onsdag 16 oktober 2013

Jag är INTE imponerad!

En gång under Håkan Juholts korta tid som sosseledare tog jag mig friheten att göra en mycket fri tolkning av Hundcoachen Fredrik Steens betraktelser över ledarskap, ”Mycket kort om ledarskap”:

Att ta ledarskapet över en grupp eller en individ är inte så lätt. Däremot att få ledarskapet är inte så svårt om man behandlar dem på ett ärligt och bra sätt.

För att bli en bra ledare så måste man vara konsekvent, man måste vara ett stöd för dem man leder, man måste vara tydligt i det man säger och framför allt alltid fullfölja det man påbörjat.

Viktigt att skilja på är LEDARSKAP och LYDNAD. Man kan ha ett mycket bra ledarskap utan lydnad. Däremot en villkorslös, bra lydnad utan ledarskap är enligt min mening helt omöjlig. Ju bättre ledare jag är, desto mer kan jag hjälpa och stötta, desto mer kan jag lära och utnyttja allas resurser.

Konsekvens – det är ett ord som ofta används i ledarskapssammanhang.

Problemet är att det inte alls är ett bra ord, i alla fall inte som många tolkar och använder ordet. Konsekvent gör många så att de som de leder aldrig får agera förrän de lärt sig sitta tyst och lugnt och inte agera förrän på kommando. Detta gör många i tron att det är eller skapar ledarskap, när det i själva verket bara är en inlärning, ingenting annat. Den du leder lär sig att för att få mer frihet så måste den sitta och vara tyst först .. men förstår inte varför eller vart den ska ta vägen när kommandot ges.

Ställ dig själv frågan – är de jag leder imponerade av mig?

Blir det ärliga svaret nej så garanterar jag att de inte blir imponerade av dig bara för att de sitter lugna och tysta varje gång du öppnar munnen.

Nyckeln till bra ledarskap är konsekvens, vilket innebär att när du hävdar ditt ledarskap ska de du leder lyssna och förstå dig. Konsekvens innebär inte en massa tjat och gnäll i alla lägen. Låt människor vara som de är. Älska och tro på det du gör och låt alla känna det. Var rak och ärlig mot dem du leder, stötta dem och ställ dig frågan .. ÄR DE IMPONERADE AV MIG??

Om det känns förvirrande – så tänk på att i förvirringen tvingas man tänka själv.

I dag .. när de förhoppningsfulla "ledarna" talade i riksdagen .. kände jag mig tvungen att leta reda på det igen ... och kan man tänka sig, jag tycker att det är lika aktuellt i dag?

Utan Håkan Juholt?

Jag är fortfarande inte imponerad av våra politiker.

Särskilt inte när de släpar med sig en prinsesstårta in i riksdagshuset och upp i talarstolen. Varför gjorde Gustav Fridolin det? Vad blir det nästa gång ... en räkmacka? En bensinslukande bil? En nödlidande "vanlig" människa?

Är det för att vi ska förstå .. de väljare som till äventyrs följde riksdagsdebatten? Har de inte högre tankar om vår fattningsförmåga än så?

Eller är det för att journalisterna ska få något att skriva om när det politiska budskapet är tomt och innehållslöst?

För vems skull skriver Jonas Sjöstedt i Aftonbladet, om arrogansen och hånleendena i det politiska samtalet men inte om det våldsromantiska twittrandet från Pajala? Är det för att han har kommit till insikt om att väljarna genomskådar paj- och smutskastningen och det totala förtigande av HUR, NÄR och till vilken KOSTNAD? Eller är det för att vi ska tro att han, och hans parti, i fortsättningen ska vara ärliga och respektfulla .. därför att vi läst det "i tidningen"?

För vems skull står de där i talarstolen och "missförstår/feltolkar" varandra och levererar till intet förpliktigande floskler och klyschor om det vackra "förr" och det "lockande" sedan, utan att med ett enda ord nämna det dagsaktuella NU?

Var det någon som fick svar på en enda aktuell fråga som kan ge en ledtråd till vad de egentligen VILL? Eller om de höga bolånen och riskerna för en sk bostadsbubbla? Var det någon som fick ett enda svar på hur alla vackra visioner skulle påverka vår vardag? Vilka löften som var finansierade, genomtänkta eller realistiska?

Var det någon som hörde ett enda oroligt ord om hur världen ser ut utanför landets gränser eller om vad som håller på att hända i USA?


Är det någon som har den blekaste aning om varför och för vem de har tv-sända partiledardebatter i riksdagen??


DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr., Expr., AB, AB,


9 kommentarer:

 1. Elkoppel kanske? Som ger dem en stöt om de ylar för mycket eller inte svarar på frågan?

  Du kanske kunde få jobb som politikerdressör, när jag tänker efter? Dina erfarenheter av Rackarkotten borde kunna komma väl till pass där...

  SvaraRadera
 2. Fnord .. hmm, politikercoach?? Ja, varför inte? Vi kanske kan bilda ett litet företag tillsammans och ha träningsläger med skojsiga agilityövningar för den fysiska formen?? ;-)

  SvaraRadera
 3. Elkoppel,ha,ha bra.Men Any där sa du det som är kärnan-Dom tror vi är dumma,dom har inga förväntningar på vår fattningsförmåga.Dom talar till oss som vi är små barn.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på hur mycket klag det varit kring Freddes stoneface med minst sagt fattig mimik så är det taskigt å klaga på leende mörkbruna ögon tycker jag.

  Sen ska väl Sjöstedt kasnke kamma sig innan han överhuvudtaget yttrar sig i kroppspspråk då hans egen företrädare instagrammar ut den lille ådrige arbetspånyn för den oskyldiga världen..

  för å inte tala om då han visade fingret i TV

  http://www.youtube.com/watch?v=mEFt37L9Ys0

  SvaraRadera
 5. Maja: Mot en kvinna, dessutom! Patriarkala värderingar genomsyrar bevisligen Vänsterpartiet. :)

  SvaraRadera
 6. Ja,feminist är han då inte iaf.

  Visst minns du då HAN "mindes" att han fått ett glädje-sms av en kompis då muren föll 1989.

  Fast det första smsét öht, skickades den 3/12 1992 från en dator till en mobil, för den tidens telefoner gick det inte att skriva på. Det löd ”Merry Christmas"

  SvaraRadera
 7. Japp. Nästan lika bra som när Juholtarn smugglade en tryckpress till Polen (http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-sanningen-om-juholts-polenhistoria/). :)

  SvaraRadera
 8. ja, han hade verkligen "resurser"
  http://www.youtube.com/watch?v=ODP7h4xv85I

  du vet; sälja sand i Sahara, is i Antarktis och floskler till folket

  SvaraRadera
 9. "Eller är det för att journalisterna ska få något att skriva om när det politiska budskapet är tomt och innehållslöst?"

  Men självklart är det det som är anledningen. En liten läcker blid i aftonblaskan eller så.

  *rullar med ögonen*

  SvaraRadera