fredag 4 oktober 2013

Dubbelt så dyrt för gårdagens modell, men med sämre ...


.. hållbarhet och nutidsanpassning.

Skulle vi verkligen betala lika mycket för till exempel hemelektronik eller hushållsmaskiner motsvarande 20 -30 år gamla modeller .. med sämre kvalitet och tillverkade enbart för den svenska marknaden .. som vi gör för det som nu finns i handeln?

Är det inte precis det som Stefan Löfven och Magdalena Andersson nu försöker marknadsföra .. med den nuvarande Allianspolitiken formad efter gamla s-koncept som redan är omoderna och inte kan konkurrera med en omvärld som lever i nutiden?

Jag ska kanske inte klaga eftersom jag tillhör den väljargrupp som oppositionen flörtar vildast med. Vår familj har planerat, betalat av på skulder, tänkt framåt utifrån olika scenarion och ligger bra till hur det än går i valet.

Kortsiktigt så har vår familj förmodligen till och med vinster att hämta vid ett regeringsskifte .. men ingen familj lever utan kontaktnät och ser jag lite längre än den personliga vinsten och på högt skuldsatta närståendes situation så ser det inte så kul ut.

Sjukersättningen ska höjas .. det är minsann en valvinnare som glädjer de som arbetar och sätter skygglappar på dem som garanterat behöver de förändringar i sjukförsäkringen som de inte kommer att få. De stelbenta kollektiva bedömningarna av ARBETSFÖRMÅGAN i stället för det individuella HÄLSOTILLSTÅNDET kommer Löfven/Andersson att behålla.

Tänk bara vad härligt det är att få vakna till väckarklockan klockan 6 på morgonen för att .. efter en kopp uppiggande kaffe .. få streta iväg till jobbet. Speciellt härligt måste det vara om du lider av storskalig ångest över din livshotande sjukdom som ändå inte begränsar din arbetsförmåga. Eller den värk som ändå medger att du kan utföra "ett ickearmbelastande" arbete. För arbetsförmågan är något som någon annan bedömt att du har efter att ha läst igenom manualen för den kollektiva arbetsförmågan där individen måste anpassa sig till systemet i stället för tvärtom.

Det blir mer RÄTTVIST då.

Och finns det inget jobb som passar till din arbetsförmåga .. oavsett om du är arbetslös eller delvis arbetsoförmögen .. så behöver du inte fasa för FAS3 under en röd regering, för det kommer att heta något annat och kanske fungera på ett annat sätt .. men ARBETSLINJEN gäller. Det säger Löfven .. var och en bidrar efter sin förmåga .. och eftersom han LOVAT att avskaffa arbetslösheten till 2020 så måste ju alla jobba med något.

Det är så mycket som stuvats undan bakom fagra löften. Mer pengar till personal i sjukvården som har som största problem att det inte finns specialutbildad personal att anställa för de pengar de får.

Mindre klasser i kommunala skolor där det inte finns lokaler som kan härbärgera de elever som "blir över" och inte heller lärare som kan undervisa i de nya klassrummen .. som alltså inte heller finns?

Den socialdemokratiska skuggbudgeten känns nästan lika förhoppningsfull som Sverigedemokraternas och det kanske inte är så konstigt nu när de börjar diskutera, förhandla och samtala om skattefrågor och regelverket för hanteringen av en regerings budget?

"Vi ska inte gå till val på höjda skatter" .. säger Magdalena Andersson. Inte heller vill hon höja bolagsskatten. "Det kan vara tillväxthämmande" .. säger hon och ger därmed Anders Borgs finanspolitik 5 rosor av 5 möjliga.

Men sug på den här meningen .. vi ska inte gå till val på höjda skatter.

Ett parti som hamnar i regeringsställning går inte längre till val utan har 4 år på sig innan de måste förnya de gamla löftena, enligt gammal god socialdemokratisk modell.

Och eftersom skuggbudgeten lämnar mycket oredovisat när det gäller finansieringen så kan nog den vanliga människan .. efter det första trevliga året .. räkna med rejäla skattehöjningar under de resterande tre åren om det blir regeringsskifte.

För att inte tala om vilka fördyrade levnadsomkostnader vi måste räkna med om Miljöpartiet får kniven mot strupen på Löfven. Om det blir så illa att Vänsterpartiet måste delta i korthusbyggande så faller till och med min samhällsgrupp ner i det svarta hålet .. så det vill jag inte ens tänka på.

Men en sak är säker .. utan ökade skatteintäkter så kan ingen politiker och ingen regering satsa större summor på välfärden. Utan ökad produktion och export så blir det inga ökade skatteintäkter och ingen politiker i världen kan göra något åt den saken annat än att skapa gynnsamma villkor för näringslivet .. DE RIKA .. som en röd regering säger sig vilja göra livet lite mindre lönsamt för?

När jag ser på den närmaste framtiden med en sjunkande export och en växande andel av befolkningen som består av vårdbehövande äldre och arbetslösa outbildade yngre och nysvenskar, så förväntar jag mig inte några storverk inom välfärden inom de närmaste åren oavsett hur lockande budskapet än är.

