onsdag 2 oktober 2013

När jag var nybliven tonåring ..

.. var jag fullt och fast övertygad om att människor åldrades på insidan på ungefär samma sätt som på utsidan. Det liv som jag så ivrigt hungrade efter att få leva SJÄLV, hade liksom inte riktigt samma värde för någon som var gammal .. och alltså lika rynkig på insidan som på utsidan.

Eftersom jag upplevde varenda människa som fyllt 30 år som GAMMAL så var det inte många jag trodde kunde njuta av livet som JAG!

Nu vet jag bättre. På insidan är jag fortfarande samma person, även om det finns ett och annat att förundras över på utsidan. Ibland när jag passerar spegeln så hajar jag till .. MAMMA??? .. innan jag inser att det är mig själv jag ser.

Jag VET alltså att jag fortfarande har samma längtan, drömmar, lust, glädje och förväntningar på livet trots att jag vid det här laget har insett att det är ändligt.

Jag VET också att den dagen då jag kanske inte längre kan klara mig utan att begära hjälp från samhällets "trygghetssystem" ... då ligger jag risigt till!

På söndag är det partiledardebatt. Jag är rätt övertygad om att det inte kommer att ägnas många minuter åt de äldre som blivit vårdberoende, åt beredskapen inom vård och omsorg inför det kommande vårdbehoven hos 40/50-talisterna. Inte heller kommer det att talas så väldigt ingående om kvalitet i vården men desto mer och högröstat om PENGAR .. VINSTER!!!

Någon kommer säkert att lova att det ska bli "bättre", utan att tala om hur eller nämna att vård och omsorg för äldre ansvarar kommunerna för. För då kanske någon ställer frågan om hur kommunernas beredskap ser ut och hur de har rustat sig för uppgiften och det vore ju rent av pinsamt.

Alla äldre har rätt till äldreboende, och parboende om en i ett förhållande behöver särskild tillsyn. Alla funktionshindrade har också rätt till eget boende i gruppbostad eller annat vårdboende .. men det innebär inte att någon av dem verkligen får det.

I våra kommuner finns inga lediga platser på de äldre- eller gruppboenden som finns .. människorna som redan bor där lever alldeles för länge.

Det finns för det mesta inga planer på att bygga några nya heller och det finns inga pengar över till så stora investeringar. Pengarna har tagit slut .. försvunna i det kommunala svarta hålet .. och många gånger beror det på ren och skär ekonomisk inkompetens, ineffektivitet eller oförmåga att se längre än årets budget.

I varje kommun blir det också fler och fler unga familjer som köar efter de bostäder .. gärna bostadsrätter .. som eventuellt byggs av kommunens bostadsbolag .. bolag där kommuninvånarna helt saknar insyn.

Det är också en fråga som jag tycker borde väckas under partiledardebatten. Vad händer med vinsten i de kommunala bostadsbolagen? Hur ser hyressättningen ut när det gäller kommunala verksamheter som skola, vårdcentraler och gruppboenden?

Och medan de ändå har frågan på bordet .. hur mycket pengar INVESTERAR riskkapitalisterna i vård, skola och omsorg, när det gäller bostäder, klassrum och vårdplatser som kommunen inte förmår skramla fram??

För de vinster som kommer att oreras om är lika för både privata och kommunala bolag .. grundade på lån och avdrag för att undgå skatt.

Jag blir mörkrädd när jag tänker på vilken vinstlott jag måste dra för att få ett bra boende i stället för en toaletthink och en säng i vardagsrummet, om jag inte kan klara mig själv hemma de sista åren av mitt liv.

Allt som jag samlat och som är till glädje kommer jag att få offra med undantag från någon särskilt omtyckt målning, en stol kanske och/eller en byrå med det nödvändigaste .. men böcker, konstnärsmaterial, tyger och symaskin och min älskade brännugn kommer någon annan att få glädje av.

Och det är väl förmodligen inte mer än väntat?

Men jag som i hela mitt liv hämtat kraft ur naturen, som levt nära djur och växtlighet, som rent fysiskt behöver känna vinden, regnet, solen mot huden .. kommer förmodligen att få följa naturens växlingar genom ett fönster som inte går att öppna. Jag som knappast överlever utan stimulans, kreativitet och skaparglädje kommer antagligen inte att ha tillgång till någonting alls som går att förändra, leka med, göra om eller skapa nya idéer av.

Vad ska jag skratta åt? Vem ska jag krama, älska och leka med?

Visserligen kommer jag nog att vara renare än jag någonsin varit, leva(?) i en mer strukturerad tillvaro men den kommunikation mellan människor som är en del av mitt livsinnehåll kommer kanske att begränsas till människor som inte tilltror mig någon egen tankeverksamhet och som tilltalar och behandlar mig som ett litet barn.

