lördag 3 oktober 2015

Hela Sverige velar.


Det är inte lätt att förhålla sig till det som händer just nu.

Å ena sida så skriver våra journalister om den ryska desinformationen som sprids i Sverige genom rysk media . . men å andra sidan så saknar vi helt information i svensk media om vad som händer i samband med de flyktingströmmar som passerar landets gränser.

Får man tro medierapporteringen sköts merparten av det omedelbara  flyktingmottagandet av de frivilliga organisationerna, medan Migrationsverket och de folkvalda verkar tro att de som tagit sig hit inte begär mer än att få kliva över gränsen och leva resten av sina liv i ett tillfälligt flyktingläger, innan de landar i ett av Bert Karlssons förtätade boenden.

Släpp in .. och glöm, så ordnar det sig nog?

Å ena sida rapporterar regeringen att gömda, papperslösa och illegala flyktingar ska utvisas ur landet .. men å andra sidan avsätter de 10 miljoner till Röda Korset som hjälper samma grupp att slippa utvisas ur landet.

Å ena sidan säger regeringens representant  "att polisen upprätthåller en hög nivå av ordning och säkerhet" .. å andra sidan så får vi rapporter från polisen att polisen helt enkelt inte får göra sitt jobb, "vi är tillsagda att inte ingripa utan bara finnas här".

Å ena sidan så lovar Stefan Löfven "ordning och reda" .. men å andra sidan så överlåter han ansvaret för såväl flyktingar som välfärdsområdena vård, skola och omsorg, till kommunerna där det genast förvandlas till oordning och oreda på grund av bristande information och resurser.

Å ena sida ska det byggas bostäder i takt med en mindre stad om dagen .. men å andra sidan ska det inte byggas alls där det finns trevlig natur för makthavarna att vandra omkring i när de vilar från sina ansvarsfyllda uppdrag. De bostäder som ändå behövs, ska naturligtvis byggas .. men det är minst sagt oklart var, hur, av vem eller till vilken kostnad.

Men viljan och subventionerna finns .. och hyresrätter ska det bli .. med låga hyror .. om någon är intresserad av att ta över bostadsministerns ansvar.

Å ena sidan talas det om rehabilitering när det gäller långtidssjukskrivningar .. samtidigt som rehabiliteringen av MS-sjuka, Parkinsonpatienter och andra neurologiskt handikappade dras in eller begränsas av kostnadsskäl. Och å andra sidan talas det om besparingar när arbetsgivarna ska stå för rehabiliteringskostnaden .. en kostnad som främst drabbar den skattefinansierade offentliga sektorn som står för de sämsta arbetsvillkoren och de flesta långtidssjukskrivana kvinnorna.

En Löfvensk win-win situation??

Assistansersättningen ska fuskutredas .. igen?? .. efter att ha utretts grundligt under de senaste fem åren. Till och med ekobrottsmyndigheten har granskat materialet som Försäkringskassan sammanställt och där resultatet blev att fuskprocenten inte var högre än 0,16 procent när det gällde den statliga assistansen. Två procent av 457 granskade akter ledde till en polisanmälan, motsvarande siffra för föräldrapenning är 11 procent och för sjukpenning sju procent, visar Försäkringskassans statistik. Stefan Löfvens uttalanden om missbruk och hans nya "fusk-delegation" är bara hetsande retorik riktad mot de mest utsatta och en förevändning för att kunna urholka assistansreformen.

Ett mål som stöds av medierapporteringensom återanvänder gamla rapporter för att slippa använda de nya som visar resultat som inte överensstämmer med den verklighet som "folket" bör tro på.

Sedan kan man ju, å andra sidan, undra när det blir en fusk-delegation som granskar fusk, överutnyttjande och kriminalitet när det gäller sjukpenning och föräldrapenning där det verkar finnas betydligt större belopp att spara

Det nya systemen med indexreglerade höjningarna eller fasta årliga uppräkningarna borde inte ingå i decemberöverenskommelsen .. men godkänns av oppositionen som redan nu förbereder sig för en bekväm, ansvarslös tillvaro under nästa mandatperiod.

