onsdag 3 april 2013

Antingen så är han naiv, dum, skrämmande orealistisk eller oförsvarligt slarvig med vad han säger ..


.. tänker jag när jag följer direktrapporteringen från Löfvens invigningstal.

Naturligtvis förstår jag att det gäller att svetsa samman de spretiga partimedlemmarna och få dem att sträva mot ett gemensamt mål men .. jag blir nästan stum när jag läser ..

"Stefan Löfven levererar dagens nyhet: Ett nytt mål för sysselsättningen. Målet är att Sverige inom sex år ska öka antalet arbetade timmar och arbetade personer så att man har lägst arbetslöshet i EU.

På sex år ska Sverige ha den lägsta arbetslösheten inom EU, säger Löfven. Sedan är målet full sysselsättning, fortsätter han.

Löfvens mål påminner om det som S satte upp under tiden i opposition på 90-talet.

Löfven lovar lägst arbetslöshet i EU."

Visst .. Löfven kanske har ett trumfkort i rockärmen som övriga europeiska makthavare skulle sälja både sin gamla mormor och sin unga hustru för att komma i besittning av, eller en privat kristallkula hemma i bostaden som visar ett guldregn över Sverige inom en sexårsperiod, vad vet jag?

För inte tänker han väl ta till det gamla beprövade sossetricket med att hålla alla arbetslösa unga  kvar i skolbänken tills de passerat 24 år, vilket utplånar ungdomsarbetslösheten och samtidigt strypa invandringen samt placera ett större antal i offentlig sektor, förtidspension eller i "åtgärder" och så .. vips! .. simsalabim!! .. så är arbetslösheten halverad!

Men SÅ kan han väl inte tänka .. eller?

I mina ögon har han målat in sig i ett hörn genom att sätta upp ett mål som är lika realistiskt som att jag skulle lova att tjäna ihop min första miljon på samma tid .. om han nu menar riktiga arbeten.

Men det är nog fullt möjligt .. om jag i min tur menar riktiga pengar.

Det enda vi behöver göra Stefan Löfven och jag är att komma på HUR????

ABAB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvDExpr., Expr., 

10 kommentarer:

 1. Grejen är att just det målet lär inte bli några som helst problem att nå, så länge alla andra länder envisas med att ha kvar euron, detta politiska prestigeprojekt.

  Arbetslösheten kommer att eskalera i europa och det enda som kan sätta stopp för just denna målsättning är väl ett nytt världskrig.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Svaret på din fråga HUR är således att inte gå med i euron. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. @Henrico: Fast Österrike har en aretslöshet på 4%. Undra om Löwen visste det inna han lovade stort?

  SvaraRadera
 4. Detta kommer han få stå till svars för så länge han är partiledare. Som Johan Westerholm skriver:

  Vi använder oss av relativa tal när vi pratar om arbetslöshet men Löfven använde sig i talet av absoluta tal när han anger vad detta innebär. Det finns nog skäl att bevaka detta löftes utveckling och jag tycker det är olyckligt att han blandar absoluta tal, som vi kritiserat regeringen för, med relativa tal.

  SvaraRadera
 5. På sex år ska Sverige ha den lägsta arbetslösheten inom EU

  Jaha.. och det kan realiseras genom att fixa något finurligt sätt att MÄTA detta t.ex. genom att trixa med omväxlande relativa och absoluta tal m.m.

  Om svenska journalister inte kritiskt granskar det, som S + V + Mp presenterar, så har Löfven inga större svårigheter att lura väljarna.

  SvaraRadera
 6. Men om EU-länderna om 6 år har 30% arbetslöshet måste inte då SL nöja sig med "endast" en så där 15% hög arbetslöshet i Sverige...

  Allt är relativt och till intet förpliktigande!/G

  SvaraRadera
 7. S sitter fortfarande i knäet på LO (eller är det tvärtom?) vilket gör att man måste förhålla sig till den kolossen i alla frågor. Det kommer att vara samma gamla skåpmat omdöpta till nya "framtidssäkra" idéer.

  SvaraRadera
 8. Så enkelt att ´lova runt och hålla tunt´´Men det finns många som köper det här.
  Men vem vill vi ha som finansminister-Anders Borg eller Magdalena Andersson?
  Vem är korad till Europas skickligaste finansminister i den kris som råder nu?

  SvaraRadera
 9. DET KOMMER INTE ATT SKE! Av den enkla anledning att vi i Sverige (ja, man får säga så!)inte har råd med det under nuvarande ekonomiska krisvillkor. Och vi är många!

  I övrigt TACK, Any!/G.

  SvaraRadera
 10. Min kommentar ovan hamnade visst under fel inlägg. Var avsett för Anys senare inlägg den 6 april./G.

  SvaraRadera