onsdag 3 april 2013

Så var det då äntligen dags ..


.. för Socialdemokraternas femdagarskongress och om det inte hade varit för att det handlade om att partiet begär förtroendet att styra landet, så skulle det vara mer underhållande än vilken dokusåpa som helst.

För aldrig någonstans, någon gång eller i något annat politiskt parti kan vi få höra så mycket tungomålstalande, se så stor provkarta på dubbelmoral och fantasifulla statistiska riktningsgivare från förra århundradet och uppleva så många intriger, falskspel och dolkstötar i ryggen på meningsmotståndare.

Det är som att gå på ett frireligiöst väckelsemöte som icke-troende. Inte ens partibibeln saknas och i likhet med de religiösa sekterna finns det ett bokstavstroende som för direkt tillbaka till tiden då prästerskapet hade absolut makt över vem som förtjänade evigt liv som bevingat helgon eller evig förtappelse i skärselden bland de andra förtappade syndarna.

Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag känner en viss förväntan i dag eftersom förraförra årets kongress till och med bjöd på utomkroppsliga upplevelser.

Halleluja!!

I år fick vi till och med de tio budorden presenterade i socialdemokratisk tappning. Serverade av partiets utnämnde Moses och det är väl bara att förvånas eller vara tacksam över att han bara utsågs till budbärararen och inte till Gud själv? Då är ju den platsen fortfarande vaccant och vi har lite att se fram emot de närmaste dagarna.

Expressen har i vanlig ordning beställt en opinionsundersökning från Demoskop som i sin tur intervjuat 2121 personer ur den "röstberättigade allmänheten". Det är ju alltid kul och förvirrande. De socialdemokratiska väljarna i "den röstberättigade allmänheten" har i den här undersökningen uttalat ett önskemål om att bilda regering tillsammans med Vänsterpartiet, om det nu blir tal om att bilda regering alls.

497 personer av "den röstberättigade allmänheten" på 2121 personer (mindre än 25%), var socialdemokratiska väljare och 55% av dem ville samarbeta med Vänsterpartiet?

Cirka 273 personer?

Är det ens möjligt att bygga en statistik på så få .. och kalla det för "väljarnas krav på Löfven"?

En sak är i alla fall klar .. ungefär hälften av de närvarande på kongressen kommer att ta strid mot vinster i välfärden. Förmodligen är det samma personer som vill regera tillsammans med Jonas Sjöstedt?

Tänk vad spännande det skulle vara om någon av våra tidningar beställde en undersökning som klargjorde hur mycket vinstmotståndarna visste om "vinster i välfärden". Eftersom det enligt alla undersökningar har visat sig att det inte finns några påtagliga skillnader i kvaliteten mellan kommunala och privata alternativ så kunde det ju vara kul att få veta om de bara skriker av ideologisk smärta eller om de har en susning om vad det hela handlar om?

Vad räknas som vinster och hur möjliggörs de? Aktieutdelning? Höga löner och styrelsearvoden i klass med LO-bossarnas? Effektiv skatteplanering? Effektivare planering och bättre administration i största allmänhet? Bristfälliga avtal och avsaknad av uppföljande kontroller? Och hur kommer det sig att många kommuner inte gör några vinster alls, trots att förutsättningarna och resultaten är de samma?

För en sak är ju säker .. inte ens när det gäller statliga och kommunala medel kan någon plocka fickorna fulla utan att bli anmäld för bedrägeri om det inte finns ett fullgott underlag som visar att uttagen är lagliga.

Och eftersom ingen kan göra vinster utan att först investera så undrar jag också .. hur mycket investerar privata bolag i välfärden? Inte någonstans kan jag hitta några siffror på det, trots att bristen på pengar till investeringar är själva grundorsaken till att politikerna öppnat upp för de privata alternativen?

Vad blir följden av ett vinstförbud, bortsett från att valfriheten försvinner? Tror någon på fullt allvar att kommunerna och landstingen kan sköta det här bättre på egen hand? Särskilt med tanke på att de redan i dag är ansvariga för tillsynen och kvalitetssäkringen i både sina egna och de privata verksamheterna?

När jag läser dem som är upprörda, "vet hur det är!!" och vill ha totalförbud på vinster i välfärden slås jag av hur dåligt pålästa de är. Merparten verkar tro att de privata bolagen inte satsar ett öre själva och stjäl pengarna från dem som de är satt till att vårda eller utbilda?

Men jag ska inte påstå att jag är väldigt mycket mer insatt själv, eftersom all statistik och alla undersökningar i ämnet verkar peka åt vilket håll som helst beroende på hur frågan ställts och hur man vill tolka resultatet.?