För blir det som vår vänsterregering vill så kommer assistansreformen förmodligen ändå att självdö eftersom regeringens uppräkning av assistansersättningen ..  1,4 procent årligen under hela mandatperioden, vilket i likhet med bensinskattehöjningarna, är inbakat i budgeten?! .. är mindre än lönehöjningarna för de ca 60.000 personliga assistenterna som nu kan börja oroa sig för sina jobb. De funktionshindrade däremot kan börja förbereda sig på samma "vård" som de psykiskt sjuka, dementa och hjälpbehövande äldre kan förvänta sig.

Total isolering, sysslolöshet och ångestfylld, ekande ensamhet i egna bostäder där ansvarsbefriade trainees eller mobila vårdteam kan bereda sig tillträde när som helst för att, snabbt, och utan tid för personlig kontakt, se till att varken de boende och hemmet inte blir en sanitär olägenhet som kan störa omgivningen.

Stäng in .. och glöm, så sparar samhället in på onödiga utgifter?

Fast å ena sidan tar de då plats i lägenheter som andra behöver bättre .. men å andra sidan så finns det inga fastigheter kvar att göra grupp- eller äldreboenden av eftersom de redan är fyllda med flyktingar som inte behöver mer än 3,5 kvadratmeter var för att kunna förvaras som arbetskraftsreserver till den dag då de .. kanske .. behövs i arbetslivet.

Vilket inte verkar särskilt troligt med tanke på regeringens snåla, missunnsamma förhållande till framgångsrikt privat företagande och innehållet i höstens budget som gör att ingen känner någon större längtan efter att investera i Sverige under den närmaste framtiden.

Vad som ska hända med de tusentals flyktingarna som inte får plats ens på 3,5 kvadrat är det ingen som talar om. På nyheterna kan jag höra människor längtansfullt tala om hur de tänker utbilda sig till yrken som det redan nu finns ett överflöd av sökande till. De problem som är den oundvikliga följden av att pressa samman hundratals/tusentals människor, utan vare sig sysselsättning eller realistiskt framtidshopp, på en liten ort kan överhuvudtaget inte diskuteras. Men om samhället sviker de svagaste och mest utsatta, och när det inte går att lita på varken politikerna, polisen eller lagen, så måste var och en lita till sig själv .. vilket sällan ger ett bra resultat. Om vi nu ska fortsätta att kalla oss jämlika, solidariska och demokratiska?

Statsministern tiger .. när han befinner sig inom landets gränser. Men när han lyckas ta sig in i de fina sammanhangen utanför, så finns det inga gränser för engagemanget och synligheten. Sverige ska investera i sanitära bekvämligheter till kvinnor i den behövande världen under en 15-års period. 20 miljarder är utlovade .. medan Sverige å andra sidan vänder ryggen till när de eu-migranter som bygger egna kåkstäder på privat mark helt saknar "sanitära bekvämligheter" och därför "tvingas" uträtta sina behov i "bostädernas" omedelbara närhet, kyrkogårdar eller parker? Oavsett vilket kön de tillhör.

Sopa rent framför egen dörr, har fått en helt ny betydelse!

Skolan verkar vara i fritt fall, vilket naturligtvis är kommunernas ansvar. Att PISA-resultaten sjunker får å ena sidan inte skyllas på den allt större delen barn som kommer utan vare sig språk eller tillräcklig förkunskap och de krav det ställer på undervisningen och skolmiljön. Men å andra sidan anser Gustav Fridolin att de nyanlända barnen ska placeras i de åldersgrupper där de ligger kunskapsmässigt. Att det kan innebära att hela grupper av hormonstinna tonåringar blir klass- och lekkamrater med 7-10-åringarna i lågstadiet är kommunernas problem om de nu orkar uppleva några problem med det.

