söndag 20 oktober 2013

Konsten att ta sig upp ur Svarta Hål ..

Jag har lätt för att falla ner i svarta hål när jag som minst anar det. Det spelar egentligen ingen roll hur jag tror att jag mår innan .. det kan vara vilken skitbagatell som helst som visar sig vara vägen som bär rätt ner i mörker, uppgivenhet och meningslöshet?

När jag faller så inbillar jag mig att just min livsväg är rikligare försedd med dolda eller synliga svarta hål än alla andras. Att just mitt liv är svårare att leva och att just jag är mer missförstådd, sviken, motarbetad och misslyckad än alla andra.

Så ligger jag där och vältrar mig i en gyttjig lera av självmedlidande, ångest och självförakt tills det börjar kännas kyligt, ensamt och meningslöst.

Men hur kommer jag upp .. när jag inte längre står ut med mitt eget sällskap där nere i olyckligheten?

Det är banne mig inte lätt, kan jag tala om för den som visslande och trallande traskar fram på en väl underhållen väg mellan vaggan och graven .. om det nu finns någon sådan person?

Eftersom det ofta är verkligheten och människorna runt omkring dig som du vill fly från och mörkret liksom kräver ensamhet för att kunna vara så mörkt som möjligt så är det en ganska svårlöst situation.

Tips 1 .. är att läsa något som skildrar en annan "verklighet" som är så helt uppåt väggarna, annorlunda och skrattretande att du bara måste dra på smilbanden .. en liten, liten aning.

Som Terry Pratchetts värld som är min personliga livräddare när det gäller svarta hål ..

.."Sagor är viktiga. Folk tror att sagor formas av människor. Faktum är att det är precis tvärtom. Sagor existerar oberoende av sina aktörer. Om du vet det, så är det kunskap med makt.

Sagor, väldiga fladdrande band av formad rymdtid, har virvlat runt och snott sig genom universum sedan tidernas begynnelse. Och de har utvecklats. De svagaste har dött ut och de starkaste har vuxit sig fetare för var gång de förts vidare ... sagor, slingrande och virvlande genom mörkret.

Bara det faktum att de existerar är nog för att lägga ett svagt men envist mönster över det kaos som är historien. Sagorna etsar spår som är till räckligt djupa för att människor ska kunna följa efter, på samma sätt som när vatten följer särskilda lopp nerför bergssidorna. Och varje gång som nya aktörer trampar ut på sagans stig blir spåren djupare.

Detta kallas för teorin om berättande kausalsammanhang och det betyder att en saga tar skepnad när den väl har inletts. Den snappar upp de vibrationer som alla tidigare versioner av just den berättelsen lämnat efter sig.

Det är därför som historien upprepar sig hela tiden.
Så tusen hjältar har stulit elden från gudarna. Tusen vargar har ätit upp mormor, tusen prinsessor har blivit kyssta. En miljon okända aktörer har, utan att veta om det, rört sig genom sagornas irrgångar.

[ ....] Sagorna bryr sig inte om vem som agerar i dem. Allt som har någon betydelse är att sagan blir berättad, att sagan upprepas. Eller om man föredrar att se det så här: sagor är en parasitisk livsform, som förvrider det levande till att tjäna sagan och inget annat.

Det krävs en särskild sorts person för att stå emot och kunna bli historiens bikarbonat."

När jag läst färdigt tänker jag garanterat inte längre på mig själv .. även om detta citat inte är ett av Terry Pratchetts "roligaste" .. utan jag tänker på sagorna i våra dagstidningar och sagorna som våra politiker berättar och de etsade intrampade spår som vi väljare trampar i utan att för ett ögonblick reflektera över om det kanske finns andra berättelser eller vägar att välja.

Det saknas helt enkelt personer som kan bli vår tids bikarbonat!

Och den insikten kan antingen få dig att le, bli förbannad eller skickar dig någon kilometer längre ner i ditt svarta hål.

Tips 2 ... som livboj kan jag då skicka med dig en artikel från Grönköpings Veckoblad som kanske till och med får dig att simma uppåt mot verklighetens fasta mark ...

"Framsteg för damerna - Genuscertifierad el!

Vad är manligt och vad är kvinnligt? Den fria elmarknaden har moderniserat begreppen i Grönköping. Ett aktuellt exempel är att kommunens kraftbolag Vattenplask AB nu erbjuder sk "Mjuk el", till skillnad från hårdare, mer maskulin d:o.

