måndag 18 augusti 2014

Budgetutrymmet är utomordentligt begränsat ..


 .. Vi har redan nu konstaterat en påtaglig ökning av kostnaderna för asyl och migration. Det handlar om betydande miljardbelopp, som kommer att ackumuleras upp .. sa Anders Borg.

Statsministern sa .. Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas inget utrymme för det.

Migrationsverket hade också något att säga .. Prognosen för år 2014 höjs från 57 000-70 000 asylsökande till 75 000-89 000. Nytt huvudscenario för år 2014 är 80 000 asylsökande, 19 000 fler än i föregående prognos. Prislappen är för närvarande ca 12 MILJARDER per år!

Arbetsförmedlingen blåser i sin egen vissla och berättar att .. Arbetsförmedlingens ekonomi för att hjälpa nyanlända invandrare in på arbetsmarknaden inte räcker till, och i en rapport varnar man till och med för att man snart kommer bli tvungna att bryta mot lagen och inte kunna upprätta så kallade handlingsplaner.

Efter detta blir det ekonomidebatt på SVT.

Vilken tur!

ÄNTLIGEN ska vi få besked om hur våra politiker har tänkt sig att lösa alla dessa problem. Hur deras ekonomiska planer för att möta denna befolkningsökning ser ut och hur mycket de själva öppnar sina hjärtan för de mycket utsatta?

Och jag väntade och väntade förväntansfullt .. i en och en halv timme.

Jag lyssnade tålmodigt på berättelser om någons gamla mormor, stod ut med infantila påhopp som .. du är världsmästare på skattehöjningar, du är världsmästare på skattehöjningar .. pilutta dig .. du är världsmästare på skattehöjningar!!

Vilket besvarades med .. det är jag inte! .. för det är du som är världsmästare på skatteplanering för rika. Du stöder rika .. pilutta dig .. du är världsmästare i skatteplanering!!!

Men det som var grunden till hela debatten .. var ska pengarna komma ifrån? Jobben? Bostäderna? Det vill säga .. den sammantagna ekonomiska bilden .. den lyste med sin frånvaro.

Men hänger inte alla utgifter ihop? 12 miljarder .. måste väl ändå tas någonstans? Var finns gamla mormors pengar? Vad ersätter privata alternativ och vem betalar?

I ett annat sammanhang mumlas det om att biståndet till fattiga länder ska bli bistånd till lite mindre fattiga människor här?

Men .. bostäderna då? Jobben? Boenden för alla asylsökande som är på väg? Vart ska de 11000 som redan har uppehållstillstånd, men inga bostäder eller jobb, ta vägen? Många har väntat över ett år och deras sängar behövs till dem som kommer och inga har.

Ingår inte de pengarna också i samma budget som svarar för gamla mormors "bästa vård och omsorg"?

Men var det någon som sa något om det??

Inte vad jag hörde i alla fall ..

Herregud så frustrerad jag blev. Valet stod mellan att tugga i mig mattfransarna, få en lättare hjärnblödning, dra igång ett skilsmässoframkallande gräl med Maken eller gå ut med hunden.


Jag tror jag måste avstå från politiska debatter framöver. Jag kan ju inte alltid räkna med att ett förlösande skratt från Hans Odeberg räddar äktenskapet, om det regnar för mycket för hundpromenader.


11 kommentarer:

 1. Jag visste det så jag tittade inte,alltför farligt för blodtrycket. För övrigt tycker jag att dom är inte riktigt kloka, vi skulle klara att leda landet bättre än dom här idioterna som varken ser,hör eller lyssnar.

  SvaraRadera
 2. Frustration är ordet.

  Det är uppenbart att något allvarligt måste hända i Sverige innan politikerna sansar sig och slutar prioritera asylinvandring med familjer över allt annat. Nog är den en masspsykos som pågår alltid.

  OBS! Jag säger prioritering av asylinvandring + tillbehör, därför att resten, jobb, bostäder, sjukvård, lärare saknas även det för denna grupp. Någonstans i Värmland ökar vårdköerna för skattebetalarna därför att asylfolket med prioriteras. Tror det var tandvården. Detta före FRs "vädjan" om "uppoffringar".

  Mao, det är betydligt fler instanser som behöver mer pengar än just Migrationsverket pga extra oväntad invandring.

  Sedan har vi ju all eftersläpning som redan finns då det gäller t.ex Försvaret. Skolan får redan multum men presterar dåligt. Järnvägen är eftersatt ...

  Det lär komma som ett brev på posten att om inte Alliansen hade haft sina löneskatteavdrag (märkbar summa i plånboken) så hade vi minsann haft råd med hela migrationssurven. Det jag då undrar är hur många som då ser sambandet mellan de extra pengar man fick behålla av sin lön som och vad migrationen, "humaniteten" kostar (välkommen till bostadsbrist och arbetslöshet).

  Tino S har igen skakat om mig med sina dagens torra fakta. Lägg till Forskning och Framstegs rapport om hur invandrarbarn klarar sig i skolan härom dagen.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson18/8/14 22:17

  Vem ska betala för invandringspolitiken? Du, jag eller "någon annan"?

  Alla de akuta gigantiska underskott som nu Migrationsverket och Arbetsförmedlingen - snart nog kommer också t ex kommunernas socialförvaltningar och Försäkringskassan att behöva "förstärkningar" - behöver mina, dina eller "någon annans" skattepengar. Nu. Genast. De väntar inte.

