fredag 19 april 2013

Den här årstiden tänker jag alltid på min pappa.


Min pappa var en baddare på gräsbränder. Varje vår när fjolårsgräset började bli torrt, brukade han samla ihop en litet tott och fråga sig själv .. undrar om det tar sig? Och så provade han med en enda liten tändsticka .. och för det mesta ett katastrofalt resultat.

Han var ingen trädgårdsintresserad man, den enda uppgift som han verkligen brann för var att en gräsmatta alltid blev bättre av att "brännas av" på våren. Som barn var det mardrömsupplevelser när vår gräsmatta fortsatte att brinna in på grannarnas tomter och vi var tvungna att kasta oss över staketet och stampa medan mamma ilade in efter hinkar med vatten eller en slang .. om det fanns någon till hands.

Min pappa kunde också känna sig duktig om han "brände av" dikeskanten utanför tomten. Vilket också kunde ge alla de andra villaägarna i hela området sysselsättning som de inte var helt beredda på. Det var inte så kul i skolan när någon sa .. kommer du ihåg när din pappa höll på att elda upp hela vägen/vårat hus/skogen .. eller vad det nu var som fanns i riskområdet.

Men inte förrän på ålderns höst lyckades han med något verkligt livsfarligt, men då lyckades han "bränna av" sin sommarstugetomt som låg i direkt anslutning till en stor hage som i sin tur låg i direkt anslutning till hela sommarstugeområdets alla andra tomter och den intilliggande skogen och stranden med vassruggar som i sin tur hade anknytning till ytterligare sommarstugeområde.

ALLA tillgängliga brandbilar var på plats och händelsen dokumenterades i lokalpressen.

Sedan tror jag att han lärde sig något? Men då hade jag för länge sedan flyttat hemifrån och brände eget gräs .. med slangar och hinkar på plats INNAN jag ens tänkte tanken på att plocka fram några tändstickor.

Någon annan som verkar ha anlag för att anlägga gräsbränder verkar vara Veronica Palm. Först tänder hon Omar Mustafas ljus i styrelsen och får alla som tyckte det var fel att elda upp sig .. sedan släckte hon samma ljus och fick alla som tyckte det var fel att brinna för upprättelse och sedan tändes en gnista hos de egna partikamraterna som växte till krav på att hon borde hållas ifrån framtida gräsbränder.

ALLA blev arga .. utan undantag? Och när en brandhärd släcktes så blossade det hela tiden upp en ny?

Men när Veronica Palm kommenterar att många inom hennes eget parti kräver hennes avgång, säger hon .. "Det vore konstigt om man inte fick kritik som ledare när man fattar svåra beslut. Det har varit en tuff vecka och jag har fattat några tuffa och svåra beslut."

... "det vore konstigt om man inte fick kritik som ledare när man fattar svåra beslut."???? Vilka beslut? Beslutet att nominera Omar Mustafa eller beslutet att kicka ut honom från den styrelseplats som hon själv sett till att han fick?? 

Men om hon hade gett fanken i att fatta det första beslutet .. eller sett till att ha hinkar och slangar på plats .. så hade hon aldrig behövt fatta det andra beslutet, eller hur?

"Det har varit en tuff vecka och jag har fattat några tuffa och svåra beslut"?? Jajamensan .. för att vara exakt så har hon fattat TVÅ beslut .. att nominera och välja Omar Mustafa och att avsätta Omar Mustafa.

Hör hon inte vad hon säger?

Kan hon inte inse att det inte är naturligt för en "ledare" att fatta två olika beslut som upphäver varandra inom en vecka, får alla inblandade att bli eldfängt förbannade, tvingar de "ledda" att jobba som heltidsanställda brandmän för att minimera skadorna och sedan anse det fullt naturligt att göra anspråk på fortsatt förtroende??

Carin Jämtin, som också är "ledare" inom partiet säger .. "Ytterst handlar det här om brister i rutinerna för hur personer väljs i vårt parti och därför har jag tillsatt en arbetsgrupp som ska påbörja ett förbättringsarbete. Det här ska inte få hända igen." 

