fredag 11 oktober 2013

Ett litet tips bara!


Oisin Cantwell skriver om nämndemannasystemet i Förvaltningsrätten, som är en domstol bestående av lekmän ledda av en lagman som är den enda juristen i sammanhanget.

Han anser .. tror jag? .. att det är ett godtyckligt system och skriver .. Vi lever i dag i ett land där vi opereras av proffs då blindtarmen ska avlägsnas, men blir bedömda av amatörer om vi riskerar livstids fängelse .. och det kan han kanske ha rätt i även om det är svårt att utläsa vad han egentligen tycker i frågan?

Men, med tanke på att nämndemännen ofta är gamla avdankade politiker, så kan vi väl också  fundera över hur det är med kompetensen bland alla andra som får förtroendet att ansvara för vår framtid och vår ekonomi?? Är inte det lika intressant och viktigt?

Hur stor andel amatörer i förhållande till "proffsen" är det i kommunerna, till exempel?

I landstingen??

I riksdagen??

Är kunnandet och engagemanget lika stort som vi kan förmoda när vi ser lönen?? Eller skulle det vara mer effektivt att anställa politiker, som kan visa upp ett förtroendeingivande CV, i stället för att välja dem?

Och varför i herrans namn får vi inte STRYKA namn på politiker som suttit år efter år utan att uträtta någonting .. eller .. ännu värre .. rent av visat stor oförmåga att utföra sitt uppdrag?

Det vore väl effektivare än att kryssa in ännu en okänd glad amatör med karriärdrömmar?

Så ett tips till dig som är intresserad av vem som ska ta hand om dig, din familj och dina skattepengar i din kommun ... sök på facebook, googla på namnen i din kommunstyrelse, landstingsstyrelse och om du orkar .. de politiker som representerar dig i riksdagen.

Du kan få reda på en hel del på det viset .. jag vet det, eftersom jag gjort det själv på ett antal kommuner ..  med ett häpnadsväckande resultat som fick mig att undra varför jag själv aldrig satsat på maktspelet i politiken?

Jisses .. i jämförelse med en del stjärnor så är jag en intellektuell gigant!

Och när du ändå håller på så kan du fråga dig med vilken specialistkompetens våra dagstidningars ledarskribenter uttalar sig när de, tvärsäkert och hårt vinklat, skriver om komplicerade ekonomiska och politiska beslut som påverkar hela landet .. kanske till och med hela världen? 

Om jag var ung/barn i dag skulle jag satsa på politiken och på att bli en social kameleont och jasägare för att på sikt kunna slicka i mig både makt och pengar utan varken kompetens eller utbildning.

Men FÖRST måste du gå med i ett ungdomsförbud, förstås. Sedan spelar det tydligen inte så stor roll hur det går med skolarbetet, bara du har de rätta vännerna inom Partiet.Den som ser fördelarna med sk "vanligt folk" i politiken kan jag rekommendera att rösta på Granntanten i Moderaternas provval till Landstinget. Du behöver inte vara medlem i partiet utan du kan rösta på en garanterat ovanlig vanlig människa som villkorslöst brinner för äldrevården och vården i livets slutskede .. helt utan karriärdrömmar eller längtan till den Stora Festmåltiden i den Stora Staden.


AB, AB, AB, DN, SvD, Expr., Expr.,

10 kommentarer:

 1. Sen blir det väl (tror jag?) oftare än ej överklagat till HD om det nu är livstidsstraff det handlar om, så riktigt så enkelt som Clantwell beskriver det är det väl inte heller.

  Därmed inte sagt att jag gillar nämndemannasystemet, jag bara ogillar Clantwell!

  Mina sympatier angående Dita för övrigt. Ett djur jag älskade dog för inte allt för länge sen, och jag var närvarande när det hände. Jag är glad att jag var på plats, men det var inte direkt någon munter upplevelse...

  SvaraRadera
 2. Också ett tips -Om ni inte redan gjort det,läs Johan Westerlunds två senaste -Ett enda liv och Kvicksand.Så bra.

  SvaraRadera
 3. Tack o tack nu har jag säkert fördubblat mina röster. För det var nog bara mina bröder och en syster som röstade tidigare - och givetvis mannen i mitt liv.

  SvaraRadera
 4. Granntanten-en röst från mig också.Sen är det bara att kavla upp ärmarna,du har MYCKET att ta tag i.

  SvaraRadera
 5. Jag fattade det som att han skrev att det är bra med kompetens kring rättsliga frågor och bra balans mellan nämndemän och denna kompetensen, att det INTE är bra då "känslor" får övervikten i rättsliga beslut. Så ja- jag tyckte det var en bra artikel av honom denna gång =)

  Det var vad jag "läste" men jag kan ju ha fel.

  SvaraRadera
 6. jag tar och citerar en skotsk komiker vid namn Frankie Boyle "Gordon Brown (tidigare Premiärminister i England) looks and acts like if Tony Blair put on a wig, had a stroke and was playing Miss Doubtfire. Why are we lead by the least among us?"

  (Frankie är inte släkt med Susan Boyle på något sätt, och ett varningens finger för alla som vill kolla hans skämt, de är grova, på gränsen och över gränsen lika ofta.)

  SvaraRadera
 7. Martin Sjöquist .. som du förmodligen anar så kastade jag mig över citat från Frankie Boyle .. och du har ju alldeles rätt .. det är nog få som jag skulle våga använda här.

  Men privat så roade jag mig kungligt .. ;-D

  SvaraRadera
 8. Jag har hört att man måste ha ihop minst 5 namn när man röstar så för er som inte känner någon så vill jag gärna slå ett slag extra för några av de duktiga människorna ni kan välja på. Ingar o Anders Holmberg, Kerstin Jönsson, Karl-Erik Lundström Alexander Torin. De är en salig blandning som fuller sin plats och trevliga är de också.

  SvaraRadera
 9. Intressanta funderingar. Och de snubblar väl vid någon form av tabu? Att ifrågasätta demokratin ungefär.

  Även om det är detaljer kring själva utövandet av demokratin som man ifrågasätter, så brukar alltid sådant uppbringa misstänkliggöranden från politiker osv.

  Visst är det en enorm svaghet att inte kunna påverka mer än man gör. Vid val osv. Egentligen borde vårt system kunna se ut helt annorlunda med massor av olika möjligheter att påverka.

  Dessutom är nu det parlamentariska läget sådant att man kan ifrågasätta det ur fler perspektiv än tidigare. Är t ex en röst på SD värd mer än en röst på KD, C eller V? Eftersom SD hamnar mellan blocken. Och alltså kan pressa båda blocken åt alla möjliga håll. Medan V och KD, C bara kan "jamsa med" symboliskt och finna sig i läget.

  Det har plötsligt blivit lätt att se massor av svagheter överallt med vårt tidigare så hyllade system.

  pekuniator

  SvaraRadera
 10. Any, Jag hittade ett citat som faktiskt är tillräckligt rumsrent för denna blogg. "RyanAir have been getting a hard time because they’ve launched a £7 flight to New York. Although as always with RyanAir it does land slightly outside of New York. In Dublin."

  SvaraRadera