvaraRadera
 2. Ja du man kan väl inte säga att det är direkt slagsmål om att ha med sig en elev,(som då ändå är motiverad och har sökt sig till vården frivilligt)Det är tufft nog som det är.
  Och å ena sidan får erfaren ,välutbildad personal gå på nybörjarkurser i demens!!(Jo det inte ovanligt)Å andra sidan ska det in folk som är outbildad och kanske inte alls har något intresse för vården,då är det inte så noga.Fy fan vad trött jag blir på förslag som inte är förankrade i verkligheten.Höj lönerna i vården så ordnar det säkert sig med personal.Det är där skon klämmer.

  SvaraRadera
 3. Det stora problemet är att varken den förra den nuvarande eller den tillträdande regeringen vill höja några löner inom vården.Det kostar för mycket.

  På landsbygden där jag bor har resultatet blivit platsbrist på äldreboenden,vilket resulterar i att döttrar till gamlingarna går ner i tid för att ta hand om sina gamla föräldrar.

  På nyheterna i morse sa dom att en tredjedel av alla sjuksystrar som utbildas försvinner till Norge.Det problemet löses knappast med några omotiverade traineer.

  Jag tror hela sjukvården kommer att klappa ihop inom kort.Då får vi bukt med överbefolkningen också,samt den irriterande höga livslängden hos pensionärerna.

  SvaraRadera
 4. Snacka om lönedumpningspolitik.

  Finns bara ett sätt att få ett korrekt värde på lönerna i Sverige och det är att skippa alla planekonomiska försök ala sosseförslagen och privatisera rubbet.

  Ge folk inom åldrevården en arbetsmarknad värd namnet. Precis som alla byggjobbare kian välja Skanska, NCC, Peab eller starta eget. För de gör ju massor av vinster när de bygger åt det offentliga och deras löner är skithöga.

  Om folk inom äldrevården fick samma chans är jag säker på att deras löner skulle bli riktigt bra på sikt, för handen på hjärtat. Visst fanken värdesätter folket vård högre än byggnader och ser hellre skattepengar gå dit?

  mvh
  Henrico

  SvaraRadera
 5. Fy fáan! så bra skrivet. Jag är arg så jag steker=//

  Två flugor på smällen tänkte han-det behövs mer händer i vården-så om bara nån säger till över axeln till händerna var de ska vara och vilka grepp de behöver ta är saken utagerad: arbetslösheten sjunker- vård och omsorg blir bättre?

  Vilken cynisk människosyn!!

  Jag kan säga att det har blivit bättre hos oss efter att folk passerat någon som kollat upp att de är lämpliga med adekvat utbildning, men förut skickades folk direkt från gatan som var noll intresserade.

  Spelade ingen roll heller om man jobbat på posten och blivit arbetsskadad, nog fan tryckte man in dem i omsorgen!

  SvaraRadera
 6. Han har dock inte pratat med arbetsmarknadens parter.
  Dessutom är inte detta de riktiga jobb som S pratat om. Och 75 % av vanlig lön är väl de lägre ungdomslöner han sagt sig inte vilja ha?

  SvaraRadera
 7. Den största skandalen är ändå att 1/3 av nyutexaminerade sjuksköterskor drar direkt till Norge;

  Det är således inte brist på syrror utan det är ett överflöd på snåla, giriga mansgrisar till politiker.

  Vad är det för fel på sossarna?

  /Henrico

  SvaraRadera
 8. Självklart drar utbildad vårdpersonal till Norge,där får man en vettig lön och bra arbetstider. Lönerna i Sverige är ett skämt och det här kommer bara att bli värre om man inte gör det man borde gjort för längesedan -HÖJ LÖNERNA ORDENTLIGT.
  (

  SvaraRadera
 9. Verkar vara osunt vanligt att lägga fram löften om specialåtgärder på samhällsproblem.

  Istället för att bara göra sunda förändringar av den nuvarande politiken.

  En sund och skickligt genomförd samhälls styrning behöver väl inte ständiga löften om extra-utöver-normalitet-åtgärder? Eller menar S att borgarnas politik i grunden är riktig? Så att lite specialåtgärder då och då är allt som behövs?

  SvaraRadera
 10. Nu förstår man ju bättre sossarnas valfilm! Den ska inte bara få oss att rösta på S, utan den är samtidigt reklam för traineeprogrammet. Ungdomar som ser den, ska både vilja jobba på ett äldreboende, och vilja söka till sossarnas traineeprogram! Och därför rösta på S!

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte ekonomin i det här projektet!
  2 800 000 000/20 000 = 140 000 kr per elev. Ta bort 50 % i semesterersättning och sociala avgifter. Då återstår 93 000 kr/år
  dvs 7 800 kr/månad.
  Skall detta vara lönen. Ok de skall bara arbete 75 %. Då blir lönen
  10 400 kr/månad. Det är vad en under-
  sköterska är värd enligt sossarna!
  Det verkar underfinansierat! Kostnader för handledning verkar heller inte ingå.
  Finns det inga journalister som kan ställa relevanta frågor och framförallt: Kan de inte räkna!!!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 12. Handledning har man säkert räknat med att den ordinarie personalen ska stå för utöver sitt vanliga arbete. Jävligt cyniskt.

  SvaraRadera