lördag 10 oktober 2015

"Det är upprörande ..


..  att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna .. för mig är ingångna avtal viktiga att hålla .. säger Stefan Löfven, som själv innehar rekord i brutna löften, och tillägger "det har hela tiden bara funnits två alternativ till decemberöverenskommelsen, blocköverskridande samarbete eller att göra sig beroende av Sverigedemokraterna".

Det är utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge .. fortsätter han i en senare presskonferens där han inbjuder till blocköverskridande samarbeten med alla allianspartier.

Samtidigt säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt .. som också tycker att allianspartiernas "svek" är upprörande .. "vi samarbetade med regeringen redan före DÖ, vi var inte en del av DÖ, och nu fortsätter vårt samarbete med regeringen. Jag pratade med Stefan i går, och han sa att det ligger fast. Vi presenterar en gemensam budget för riksdagen i december".

Men eftersom statsministerns idé omsamarbete inskränker sig till att han kallar in oppositionsledarna på sin kammare, talar om vad han vill att de ska göra för att sedan vända sig till media för att meddela att hans utsträckta hand inte blivit fattad, återstår, vad jag kan se, inga som helst möjligheter till blocköverskridande samarbete. Vilket gör att Stefan Löfven fortfarande är bunden till händer och fötter av sina löften till Vänstern och Miljöpartiet, medan allianspartierna kan få igenom sina krav om SD anser dem värda att rösta på.

Det är inte vad jag kallar "beroende" eller "samarbete" utan är det demokratiska arbetssätt som samtliga riksdagsledamöter har att förhålla sig till.

Det finns anledningen att fråga om det finns någon alliansledare .. sa Löfven under sin presskonferens.



En betydande andel av svenska folket har länge haft anledning att fråga sig om finns någon ledare för regeringen, och i förlängningen landet, men eftersom Stefan Löfven tydligen missat det mesta som folket tänkt och tyckt om händelseutvecklingen under det senaste året så är han väl lyckligt ovetande om det också?


4 kommentarer:

  1. En förmildrande omständighet för många av Löfvens brutna löften är att de var vallöften från S. När sedan S måste regera ihop med MP och få stöd från V är det helt naturligt att en del av dessa löften måste kompromissas bort. Vilket de som röstade på S borde fattat; S har inte egen majoritet.

    Med Alliansen däremot vet man redan innan valdagen i stor utsträckning vilka kompromisser som ingåtts. Vi kristdemokrater vet att hela KDs partiprogram inte kommer införas efter valdagen.

    Löfvens löfte om att inte regera med alliansbudget, däremot, det väntar vi fortfarande på. Jag hoppas banne mig att alliansen lägger en budget härnäst som röstas igenom.

    SvaraRadera
  2. Sorry för lite off topic igen.
    Troligen bra att KD bröt DÖ men finns det hopp?
    Sverige verkar ha hamnat i total koma.
    Sveriges största dagstidning intervjuar ministern som är ansvarig för en av de största omvälvningar Sverige varit med om.
    -Hur betydelsefull är din pappas död för din klassresa?

    SvaraRadera
  3. Det mest upprörande är väl att de borgerliga partiernas väljare inte var informerade före valet om DÖ? Partiledarna som slöt överenskommelsen HADE INTE väljarnas mandat att göra det!!

    SvaraRadera
  4. Om man avger ett vallöfte så är det ett krav. Just denna fråga, detta löfte skall gå igenom! Kosta vad det kosta vill! Allt annat är underordnat. Vi kommer att prioritera just denna fråga före allt annat!

    Det innebär alltså en otrolig låsning. Det beskär och smalnar av alla former av handlingsfriheter fullständigt. (Och det blir förstås inte lättare ifall man har en hel radda av dylika löften). Det innebär också att alla aktörer på förhand vet hur viktig frågan är och hur hårt pressad politikerna är att uppnå lösningar. Vilket ger möjligheter att utnyttja läget för driftiga aktörer. Bostads byggar branschen kan se till att hugga för sig. Vårds sektor omhändertagar koncerner förstår var pengarna kommer att omfördelas till. Jobbcoach och utbildnings entrprenörer samt alla andra på statliga pengar delvis försörjda blir förvarnade om att pengar kommer att riktas över till deras områden. Oavsett kvalitet och effektivitet. Området är prioriterat och resurser fördelas dit. Så priserna kan höjas där.

    Smart.

    Alltså innebär det att alla löften är skarpa! Och Löfven måste leva upp till dem. Hur han gör det är sekundärt. Alla handlingar skall främja dessa löften. Han har makten. Det är hans uppgift att genomföra dem. Annars är han en bedragare. Alla faktorer som kan försvåra infriandet av löftena är ett bevis på hur skicklig han är. Klarar han av att hålla löften som är avgivna med den makt som han har eller är han en inkompetent, oförberedd skrävlare som lurar till sig röster från obildad lättlurad röstboskap? Det duger INTE att skylla på oförberedda händelser! Sådana dyker alltid upp och är politikernas plikt att hantera klokt och omdömesgillt. Naturligtvis underordnat eventuella vallöften. Det är vad löften innebär!

    Och decemberöverenskommelsen är mycket riktigt INTE ett vallöfte. Snarast tvärtom. Man röstar på allianspolitik men får ändå inte alliansens budgetar trots majoritet för dem i valet. Man vill ha en klok och förnuftig migrationspolitik där politikerna har kontroll och ordning men får kaos. Dessutom hänger allt ihop.

    Idag är skillnaderna mellan partierna så liten att det mer handlar om vilka personer som sitter i respektive partiledningar. Och vilka partikulturer som verkar vettigast. Vad debatterna mest handlar om är vilka speciella intressegrupper som skall få mest särbehandling. Och högljudda krav på uppmärksamhet för just desa. De som inte aktiverar sig i någon intressegrupp står helt enkelt utanför den politiska agendan och därmed debatten. Och därmed politikernas intressen. Röstboskap.

    SvaraRadera