Och oavsett från vilket håll det kommer.

Särskilt inte om väljarna från min samhällsgrupp ska belönas med lite extra godis.

SvD, DN, DNAB, Expr., Expr., Expr., SVT, GP,

17 kommentarer:

 1. Ja visst så enkel är ekvationen egentligen.Ingen kan lova guld och gröna skogar utan att höja skatter.
  Vi själva klarar oss också genom att inte ha stora lån,leva enkelt och avstå från utlandsresor,men miljöpartiet skrämmer mig med sina höjningar på bensin.Hur ska vi på vichan utan kommunala medel ta oss fram har dom tänkt.Cykel sommartid,spark eller skidor på vintern.Blir jobbigt för dom äldre.

  SvaraRadera
 2. mona .. glöm inte bort vad höjda transportkostnader medför. Dyrare drivmedel=höjda transportkostnader=dyrare dagligvaror.

  Lägg sedan till våra överbelånade hushåll, högre skatt på allt och en liten räntehöjning så faller hela bygget.

  SvaraRadera
 3. Fler jobb i offentlig sektor! Dvs. fler jobb som betalas med skattepengar som sen ska skattas och gå tillbaka i skattkistan. De jobben behövs men utan att företagen växer så kommer den skattkistan att krympa för varje utbetalning!

  Högre skatt är inte lika med bättre välfärd! Vi har ju provat det, i decennier. Ett skattesystem är så pass komplext att 1 kr mer i skatt betyder inte 1 kr mer till vård t.ex. Problemet är att kommuner och landsting är stora svarta hål som slukar pengar, men som ingen riktigt kan redovisa vart de går till. Hade en lite firma gjort på det viset så hade de fått näringsförbud direkt!

  Det som behöver göras är en hel reformering och effektivisering av t.ex. vården. Läkare ska hjälpa människor, inte sitta med administrativa saker, det finns de som är jätteduktiga på det istället. För många chefer! Tjänster som finns till bara för att man kliat rätt rygg etc. etc. Gör man slut på årets budget får man mer nästa år än om man har lite över. Hur jävla begåvat är ett sånt system?!

  Det lilla man sänkt skattetrycket i Sverige under dessa 7 åren kan inte orsaka dessa problem vi ser idag, det är den oansvariga politiken och låt-gå mentaliteten som vi haft i årtionden tidigare.

  SvaraRadera
 4. Melmac .. Ja .. och AMEN!

  SvaraRadera
 5. Any- jo jag tänkte nog på transportkostnader också och det som är otroligt är att inte MP tar med alla aspekter av sina förslag,det gör i och för sig vare sig S eller Vp heller.Det borde vara en konsekvensanalys vidhängande på alla förslag.
  Vi VET ju att skattkistan inte är oändlig.

  SvaraRadera
 6. Varför får man aldrig svar på frågan:
  KAN MAN HA FRI INVANDRING I EN
  VÄLFÄRDSSTAT?
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 7. Bo Adolfsson .. varför får man ALDRIG svar på några frågor alls??? Det är ju inte någon direkt hemlighet vilka frågor som svenska folket anser vara mest angelägna.

  SvaraRadera
 8. I vårt landsting (en 7-partis bukett) var allt värre än värst och det fanns bland annat pensionsskulder på 200 miljoner. Man tvingade igenom en skattehöjning på 45öre för att kapa den skulden och få hit specialistläkare som det rådde och råder brist på. Nu har vi läkarbrister, en ny och en gammal pensionsskuld och en HELIKOPTERJÄVEL som kanske kommer nästa år av en modell som inte är byggd än,för det facila priset av 60 miljoner!!!! Årskostnader 35miljoner och man slåss om var den skall stationeras. Det blev inte bättre och jag ser ingen ljusning i eländet.

  SvaraRadera
 9. En reflektion här bara...

  "Vår familj har planerat, betalat av på skulder", skriver du.

  Idag är det förvisso lite annorlunda, men sossepolitik har traditionellt gått ut på att beskatta bort större delen av den disponibla inkomsten, men därefter köpa medborgarnas gunst med t ex ränteavdrag.

  Ränteavdrag utgår såklart inte till den som har amorterat av sina skulder, däremot har man gladeligen belagt dessa med fastighetsskatt.

  Systemet har med på många sätt varit uppbyggt så att medelklassen inte skall kunna bygga upp någon större förmögenhet på grund av skatterna. Med hjälp av bidrag och avdrag har man sedan kompenserat för detta kunna leva ett bra liv ändå. Men hela tiden utlämnade till statens - dvs sossarnas - välvilja.

  Strävsamhet och amorteringsvilja har således bestraffats, ansvarslös belåning har däremot uppmuntrats. Ett vackert litet arrangemang.

  SvaraRadera
 10. Bo Adolfsson: Givetvis inte. Men miljöpartister, vänsterpartister och socialliberaler dras med en alldeles för rosenskimrande världsbild för att inse detta.

  Timbro & co inser naturligtvis att det inte går, vilket också lär vara anledningen till att de engagerar sig så mycket i frågan.