Vet inte Carin Jämtin att det redan finns regler och rutiner för hur en styrelse ska arbeta, hur en valberedning bör agera och väljas och för hur företag/föreningar eller organisationer ska styras?? Carin Jämtin vill tillsätta en utredning där andra som inte heller har en susning ska utreda vad som gått fel. Jag rekommenderar nog i stället att arbetsgruppen, eller varför inte hela partistyrelsen, går en grundutbildning hos Styrelseakademien där de kan få veta vad allt de behöver veta om hur ett styrelsearbete går till.

Ledarskap är inte att solospela, göra som man vill eller låta bli att göra det man tycker är obehagligt, konflikträdsla är inte heller någon bra egenskap och framför allt bör en ledare värd namnet inte fatta några beslut som h*n inte kan stå för längre än en vecka. Att välja en ledare är inte heller att ropa JA?? när den enda kandidaten presenteras .. särskilt inte om det handlar om en person som en stor del av gruppen helst vill ropa NEEEEJ!! inför.

Om Veronica Palm återigen blir vald till ordförande i SAK om en vecka så skickar det signaler till väljarna att hon kommer att finnas med i huggsexan om ministerplatserna om sossarna väljer valet 2014.

Då är frågan den .. kan vi lita på vallöftena som vi hör eller de bara "svåra beslut" som kommer att förvandlas till "tuffa och svåra beslut" när det visar sig att de inte kan infrias och att allt vi får är ännu en utredning av en arbetsgrupp om varför det blev så illa?

Och om det uppstår en gräsbrand i Sverige, kan vi lita på att ledare som Veronica Palm, Carin Jämtin och den osynlige Stefan Löfven har förmåga att släcka den?

AB, AB, AB, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr., Expr., Expr.,

5 kommentarer:

 1. Om man inte kan hantera en intern kris i sitt parti, hur i helvete ska de klara av att hantera framtida kriser i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Man tar sig för pannan.Vi kunde ha skött detta bättre.Kan en del om föreningsliv och hur svårt kan det va.Följ reglerna,använd hjärnan och ditt sunda bondförnuft och var gärna ärlig.Men det är klart där har man ju inga stora inkomster att vara rädd om.

  Skratta gott åt din fars gräsbränder,här brukar dom säga att det är bra att vår egen borgarbrandkår får komma ut och öva sig lite. Och det har dom redan fått gjort men inte hos mig,här gäller också vattenslang.

  SvaraRadera
 3. Ang gräsbränder så minns jag mycket väl när min fd man skulle bränna gräs på vår nyiköpta lilla radhustomt. Det slutade med att jag fick stå som brandförman på balkongen och dirigera maken till nya uppblossande grästuvor. Den tilltagande vinden gjorde inte saken bättre. Tack och lov avgick vi gemensamt med seger inför den röde hanen.

  De verkar ha problem med demokrati hos socialdemokraterna. När jag gick med i min första styrelse 1984 då fick jag gå en ABF-kurs i hur bra styrelsearbete ska genomföras. Fast det är ju nästan trettio år sedan. Reglerna är kanske annorlunda nu.......:-)

  SvaraRadera
 4. Det måste finnas tusentals socialdemokratern som vet hur man sköter en valberedning. Men de utses inte till den högsta, alltså kongressens.

  SvaraRadera
 5. Min pappa brände också gräset om våren. Mamma och alla vi barn blev utrustade med ruskor och placerade att vakta var sin del av "brandgatan" så att elden inte kunde sprida sig. Det var jättespännande att springa och slå på de små eldsflammorna som blossade upp tills de dog ut.
  Det hände aldrig några olyckor eftersom hela familjen samarbetade.
  Jag tror att det finns en sedelärande slutsats där för alla politiker att ta efter. Oavsett vad de heter och vilket parti de tillhör.

  SvaraRadera