Att det saknas lokaler, lärare, tillräckligt med sjukvårdspersonal på distriksläkarmottagningarna och att det inte finns tillräckligt med tandläkare för att ens ge akuttandvård till alla i en kommun som fördubblat sin befolkning .. är inte ett problem för staten utan för kommunen och kommuninvånarna som får exakt lika dåliga villkor som de nyanlända. Det är verklig jämlikhet och solidaritet i socialdemokratisk tappning.

Jag tror inte att det var det här resultatet sossarnas väljare räknade med när de lämnade sina röster förra året. Den vanlige knegaren ska inte få sämre ekonomi .. var löftet. Någonting håller på att gå sönder i Sverige .. med det underförstådda svaret .. vi ska laga det.

I mina ögon ser det ut som om det som var hyfsat helt, numera är precis så sönder som Stefan Löfven förutspådde att det skulle bli.

Det saknas allt .. framför allt ledarskap. Ingenting fungerar ..  och eventuella lösningsförslag landar i smetiga känsloargument, total dövhet och rasistanklagelser. Socialsekreterarna säger upp sig på löpande band för att skydda sina familjer, ingen vill längre utbilda sig eller arbeta inom vården eller omsorgen och polisen har samma problem .. eftersom det inte finns någon som vill ta ansvaret när känslorna, rubrikhetsen/rädslan och den säljande godheten står över lagen.

Det ska bli intressant att se hur många kommunpolitiker som är intresserade av att fortsätta göra det som staten inte vill ta ansvar för, efter 2018?

Biståndet som skulle gett mat till dem som inte ens har råd att lämna flyktinglägren används till dem som hade råd att resa hit och Hela Sverige skramlar ihop en liten symbolisk slant så att kändisarna och "folket" ska känna sig goda och bortse från detta pinsamma faktum.

Det velas hit och dit och ingen vet vad som väntar de närmaste 3 åren .. mer än att skyddsnätet, som var avsett för att skydda de svagaste i samhället, kommer att bli så grovmaskigt att en stor del av dem som redan vilar i det riskerar att falla igenom

Men å andra sidan så kommer 60 miljoner människor i världen att hylla Sverige för att de får tillgång till de toaletter som tiggarna saknar i Sverige och de som efterlyser satsningar på äldre-, demens-, psyk- eller missbruksvården kan kanske pigga upp sig genom att glädjas åt ett svenskt bidrag till FN på 2,5 miljarder dollar fram till år 2030. Pengar som skall användas till främjandet av kvinnors och flickors hälsa.


Andra kvinnors och flickors hälsa ...


5 kommentarer:

 1. 65 miljoner sägs vara på väg hitåt. Det blir en "utmaning" säger de överlyckliga DÖ-politikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!! Nu kommer artisteliten att få jobba övertid för att samla in pengar och alla kan få jobb på asyl- eller flyktingboenden eller försörja sig genom att ta emot stackars ensamkommande ynglingar och .. vips .. så har Löfven uppfyllt sitt löfte om EU:s lägsta arbetslöshet, ;-)

   Radera
  2. Sök på W2EU så blir vill du också ha en bunker mitt i skogen.

   Radera
 2. Asch nu är du bara negativ!
  I Sverige är det alltid vackert väder.
  I varje fall om man läser DN.
  Eller Aftonbladet.
  Eller Expressen.
  Eller SvD.
  Eller om man lyssnar på politiker.
  Från S.
  Eller M.
  Eller C.
  Eller FP.
  Eller MP.
  Eller KD.
  Eller V.
  I Sverige är det vackert väder.
  I Sverige skiner solen.
  Så har det alltid varit så länge jag kan komma ihåg i varje fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men .. hur kunde jag glömma VÄDRET? De tropiska soliga somrarna och de vita gnistrande vidderna på vintern? Vårens skira grönska och höstens färgrikedom .. och sett från ovan så är ju vårt land hur glesbefolkat som helst. Ett nybyggarkit och en markbit till varje familj kan ju lösa alla problem .. att ingen mer än Fredrik Reinfeldt har tänkt på det?

   Radera