Men varför skulle någon investera och riskera sina pengar i något som inte ger mer vinst än en eventuell bankränta?

När till och med svenska kommuner, av rent vinstintresse, kan kasta sig ut på aktiemarknaden eller sätta fart på räntesnurrorna genom att starta egna bostadsbolag .. fria från offentlig insyn .. som hyr ut lokaler till höga hyror och lånar ut pengar till sig själva, och därmed skatteplanerar och gör vinster på samma sätt som de privata bolagen, även om det kanske rör sig om mindre belopp i de enskilda kommunerna?

Det finns nog inga privata bolag som har så dålig koll på vart pengarna tar vägen eller används till, som statliga eller kommunala myndigheter. Huvudsaken är att blanketterna är rätt ifyllda, så frågar ingen efter om det som står där är sant eller inte. En riktigt ifylld blankett är en blankett som är en garanti för att ärendet med gott samvete kan bokföras eller arkiveras.

Är det bra, enligt vinstmotståndarna inom socialdemokratin och vänstern?

Kommer någon att svara på det i dagens debatt?

Eller kommer det hela,som vanligt, att utmynna i en luddig skrivning i partiprogrammet som säger att man i och för sig säger NEJ till vinster, men JA när man inte klarar av verksamheterna själv utan förluster eller fram till den dag då ekonomin tillåter ett totalt förstatligande?

Ett klassiskt JASÅ-alternativ i klass med det som sossarna stred för i kärnkraftsomröstningen?

Alltså ett rungande ideologiskt tydligt NJA!!  .. till vinster, som kommer att avskaffas när det finns andra alternativ eller ekonomin tillåter??

Säga vad man vill om sossarna .. men god underhållning bjuder de på när de träffas och slåss om makten och härligheten. 

Peter Högberg tycker att det är ett tecken på att "Socialdemokratin är en makt att räkna med" .. men jag undrar om det inte lika gärna kan bero på att väljarna totalt har tappat respekten och tron på att en sossekongress ska utmynna i något annat än ett JASÅ eller en utomkroppslig upplevelse.

DN, DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr., Expr., AB, AB, 

7 kommentarer:

 1. Tack ANY, för ytterligare en underbar bloggpostning.

  Tror inte en enda vinstmotståndare tänker tanken på hur mycket pengar som krävs att investera att starta en skola eller ett äldreboende.

  En sak dock, det var 2 år sedan de utomkroppsliga upplevelserna skedde vid Juholts tal. jag vet, tiden går så otroligt fort.

  SvaraRadera
 2. Märkligt att jag alltid får vibbar av livets ords möten när "rörelsen" har sina sektliknande möten =)

  Dom "talar" ju på samma sätt med, dvs rappakalja

  http://www.youtube.com/watch?v=7YJiDOr6328

  SvaraRadera
 3. Det är helt ofattbart att det inte någonstans disskuteras hur det kan vara så att privata vårdbolag går med vinst och kommuner och landsting knappt går runt.
  Och helt säkert vet alla att vården är densamma ( hos dom privata har man letat med ljus och lykta efter fel )Kan det möjligen vara så att man mörkar? för allt privat är ju av ondo i vissa
  kretsar.
  Det ska bli intressant vad som sägs i den saken.

  SvaraRadera
 4. Jag har sagt det förr och det tål att upprepas - det är skönt att kunna gå in hos dig och få en briljant analys av politikernas olika haltande danssteg!
  Tack!

  SvaraRadera
 5. Mångmamma .. och jag går hem till dig, ler igenkännande och känner mig plötsligt helt normal! ;-)

  En underbar känsla .. :-)

  SvaraRadera
 6. Vinst i välfärden??? Här i min byhåla som styrs av en brokig allians av de borgliga + MP avslutar man med att ha personliga assistenter via kommunen och lägger ut den delen av omsorgen på privata bolag. Visserligen försvinner LOV då men man räknar med att bli av med sitt underskott på 6 miljoner om vinst drivande bolag tar över den delen av vården. Undrar om man menar att de skall sköta allt ideellt? Kommunen drar över budget så det dånar och sedan skall ett vårdbolag gå in ,ge samma vård som tidigare kommunen men inte få tjäna något på det - jag förstår ingenting.

  SvaraRadera
 7. Vart tar du vägen? Har nu följt Löfvéns tal via twitter igår och hade nu sett framemot att läsa din analys av det hela. Fanns en massa floskler där vad jag såg som kunde ge mycket bränsle. Och dessa lyssnare som beskrev hur de blev "tårögda" av att höra honom för att verkligen skapa hallelujah moment. Och sen har du inte skrivit något än. Snacka om att sabba min fredag :)

  SvaraRadera