lördag 5 oktober 2013

Han har gjort det IGEN, ..


.. Fredrik Backman, mannen som skrev boken "En man som heter Ove".

Jag har bara läst drygt hälften, men boken är redan så full med lappar, som markerar alla särskilda ställen som jag vill berätta om, att den nästan liknar en igelkott.

Boken heter "Min mormor hälsar och säger förlåt", och i likhet med den tidigare boken handlar den om så mycket mer än vad själva historien utger sig för att handla om.

Den handlar om sorg, gemenskap, föräldraskap, döden och livet, ansvar och ansvarslöshet, gemenskap och tillit, att vara annorlunda, mobbad och utsatt och om att försöka vara normal och strukturerad i onormala och ostrukturerade sammanhang .. och jag skrattar, ler, våndas och gråter igenkännande om vartannat och ofta samtidigt.

Länge stördes jag av att en hund utfodrades med choklad .. eftersom choklad är livsfarligt även i små doser för hundar. Men så visade det sig att det var en wors och då blev det ju en helt annan sak.

För den här boken handlar också om Landet-Nästan-Vaken, Miamas och alla andra länder där vi alla brukar upptäcka att vi befinner oss ibland.

Men först och sist så handlar den om Elsa och hennes mormor.

Och för mitt inre öga så finns det bara en levande person jag ser när jag läser om Elsas mormor och det är Granntanten.

När Elsas mormor står på flygplatsen och skriker .. "Jävla facistjävlar! Ska ni visitera mig också?? Va? Ska ni kolla så att jag inte har gömt några lejon fulla med sprängmedel i trosorna? Vavava?" och sliter av sig alla sina kläder .. så är det Granntantens lilla upprörda person och ilsket rosa hårtofs jag ser. ( .. och som ett litet internt skämt så måste jag erkänna att jag tänker på en valnöt i sammanhanget!)

Och när mormor säger .. "Idioter kan inte förstå att icke-idioter kan vara klara med en tanke och redan har gått vidare till en annan tanke innan de själva är det. Det är därför idioter alltid är så rädda och aggressiva. För ingenting skrämmer idioter mer än en smart flicka" .. så tror jag att både jag och Granntanten tänker liknande tankar och varje gång Britt-Marie kliver in i handlingen och talar om åtgärder för "allas trevnad" så tror jag att både Granntanten och jag tänker på samma person i hennes politiska närhet?

Om du läser den här boken, vilket jag tycker är helt nödvändigt .. så tycker jag också att du ska läsa särskilt noga på sidan 161. Där fick i alla fall jag en stor klump av vanmakt och beslutsamhet i bröstet, samtidigt som jag blev så där gråtmilt rörd som man kan bli ibland.

Den som är politiskt intresserad bör ägna sidan 180 särskild uppmärksamhet för där kommer förklaringen på hur det kan så komplicerat att arbeta med politik. Det beror självklart på att det finns alldeles för många ångrare bland dem som tvingas arbeta med de politiska besluten!

Och nu kan jag använda några av igelkottslapparna på den andra knappa hälften av boken .. och det är ju tur för dig som hinner läsa den innan jag känner mig tvungen att dela med mig igen.

Fredrik Backmans förra bok ÄLSKADE jag .. så jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva mina känslor för den här boken?

Passionerat förälskad? Eller fullständigt uppslukad?

Men en sak vet jag .. den här boken ger mig precis samma läsupplevelse som jag fick när jag var barn och den är lika välkommen som varm choklad med vispgrädde för en frusen själ. 


Adlibris, Cdon, Ginza, Bokus,

2 kommentarer:

  1. Oj,har den kommit? rusar till bibban och beställer sen ska jag njuta.

    SvaraRadera
  2. Det blir en lång natt för mig det här. Har tagit fram sovsäck för att kunna lägga mig utanför Akademibokhandels dörrar i köpgallerian. Söndagar öppnar de 11.00 och jag vill bli först. Felet är att jag missar min morgonpromenad då - men börjar jag gå i vanlig tid så hinner jag med en promenadmara innan - vojne, vojne. Slit och släp och beslutsångest.

    SvaraRadera