måndag 8 april 2013

Nu jagar vi finansministern ..


.. i stället för Löfven fram till valet, föreslår Karin Pettersson i AB, och hon börjar med att ifrågasätta om Anders Borg verkligen är helt oskyldig till den ekonomiska krisen i Europa? "Samhället går att förändra" .. skriver hon och jag skäms nästan när jag reflexmässigt vill fråga HUR??

Ja, det är svåra frågor båda två, eller hur? Ekonomi är väldigt krångligt, statistik är hur tolkningbart som helst och alla svar är sanna, beroende på hur frågan har ställts.

Som ett exempel på det kan jag ta en gulnande fotokopia som jag hittade alldeles nyss i min låda med klipp och kopior av sådant som jag en gång tyckte var väldigt roligt eller tänkvärt, och det börjar bli en hel del. Jag hittade också ett kåseri om den förtryckte mannen som jag kanske tar upp någon annan dag när det passar sig, för det var lika roligt i dag som 1975 då jag rev ut det ur tidningen.

I den gamla tidningen SE fanns en seriesida med Biffen och Bananen .. två äldre herrar .. och det är ur den serien som mitt räkne-exempel kommer, håll till godo;

Den 30:e bagisen

Biffen: Va e de du går å gnäggar åt? Har´u blivit fnoskig?

Bananen: Jag gnäggar åt ett räkneproblem jag hörde nere på bowlingen i dag! Hä - hä!
Det var tre herrar som hade bott en natt på ett hotell. På morron skulle dom betala .. rummet kostade 25 bagis!

Biffen: 25 bagis!

Bananen: Dom ringde på en piccolo och bad honom kila ner till portiern å betala ..

Biffen: 25 bagis var´e!

Bananen: Men då dom tre herrarna inte hade växel fick piccolon en tia av dom vardera. Alltså 30 kronor!

Piccolon tog dom tre tiorna .. sprang ned till portiern och betalade å han fick fem enkronor tillbaks av portiern. Två kronor stoppade han i sin ficka å gav de tre herrarna varsin krona tillbaks!

Eftersom dom fått en bagis tillbaks hade dom alltså betalt nio kronor var .. 3 x 9 =27 bagis .. piccolon hade tagit två bagis. De blir 27 + 2 = 29 bagis!

VART TOG DEN 30:E KRONAN VÄGEN?

Den sista bilden visar en grubblande biffen som ser ut ser ut som en nutida politiker som med all rätt misstänker felräkningar i motståndarens siffror, men saknar förmåga att tyda dem. Möjligen är ovanstående räkneproblem ett gallringstest för framtida finansministrar?

Det är alltid lika roligt att hitta gamla historier när man inte orkar hitta på nya .. tycker i alla fall jag.

7 kommentarer:

 1. asg, den är så bra den där och jag tror ingen av våra 349 riksdagsledamöter kan klura ut den.

  /Hnerico

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson8/4/13 21:22

  Är det inte dax att släppa S-kongressen nu? Media har hållit på och tragglats den 24/7 i just sju dygn och 24 timmar non-stop nu.... vad "intressant" det blir när även de andra partierna får samma mediala uppmärksamhet...

  Jag kunde inte räkna hem den 30:e kronan , men en sak kunde jag räknat ut och det var att alla rasiststämplar som haglade över oss strax innan Påsk (Flyktingen som hoppade i Gävle men som ambulansen vägrade köra, apartheidbussarna till Åland, och ....) troligen inte var sanna.

  En historia som nu definitivt har punkteras nu är kvinnan som rasistiskt ville bli körd av en svensk taxichaffis. Det verkar som om media i vanlig ordning lurat oss läsare igen.
  Fria Tider har grävt fram sanningen som du kan läsa om här http://www.friatider.se/sa-hetsade-media-mot-en-funktionshindrad-kvinna-i-goteborg
  Om du vill veta sanningen får du läsa den på en nätblogg, därför att i Aftonbladet (som startade drevet) kommer man inte att erkänna sina lögner.

  I dag kan vem som helst bli anklagad för vad som helst offentligt. Oavsett om det var sant eller en lögn vad minns allmänheten senare? Anklagelsen. Det är vidrigt att media får komma undan gång på gång.

  SvaraRadera
 3. Aftonbladets historier har alltid två sidor,dom väljer bara den ena sidan,den som passar deras syften och sen vinklar dom den hårt utan minsta hänsyn till människor.Ja det är allt en riktig skitblaska.

  SvaraRadera
 4. Aftonbladet är för länge sedan borta från mina favoriter, sämre tidning med sämre journalister får man leta efter.

  SvaraRadera
 5. Ja nästan alla frågor har flera olika sidor och kan belysas från olika perspektiv. Aftonbladet väljer alltid bara en av dem. Och det riskerar ju fler människor att komma på. Varför man måste fundera i termer av censur och liknande.

  Nyss talade en SR-reporter med ett par stora internet-bokhandlare. Där hon i anklagande ordalag frågar dem hur de kan tillhandahålla böcker som berättar hur man odlar cannabis hemma, även om man bor trångt, och liknande praktiska aspekter. "Har ni verkligen godtagbara rutiner för den här hanteringen" osv. "Känner ni inte till vilka böcker ni säljer". "Är det moraliskt försvarbart".

  Den förste boksäljar ansvarige beklagade sig djupt. "Vi skall omedelbart titta på detta". Medan den andre, tack och lov, klart och tydligt sa ifrån. "Vi tänker inte censurera utbudet" ungefär. Jag minns inte riktigt men ungefär så var hennes budskap.

  Tänk efter. "Vet ni inte vilka böcker ni säljer. Är det moraliskt försvarbart". Vad är detta?! Skall alla böcker plötsligt vara moraliskt försvarbara? Gäller det bara knark. Eller även sex. Eller politik. Eller våld. Suck säger jag bara. Var får SR tag i alla tokstollar? Nej, alltmer börjar jag tro att public service borde läggas ner. Eller åtminstone kraftigt göras om.

  SvaraRadera
 6. Är dom på hugget? hittade dom inget annat?För i böckernas värld finns hur mycket som helst som kan ses som rasistisk,kränkande,nationalistiskt eller gud vet vad.Som sagt ´Den som söker han finner´´Den tredje statsmakten beter sig mer och mer diktatorisk och vill bestämma vad vi alla SKA tänka och tycka, och gör vi inte det måste vi talas till rätta för vi är så korkade som inget begriper ´´Tror dom ja ``
  Kloka människor det finner man i verkliga livet och här på bloggar.
  Har ochså jämfört Expo och Avpixlat och det har utfallit till den senares fördel.Väldigt enkelspåriga på Expo emedan man på Avpixlat kan hitta många vettiga artiklar.

  SvaraRadera
 7. Att kunna moraliskt försvara alla böcker är rena vansinnet. Helt omöjligt. Dels är det ju inte handlingar utan bara tankar. Och ger man sig på den vägen, då är bråddjupet bakom närmsta krök.

  Undrar hur det ser ut på våra bibliotek egentligen. Förr, när jag besökte dem ibland, kunde man hitta allt möjligt. Hyllningar till sovjetunionen var vanliga. Olika marxist skrifter fanns det gott om. T om äldre skrifter som hyllade Mussolini. Nu börjar jag ju undra om det sker utrensningar där för stunden olämpliga alster plockas bort, bränns? Men så kan det väl inte vara. Att påminnas om tokigheterna, direkt från källan, är ju bara nyttigt. Åtminstone som jag ser det.

  Filtrerat genom censurglasögon blir det bara svårtydbart och kanske obegripligt.

  L

  SvaraRadera