  När sedan the usual rödgröna suspects sprider de skönmålande Timbroartiklarna på Facebook blir surrealismen total. De har gissningsvis inte riktigt tänkt på vilka de gått till sängs med...

  SvaraRadera
 11. Att betala bort sina skulder är trots brist på ränteavdrag ett sätt att känna sig fri,om man sen inte bor i stort hus eller vid kusten så blir fastighetsskatten inte så hög. Och jag vill inte bli STYRD av sossarna eller någon annan heller.

  SvaraRadera
 12. Mona: Håller med till hundra procent. Men det är ett beteende som borde uppmuntras, inte bestraffas.

  SvaraRadera
 13. Fnord .. i likhet med mona värdesätter jag min frihet och i likhet med dig tycker jag att det är vansinnigt att premiera ekonomisk ansvarslöshet.

  Men att göra befolkningen beroende har alltid varit sossarnas affärsidé, tillsammans med tidig kollektiv inskolning med förskola direkt efter födseln med umgängesrätt för föräldrarna .. ;-)

  SvaraRadera
 14. Det är lite storebror ser dig över sossarna.

  SvaraRadera
 15. Ja, det var det som var min poäng.

  Men i rättvisans namn så skall man säga att sen Ingvar Carlssons tid så har den utvecklingen gått tillbaka. Men under Palmetiden så togs det till surrealistiskt höga nivåer.

  SvaraRadera
 16. Katastrofen är redan här, det är bara så att vi ännu inte blivit kollektivt medvetna om den.

  Dagens regering har i sin iver i den heliga jakten på tillväxt sett till att privathushållens skuldbördor är astronomiska.

  Kommer sossarna till makten kommer de givetvis att höja skatterna, det spelar ingen roll vad de säger i valrörelsen, men tyvärr begriper inte de heller att just höjda skatter kommer att vara det som får katastrofen att explodera eftersom räntor kommer att gå upp och lägg på ökade skatter så inser i alla fall jag att privathushållen kommer konsumera mycket mindre med resultatet att arbetslösheten kommer att öka och då kommer statens utgifter att öka vilket sossar alltid löser med ännu högre skatter och så är det i gång. Den stora kraschen som inte liknar någonting annat.

  /Henrico

  SvaraRadera
 17. Alla internetdiskussioner verkar till sist tangera invandringspolitiken. Nåväl, eftersom jag är en av de där världsfrånvända liberalerna så får jag väl berätta hur jag tänker skapa fri invandring. Tro bara inte att jag är för fri rörelse av altruistiska skäl. Nej, jag vill bara själv ha möjligheten att snabbt fly den dagen Lars Ohly kommer till makten, innan folkkommunens kadrer knackar dörr med dödslistor i ena handen och en nackskottspistol i den andra.

  För det första: låt de som har råd ta sig hit för egen maskin. I stället för att lägga ett par hundra tusen på en flyktingsmugglare, med risk för att avlida på vägen, så kan de lägga ett par tusenlappar på en vit tågbiljett och sen resten på en pizzerialokal, en ugn och några tiotal kilo mjöl.
  För att ytterligare sänka tröskeln, så återinför vi pigsamhället. Sa jag att jag är nyliberal? Noll procent skatt på arbete borde göra att stressade medelklassföräldrar har råd att anställa och inhysa piga, kock och chaufför. Tänk vilken boom det blir för svenska byggfirmor när alla gamla pigkammare som rivits ut nu skall återställas.
  Är detta hemskt och människofientligt, att utnyttja invandrare så? Men det gör vi ju redan! Det är för dyrt att anlita en svensk telefonbyggare, så vi anlitar utländska dito för en skitsumma; de lär knappast ha ett bättre liv än ett svenskt hembiträde. Enda skillnaden är att vi slipper se dem i vitögat.

  De luspanka, sjuka och svaga som inte orkar ta sig till Sverige, då? Här och nu sabbar jag väl alla möjligheter till framtida politiska uppdrag, men kanske har SD en poäng med sina tankar om att hjälpa på plats? Nej, att skicka fler fantasililjoner till korrupta diktatorer är inte lösningen. Men kan vi inte utlokalisera flyktinghanteringen? Ungefär så som kinerserna köper upp jordbruksmark i Afrika, så kan vi köpa upp mark i närheten av konfliktzonerna och där upprätta flyktingläger. Vi bygger bostäder med lokal standard, till lokala priser, utnyttjar givetvis närodlad och ekologisk mat, och kan ta hjälp av några av våra utlandsbataljoner och Bofors eminenta produkter ifall det blir lite lokalt gruff med miliserna. Eftersom vi finns nära katastrofen, slipper alla försöka ta sig över Medelhavet. Liksom Stockholms universitet en gång startade en filial i barbariska Linköping, så kan svenska skolor lära barnen på plats. Eftersom kostnaderna lär vara en bråkdel av vad motsvarande verksamhet kostat i Sverige, så kan vi hjälpa många fler. Och det var väl det vi ville?

  SvaraRadera