onsdag 30 oktober 2013

Oskäliga vinster, siffertrixande, misshushållning eller girighet ..

.. det förekommer överallt och det är ..nästan .. alla medvetna om.

Det förekommer inom privata företag .. och statliga myndigheter.

Med pengar som ska gå till skola, vård och omsorg .. både privat och kommunalt.

Det förekommer inom Fackföreningarna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och i den kommunala vården .. på samma sätt som det förekommer inom det privata näringslivet, hos privata aktörer som arbetar i statlig och kommunal regi och i privat vård och mellan vanliga anställda på samma arbetsplats.

Det förekommer till och med i helt vanliga familjer där någon mörkar inkomster som sedan kan användas för privat bruk.

Listan kan göras lång och det jag påstår är det väl nästan ingen som ifrågasätter? Utom en självbelåten, navelskådande liten klick som försörjer sig på att delge alla andra den sanning som .. Alla Andra vet är falsk.

Varför gör de då på detta viset .. kan man undra?

Förmodligen för att de KAN!

För så fort pengar byter ägare så finns det i allmänhet någon form av överenskommelse med i spelet. Något ska levereras, uppfylla kraven eller avtalet. Precis på samma sätt som när vi köper/säljer bil eller hus är det livsviktigt att vi besiktigar varan och läser igenom villkoren innan vi skriver på och betalar eller ser till att vi får garantier för fullständig betalning innan vi lämnar något ifrån oss.

Det vet alla, eller hur?

Utom de som handskas med de verkligt stora pengarna?

Oavsett vilken politisk färg det är på våra kommuner eller regeringen så verkar systemet med skattepengar vara att det lämnas ut en större skvätt pengar som ska användas till ett allmänt formulerat ändamål som ska uppfyllas även om pengarna inte räcker eller till så lågt pris som möjligt om mottagaren behöver pengarna till annat??

Skulle jag hantera mina egna pengar på det viset skulle folk tro att jag hade förlorat förståndet.

Ett avtal ska vara detaljerat när det gäller VAD som ska utföras, HUR det ska utföras, HUR pengarna ska fördelas och PÅ VILKET SÄTT det ska utföras, innehålla formuleringar som förhindrar missförstånd och, vid behov, också klargöra HUR MÅNGA anställda det krävs för att utföra uppdraget på ett avtalsenligt sätt .. för att den som utför det överhuvudtaget ska få några pengar.

Det ska också innehålla en överenskommelse om att pengar som inte används till rätt ändamål ska återbetalas. För just det saknas tydligen när det gäller kommunala utbetalningar .. det vet jag bestämt efter att en gång ha försökt betala tillbaka ett par hundra tusen till en kommun som "inte hade något system för fakturering"?

Men kräver kommunerna att de privata aktörerna ska uppfylla kvalitetskraven så kommer folket att ställa pinsamma frågor om varför de själva inte lever efter sina egna krav, vilket verkar vara ett problem?

Men om alla aktörer inom vård, skola och omsorg skull uppfylla samma kvalitetskrav ..då skulle ingen kunna välja och vraka mellan elever, vårdtagare eller människor i behov av omsorg. Då blev möjligheterna till vinst mindre .. även om dagens räntesnurror fortsatt ger möjlighet till stora vinster genom att det är möjligt att låna av egna bolag och betala tillbaka med hög ränta. Ett system som våra kommuner också använder sig av genom sina kommunala bolag, som saknar insyn eftersom de inte omfattas av offentlighetsprincipen som inte gäller aktiebolag.

DÄRFÖR hojtar media och vänstern om vinsterna i vården. De vet så väl att om kvaliteten, bemötandet och personaltätheten skulle granskas i detalj så skulle kommunernas egna tillkortakommanden och brister belysas, bristen på tjänstemannaansvar diskuteras, fullständigt värdelösa avtal komma i dagen och också avslöja en skrämmande stor byråkrati med onödigt massiv pappersexercis, som för det mesta bara finns till för att politikerna ska kunna få statistik från Riksdagens utredningstjänst att slå varandra i huvudet med när det är valrörelse.

Det är inte den sortens nyheter eller den sortens statistik som är lämplig för folket att ta del av.

Då är det bättre att småpåvarna får sitta orubbade på sina troner, pärmbärarna får traska ostörda i sina korridorer, riksdagsledamöterna får sin statistik från den främmande "verkligheten" och de privata aktörerna få ta på sig skulden för att pengarna rinner ur skattepåsen på väg till dem som verkligen behöver dem.

Kvalitet, personligt bemötande och effektivitet väger mycket lättare än risken för att medborgarna ska få full insyn i hur skattemedlen hanteras på "den rätta sidan".

DN, DN, SvD, SvD, AB, Expr.,

5 kommentarer:

 1. Självbelåten,navelskådande-Märkligt att jag direkt fick upp Ullenhag i skallen. Men så rätt du har. PRECIS så är det.Har ett alldeles färskt ex i min kommun där arbetsmiljöverket har slagit ner på verksamheten och hade tjänstemännen orkat frågat folk på golvet hur det skulle vara hade inte det kostat skattebetalarna det som nu kostar att åtgärda.Man kan få blodstörtning på såna amatörer.

  SvaraRadera
 2. De här privatiseringarna som gjorts inom den offentliga sektorns olika servicefunktioner tycks börja verka rätt bra. Plötsligt kommer många olika problem fram i ljuset. Det som tidigare doldes i en allmän gråmörk kvicksand av ständigt resurslukande anonymitet har numera blivit synligt.

  Ineffektivt vanskötta verksamheter tvingas jämföra sig med kompetent utomordentligt dugliga alternativ. Stökiga busar som trackasserar kamrater i lugn och ro exponeras numera i offentliga debatten. Lycksökare med kortsiktiga vinstintressen som enda målsättning identifieras och blir utrökta ur systemen. Skolinspektionens beskäftigaste tjänstemän får bakläxa och uppmanas göra bättre arbete. Kvalitetskraven blir mer än bara tomma ord och politiska floskler.

  Snart kanske vi t om törs hoppas på att det mesta av offentlig service kommer att bli både bättre, effektivare och mer varierad. Där olikheterna inte ens med automatik ses som hotfulla.

  Det goda samhället i utveckling.

  Margo

  SvaraRadera
 3. Margo: Väldigt intressant iakttagelse!

  Tror jag får ta och fundera en gång till på ett och annat jag trodde mig redan ha svaret på i ljuset av vad du har skrivit. :)

  SvaraRadera
 4. Margo .. jag säger som Fnord, nu föll de sista pusselbitarna på plats. Jag kommer att använda din kommentar som stomme i en kommande blogpost .. TACK! :-)

  SvaraRadera
 5. @Margo:

  Hatten av för ett lysande inlägg. Det fick även mig att inse att detta är en början till något bra!

  SvaraRadera