onsdag 23 oktober 2013

Jag har inte de rätta orden ..

.. talar inte samma språk, tänker förmodligen helt fel och lever inte i samma verklighet som Lawen Mohtadi som skriver en krönika, på ämnet "Det stora mysteriet i dagens politiska debatt är att vänstern inte längre vill vara vänster", i DN:s kulturbilaga i dag.

Så egentligen är det rätt meningslöst att försöka formulera mina egna reaktioner på det hen skriver .. det kan ju inte bli annat än fel.

Men jag försöker ändå. Det jag skriver går förmodligen så lågt under kulturelitens radar att det inte märks.

Lawen Mohtadi skriver om ett klassamhälle som hen upplever som varande i fritt fall, en medelklass som är under attack och en vänster som inte vill vara vänster? Det är hens upplevelse och jag ska inte ifrågasätta den, men jag undrar var hen hämtar den vetskapen från .. hen som uppenbarligen varken anser sig vara medelklass eller längst ner i klassklyftan?

Hen skriver .. "Ibland är jag rädd att jag lever i en bubbla. Att jag nästan bara omger mig med likasinnade. Vi tänker likadant, skrattar åt samma saker och följer samma Instagramkonton. Det är i och för sig poängen med att leva i en storstad – vi som lämnade mindre städer för Stockholm sökte just detta: subkulturer, likasinnade. Samtidigt är det underligt att bo i en stad där 40 procent röstar på moderaterna och inte känna en enda av dessa.

Men det gåtfulla i det här är inte högern utan vänstern. Att vänstern inte vill vara vänster är en av de märkligaste sakerna i vår tid. Vänstern sitter på en enastående uppfinning som är svår att överträffa. Det är solidaritet. Att försöka förstå varför socialdemokratin inte formulerar en politik för välfärd, höjda skatter och allas lika värde är nästan omöjligt. Överallt i samhället finns en vilja till förändring. Överallt syns och hörs detta. Förutom i politiken."

Jag tänker .. Om nu Lawen Mohtadi är så medveten om att hen lever i en subkultur tillsammans med likasinnade och dessutom är klart medveten om att hen inte har någon som helst kontakt med människorna utanför denna "bubbla" .. varför ägnar hen inte en enda mening eller tanke åt att hen kanske själv är en del av vänsterns problem?

För sett ur min synvinkel är det de som tillhör Lawen Mohtadis "subkultur" som syns och hörs .. kulturarbetarna, mediafolket och stora delar av den akademiska eliten .. som äger "dagens politiska" debatt, det som påstås vara sanningen och skapar diskussionsklimatet som styr politikerna och i förlängningen politiken.

Det är ytterst sällan någon från medelklassen eller den stora grupp som slarvigt klumpas ihop som "befolkningen" eller "väljarna" får samma utrymme som Lawen Mohtadi eller hens kollegor. Det är en liten, liten storstadsklick som får betalt .. lever på .. att skildra livsvillkoren för den grupp människor som de .. "inte känner en enda av dessa"?

Bortsett från alla vackra och medkännande ord .. vart riktar sig Lawen Mohtadis egen solidaritet? Vilken verklighet kommer hen i kontakt med utanför sin bubbla? Vilka diskussioner för hen utanför sin egen krets av likasinnade, twitter eller Instagram?

Vad använder denna lilla elit sin makt till? Vad finns på alla självförhärligande Instagramkonton och alla twitter som ibland upphöjs till mediastormar, om inte ett illa dolt förakt för medelklassens borgarbrackor och obildade väljare som saknar de rätta orden och inte talar samma språk?

Jag är inte religiös .. jag tror inte ens på Gud .. men det finns citat i Bibeln som kan vara på sin plats ibland, eftersom de visar på tusenåriga problem som tydligen aldrig försvinner. Så varsågod, här kommer ett från Matteus 7:5 ..

"Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till att du kan taga grandet ur din broders öga".

  


Subkulturer är små grupper av människor bland befolkningen som känner samhörighet inom gruppen och åtskillnad mot andra människor genom att de har samma kultursmak som till exempel mode eller musik och som signalerar tillhörighet till sin subkulturgrupp genom att klä sig eller bete sig på ett visst sätt. Genom att göra detta känner individen samhörighet med andra människor inom gruppen vilket bland annat leder till upplevelser av trygghet och bekräftelse.

12 kommentarer:

  1. Jag gick också igång rejält på den här artikeln. Något så hycklande och självheligt har jag sällan sett.

    Men (och ja, detta fick mig att fnissa lite): Mohtadi är inte en "han". ;)

    SvaraRadera
  2. Fnord .. f*n också, jag har papperstidningen och tittade på bilden .. men såg tydligen fel ;-)

    Tack .. jag ser nu för första gången fördelen med ordet "hen"! :-)

    SvaraRadera
  3. De flesta av artikelns kommentatorer hade gjort samma misstag såg jag sen. :)

    Ja, grejen är väl att det verkar rätt uppenbart att Mohtadi medvetet odlar en... skall vi säga "hen-look"? Därför bör hon/hen/whatever väl inte bli alltför kränkt av denna sorts misstag heller... :]

    SvaraRadera
  4. Ja visst är det dom som ´´syns och hörs``och som förmodligen inte har en susning om hur folk utanför den egna bubblan lever. I `min by `finns ingen subkultur utan ett enda sammelsurium av olika människor.Jägare förstås,läkare,Fd stridspiloter (min man)vårdpersonal,dagdrivare,östtyskar som har bed & breakfast,äppelodling och uthyrning av kanot,lärare,advokat,banverksarbetare,maskinförare av olika slag och t,om en professor.Vet dom att såna världar finns i hela vårt land? Knappast.