Man erbjuder även en sportigare, käckare och modernare variant, kallad "Tjej-el". Då bolaget avser att vara alla kvinnor till lags, har man även en mer traditionell, robust el-typ på paletten, "Husmors-el".

Vi har märkt, att efterfrågan på olika el-slag anpassade till elkundens livsstil ökar stadigt. Dagens medvetna kvinna köper inte vilken el som helst, konstaterar hr kraftverksdir. K-E Strömbom och förtydligar:

"Mjuk el" passar bäst till dämpad belysning vid mysstunder - och kanske rentav - er*t*ska möten som elkunden kan tänkas ha med kärestor av ömse kön.

"Tjej-el" är mer anpassad till aktiva, sportiga damer, sk tjejer. En populär form är hjälp-el till el-förstärkta motionscyklar som kan vara nog så värdefull, då krafterna börjar tryta på gymmet mot slutet av ett hårt träningspass.

"Husmors-el" är mer rejäla grejor, som hr dir. S. lite skämtsamt uttrycker sig. Här har vi en elform som är särskilt utvecklad för hushållsassistenter, dammsugare och liknande. Även till gammaldags hårtorkar av hink-typ passar denna ström utmärkt.
"Mormors-el" var en eltyp man hoppades mycket på, speciellt anpassad för TV-program med Tore Skogman och Jockmocks-Jocke, samt hörapparater.

Det visade sig emellertid att våra äldre systrar tjuvkopplade grejerna så till den grad att produkten aldrig blev lönsam, varför den avvecklades, upplyser hr dir Strömblom avslutningsvis"

(Jag ber Grönköpings Veckotidnings redaktion om ursäkt för att jag kopierade denna artikel i sin helhet men hoppas att det kompenseras av att jag starkt rekommenderar varje hushåll att ha Grönköpings Veckotidning inom räckhåll i händelse av svarta hål eller depressioner! En kanske livsavgörande prenumeration kan ske HÄR!)

Tips 3 .. om det är för mörkt för att du ska kunna läsa någonting alls så kan du ju försöka få tag i teaterbiljetter till någon rolig föreställning. Till exempel till SPÖK som jag var och såg på i går. Den som gick deprimerad från den föreställningen har bara ett enda alternativ kvar ..

.. KREATIVITET!! Sy, sticka, snickra, meka, gräv, baka, laga en fantastisk middag, snida eller .... ta en bunt tidningar och klipp ut sånt du tycker ser roligt ut ..


.. leta reda på ett skåp som "blivit över" och står och ser förskräckligt ut i ett hörn ..


.. gör ett collage av bilderna på en dörr och om ..


.. det inte känns lättare så försök att ge dig på de andra två dörrarna också.

Eller gör som jag .. skriv något jättelångt och rätt meningslöst om tillvaron i ett svart hål.

För alternativen är .. åtminstone för mig .. att antingen sitta kvar i hålet och grotta ner mig i gamla sorger, besvikelser och verkliga eller inbillade oförrätter eller ta mig upp och leta reda på vilka nya sorger, besvikelser, verkliga eller inbillade oförrätter som kan dyka upp i nya och helt outforskade svarta hål.

7 kommentarer:

 1. Har själv klamrat mig fast i kanten av ett svart hål och lyckats kravla mig upp på fastare mark.Gatukatten Bob hjälpte till.Annars har Mumintrollen alltid haft en bra inverkan.Ska göra 10 afficher för bygdens julmarknad,det blir att rita,klistra och pynta med glitter,guld och silver,riktigt kul och man försvinner för tid och rum.Nej svarta hål är inte roliga men dom hör väl till, men visst gäller det att hitta saker som är kul och som får bort dystra tankar.

  SvaraRadera
 2. HÅll OM HÅLLL UT! Jag har fått ett drägligt liv och har en skalle som är chockrosa - underlättar vid galenskap.

  SvaraRadera
 3. Musik funkar bra när mina svarta hål dyker upp. Har märkt att country fungerar bra då. Mest den klämkäcka countryn typ Jill Johnson och Shania Twain. Inte så mycket traditionell hästjazz om den ensam cowboyen som blivit övergiven av både flicka, häst och hund och sitter där alldeles ensam med sin sadel på en gärdsgård.

  SvaraRadera
 4. Bästa kombon är symaskin och country. Det slukar alla svarta hål.....:-)

  SvaraRadera
 5. http://www.youtube.com/watch?v=08e9k-c91E8

  SvaraRadera