  Reinfeldt och Löfvén verkar överens (som vanligt) om att ta pengarna från vår biståndsbudget. Är inte det skamligt? Ta av biståndet till världens mest fattiga och ge till de få som tagit sig hit? Tar en "Humanitär Stormakt" av detta humanitära bistånd för att undvika den svenska befolkningens befogade ilska ifall de svenska politikerna hade tagit ännu mer skatt på mina eller dina löner?
  Därför får "någon annan" betala. Och det är de fatigaste fattiga - de som inte har råd att "fly" hit alltså. Sverige måste slakta det svenska biståndet för att kunna betala sin egen misslyckade invandringspolitik och om ett internt blodbad i väljaropinionen ska kunna undvikas. Det är inte bara fegt utan också omoraliskt!

  Mitt förslag:
  I söndagens "Ekonomidebatt" - som INTE brydde sig om att diskutera de skenande kostnaderna för migrationen - var politikerna nästan alla eniga om att höja A-kassan. Det är absurt! Vi behöver fler i arbete, inte en bättre försäkring. Ärligt talat jobbar man för lite i Sverige. Det är synd om de som blivit arbetslösa, men om man höjer "arbetslöshetslönen" tror verkligen någon att det bidrar till större ansträngingar att söka nytt arbete? Speciellt för den med ett låglönearbete lönar det sig sällan att ta ett arbete jämfört med A-kassan. Dessutom fuskar en del genom att jobba svart dessutom...
  I samma "Ekonomidebatt" framkom att sossarna har protesterat mot samtliga jobbskatteavdrag som införts, men som de ändå har accepterat i efterhand.... Jobbskatteavdraget är en bra skattereform. Det bästa (enda vettiga?) Alliansen gjort på sina 8 år vid makten. Men även höginkomsttagare får jobbskatteavdrag "som de inte behöver".
  Det råder bostadsbrist i Sverige. Ja, tro fan det när vi tagit emot 1 miljon människor till sedan år 2000.... samtidigt som "vi" inte bygger tillräckligt med nya bostäder. Staten behöver medel till att själv bygga bostäder eftersom de giriga bostadsbolagen vi har inte gör det (utan att det resulterar i skyhöga hyror förstås). En bostadsbyggarfond behövs byggas upp för att ge flyktingarna plats, alla befintliga fastigheter får beskattas för ändamålet.

  Därför, här är mina tre förslag:
  1. Sänk istället A-kassans högsta nivå.
  2. Inför ett tak för jobbskatteavdraget för inkomster över 35.000 i månaden.
  3. Inför en "flyktingskatt" på alla fastigheter.
  Det motiverar arbetslösa att hitta sin försörjning snabbare, det tvingar de bättre bemedlade med höga inkomster (läs: lägre medelklass och uppåt) att solidariskt betala också, och bor du under tak så har du råd att vara med att betala - fan i mig!

  Det kommer att kosta, det kommer att svida, men vill vi vara "Den Humanitära Stormakten" måste vi inse att det kostar. Kosta vad det vill. Kosta vad det vill.
  Glöm nu inte att stödja Reinfeldt eller Löfvén den 14 september - de förtjänar din röst.
  Eller hur? Ja, eller hur?
  Du ser ironin?
  Bra, men det kan vara just din verklighet snart för vad som i det gamla Sverige ansågs otänkbar dikt och svartmålning är redan verklighet i stora delar av det Nya Sverige.
  "Någon annan" är för någon annan just du, och det är poängen - du kommer inte undan, DU kommer att få betala notan...

  SvaraRadera
 4. Jag höll på att sätta pilsnern i vrångstrupen när jag såg 2 nyhetsinslag som verkade vara sponsrade av SD. Sen förstod jag att det inte var så,när Lövén och Reinfeld började pilutta varandra.

  SvaraRadera
 5. De högmodiga svenska journalisterna struntar i sitt demokratiska uppdrag att granska makthavarna. Tvärtom driver de politikerna framför sig att utföra allt vettlösare beslut för skattebetalarnas pengar. Pengar som vi godtroget betalar för att våra förtroendevalda ska ordna medborgarnas välfärd. Politikerna sviker vårt förtroende och låter våra pengar rinna iväg i en allt stridare ström som inte går till väljarnas välfärd, detta utan ärlig information om vad som sker. I en äkta demokrati skulle inte ett gigantiskt demografiexperiment kunna genomföras utan att först redovisasmed med alla konsekvenser för medborgarna, som då sannolikt skulle säga NEJ TACK! Sverige håller på att förvandlas till en demokratur. Det är så sorgligt.

  SvaraRadera
 6. Alla pratar volymer.
  Alla pratar kostnader.

  Våra stackars antirasister måste vara mer stressade än en konsumtionskritiker i Ullared.

  SvaraRadera
 7. Peter,

  Tro det eller ej men jag tycker nu att din kommentar är kalasbra!

  Jag vill dock lägga till slopande av rätten att kvittera räntekostnader mot inkomst av tjänst.

  Det är ett bidrag som kostar staten typ 35 miljarder om året.

  Dessutom bör det leda till lägre skuldsättning och billigare boende.

  /Henrico

  SvaraRadera
 8. Jag såg en bit av debatten med, men flydde snart till att natta barn då jag kände att det inte var bra för mitt blodtryck heller (vi har inga mattfransar så det alternativet fanns inte...)

  Jag såg bara diskussionen om "vinster i välfärden" och det var verkligen inget vettigt som sas där.

  SvaraRadera
 9. @Trollan: "vi har inga mattfransar ..... längre" eller?
  Upptuggade för länge sedan?

  SvaraRadera
 10. För min del spelar det ingen roll om man plockar bort ränteavdraget men då också låta fastighetsavgiften vara kvar som den är. Varför inte låta en del av fastighetsavgiften öronmärkas till bostadsbyggande?

  SvaraRadera
 11. Peter,

  Jag ber om ursäkt för att jag kallade dig rasist och hoppas du tar emot den då jag uppriktigt menar det.

  /Henrico

  SvaraRadera