    SvaraRadera
  5. Annars brukar väl argumentet för att flytta från den lilla lolliga byhålan och in till den fräsiga storstaden vara att man vill komma ifrån inskränkthet, förutfattade meningar och träffa "olika slags människor".

    Kulturpersonen bekräftar ju motsatsen. Man vill finna tryggheten i samma tycka lika.

    Och med den bakgrunden så kan vi nog förvänta oss att "kulturdebatten/kultursidorna" ser ut som de gör. Elitiserande konsensus klubbar för konstant självbespegling och bekräftelse. Har man hittat ett objekt som man gillar då finns det ingen ände på hyllningarna och upphöjelsen. Ingen är kritisk eller tveksam. Alla håller med. Samma sak med fascister/rasister/konservativa/reaktionära/liberaler. De förekommer som referensram för de goda bara. Någon analys eller problematisering finns aldrig. Osv.

    FR

    SvaraRadera
  6. Hehe, jag som faktiskt visste vem Mothadi var funderade varför du använde hen här. Men det fick ju sin förklaring. För övrigt kan jag bara hålla med dig i dina tankar. Och som FR har jag väl haft annan uppfattning om varför folk söker sig till storstaden.

    SvaraRadera
  7. Jag kan väl säga att jag som skribenten (har inte läst artikeln än dock) tänker lite i samma banor. Jag titta på programmet "Ullared" och undra var dessa människor finns till vardags (ja programmet är tillspetsat men än då). Och samma tänker jag när det gäller vissa partier. Var finns deras sympatisörer egentligen. Jag känner dem inte. Inte ens ytligt bekant med dem. Och tro mig i mitt umgänge så finns det "hög" (riktigt hög)som "låg" (riktigt låg) och allt där emellan vad det gäller yrken utblandning etniskt tillhörighet kön mm.

    Men så ger jag mig ut på vägarna och hittar dem i trafiken. De där som inte tänker som jag, kör utan att använda blinker, störst går först etc . De stora egona och de som verkar helt iq-berfiade, saknar vanlig utbildning och förmåga till logiskt tänkande. Och jag inser då att de finns andra som inte är som"vi" trotts allt. Där ser jag dem. Men de är nog inga som jag vill lära känna.

    Så "de andra" finns. Men jag tror att vi alla väljer att ignorera dem i vardagen. För ens egen mentala hälsas skull.

    Men som skribent och politiker så borde det ingå i ens arbetsuppgifter att söka upp "de andra". Gärna dem som är så långt ifrån dig och din vardag som möjligt. Och om man som Hellin har så starka åsikter om hur och vilka som borde bo i Sverige och vilka olika han tycker om enligt egen utsaga, så kunde det ju vara en fördel om han tog reda på vilka de är som han gillar. Man kan inte bo på tex Södermalm och uttala sig hur invånarna i resten av landet uppfattar sin boendesituation (här ser jag störst problem med dem som röstar MP) om det så gäller hur man ska ta sig till jobbet eller rent allmänt hur närområdet är att bo i.

    Jag känner att flera yrken borde få obligatoriska arbetsbeskrivningar som måste följas för att de ska kunna hämta ut sin lön. Och förutom de två ovan nämnda så vill jag faktiskt lägga till grundskolelärare till en kategorien.

    Finns det något parti som skulle kunna tänka sig att ha ed det som vallöfte och lovar att driva igenom det,så har de förmodligen helt oberoende på vem det är (ja t o m MP) min röst i nästa val.

    SvaraRadera
  8. Nu har jag läst artikeln med och hen behöver verkligen gå ur sin egen bubbla så långt bort som möjligt för att se varför medelklassen tappar mark. Inte är de pga 800 kr som fattas i skattekassan i alla fall.

    SvaraRadera
  9. SvD:s ledarblogg passade på att dissa den med: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/10/23/ja-du-lever-i-en-bubbla/

    SvaraRadera
  10. Fnord .. tack för tipset! Det känns ju bra att det finns någon som har markkänning inom media.

    Har du läst Ann Helen Rudbergs bloggpost om AB:s registrering av Avpixlats bidragsgivare?

    SvaraRadera
  11. Ah, nej. Får göra det. Rudberg är dock... en smula oförutsägbar tycker jag. I min erfarenhet byter hon inte sällan från en åsikt till dess diametralt motsats mitt i ett inlägg. :]

    SvaraRadera
  12. Men ja, den här gången var hon rätt rak på sak. :D

    SvaraRadera