Och eftersom jag garanterat vet att jag skulle svara på ett sånt tilltal med att bli både kränkt, motsträvig och jobbig så är del väl ganska rimligt att tro att det skulle resultera i lugnande tabletter som smygs ner i den mat som med absolut säkerhet är tillagad av råvaror som jag gjort mitt bästa för att undvika under hela mitt liv. Det känns nästan motbjudande att inse att jag med stor sannolikhet inte ens får välja vad jag vill äta eller dricka??

Om jag blir föremål för samhällets omsorger så kommer jag att få dö väldigt, väldigt länge innan livet tar slut och ingen kommer att bry sig eftersom de antar att insidan är lika utsliten och ointressant som utsidan.

Socialdemokraterna lovar nu guld och gröna skogar till pensionärerna .. plus sänkt skatt och höjda pensioner. Ja, de kan till och med tänka sig att riva upp det nuvarande pensionssystemet så att dagens pensionärer får högre pensioner på bekostnad av sina barnbarns pensionsvillkor. Barnens pensionspengar intecknades ju den dagen då Göran Persson "lånade" av dagens pensionärers pensionsförsäkringar i AP-fonden, så de är ju redan offrade på det altare som ger Makt och Härlighet.

De stora efterkrigskullarna på 40- och 50-talet är en attraktiv väljargrupp .. cirka en fjärdedel av väljarkåren .. tänker fortfarande klart och väljer omsorgsfullt ut dem som de anser kompetenta att sköta landets finanser. Det är jättemånga väljare som dessutom har lång erfarenhet av vallöften som efter erövrad seger lägger till det som inte sades så tydligt under valrörelsen ... "om ekonomi tillåter, naturligtvis" .. så det är nog en del politiker som hoppas på att åldern har medfört det omtalat dåliga minnet.

Och konstigt nog så tillåter ekonomin sällan större satsningar på de äldre. Särskilt inte på dem som inte kan höja sina röster själva. Så väntar våra politiker tillräckligt länge så tystnar de stora väljargrupperna .. blir hjälpberoende, dementa eller .. förhoppningsvis .. dör, innan de kostar för mycket.

De som lyckas övertyga den här väljargruppen att de har lösningen på alla problem på ålderns höst kommer kanske att vinna det här valet .. om de inte är FÖR angelägna om att sockra budskapen om lösningar till alla andra befolkningsgrupper och på alla samhällsproblem också .. så att det verkar helt ekonomiskt vanvettigt och osannolikt i förhållande till de förutsättningar som gäller i övriga världen.

Men som de sjöng i den gamla slagdängan från mammas tid ... "Allting går att sälja med mördande reklam .. kom och köp konserverad gröt".DN, Expr., Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB, AB, SvD,

4 kommentarer:

 1. Nej, att hamna på hemmet är nog inget att se fram emot. Ingen gammeldansk till frukost, mat som skolorna skulle rata, och när de kommer på mig med att porrsurfa på allrummets dator så får väl mina barn komma och hämta ut mig.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte pengarna räcker,det är nog anledningen till all den propagandan som har varit och är. Att alla äldre har det bättre hemma vilket är en sanning med modifikation.
  Att bli gammal är att tappa(orken,kanske minnet,vänner,maka eller make,lusten ,nyfikenheten.)
  Kropp och själ hör så samman så om kroppen värker tar det på själen också.
  Man kan bli mätt på dagar.
  Men det finns dom som ``lever ``ända till slutet.Särskilt dom som hela tiden har projekt och planer.
  Men det gäller att se om sitt hus i god tid.Helst enplanshus,sovrum o toa på markplan,lätt att komma ut,breda dörröppningar för rullatorer och rullstolar,räcken ute.Det finns en hel del att förbereda.

  SvaraRadera
 3. Utflykten till Monas ättestupa i Dalsland får inte inställas! Det finns ingen annan väg mänskligt att döma - snälla ta en förhandsbokning nu till den sista färden - att utnyttja när det är dags. Jag vill inte ha en död i förnedring, vårdad av ett samhälle som inte vill ha oss onyttingar där vi bara är en belastning. Om jag lever länge låt mig vara en pigg böna som Dagny Carlsson 101-åringen i Almedalen till slutet. Jag vill leva så länge jag lever! Annars kan man lika gärna dö och för egen hand på ett fjäll!

  SvaraRadera
 4. granntanten-Var inte orolig,först lever vi fullt ut sedan när vi känner att det inte håller mer väntar vackra Orshöjden.

  SvaraRadera