måndag 5 oktober 2015

Tänk efter ..


 .. sa Stefan Löfven i sin DN intervju i går och gick till storms mot att kostnaderna för ensamkommande flyktingungdomar kunde uppgå till 60 000 kr i månaden.

Morgan Johansson verkar ha hörsammat uppmaningen och tänkt efter .. och insett att om han lägger fokus på den kostnaden så kanske ingen lägger märke till att han i övrigt inte har en aning om hur han ska agera som Migrationsminister.


En perfekt dimridå, om man inte verkligen tänker efter och inser ..

.. att en person i gruppbostad, som har daglig verksamhet 5 dagar i veckan, 7 tim per dag = gruppboende 30 550 kr + daglig verksamhet 8 777 = 39 327 kronor per vecka - kostar ca 176 971 kronor per månad
.. att en person som har personlig assistans all vaken tid, förutom tiden på daglig verksamhet, samt jour under natten (91 timmar/vecka) = personlig assistans 25 844 kr + daglig verksamhet  8 777 kr = 34 621 kronor per vecka - kostar ca 155 794 per månad. (Funkaportalen)
.. att en svensk fånge kostar 621 euro (5.821 sek) euro om dagen, jämfört med det europeiska genomsnittet på 103 euro. Då räknar man allt ifrån kostnaderna för att driva fängelset till mat, aktiviteter och vård, vilket blir en kostnad på ca 174 630 kronor i månaden. (SvD 2014)

.. att Äldreomsorgen står för ungefär en femtedel av kommunernas samlade kostnadsbörda. Den genomsnittliga kostnaden för en plats på ett äldreboende ligger enligt statistiken på knappt 590 000 kronor per år = ca 49 166 kr per månad. Den genomsnittliga hemtjänsttagaren kostar 156 000 kronor per år = 13 000 per månad Dagens Samhälle 2013

.. att enligt Stockholms Stads årsredovisning 2014 kostar barn och ungdom på ett §12-hem ca 223 050 per månad, HVB-hem ca 60 630 per månad, jourhem ca 41 190 per månad, familjehem 33 120 per månad.

Det som statsministern och migrationsministern försöker piska upp opinionen mot är de avgifter som bl.a Stockholms Stad betalar för ALLA barn och ungdomar som är i behov av att bo på ett HVB-hem. Det vill säga ett hem för vård och boende.

Vi ska göra detta tillsammans i Sverige .. säger statsministern och menar att vårdgivarna ska ta ut lägre avgifter för de ensamkommande ungdomarna som kräver mer eftersom de inte ens kan göra sig förstådda utan tolk och dessutom inte kan styrka att de är minderåriga.

Frågan om faktisk ålder är en så pass het potatis att myndigheterna frivilligt väljer avgifter upp till 60 000 kronor i månad, hellre än att ifrågasätta uppgiven, men inte styrkt, ålder hos unga män som påstår sig vara hjälplösa barn.

Inte för ett ögonblick ifrågasätter våra ministrar behovet av så dyra insatser för unga människor som tagit sig genom hela Europa för att hamna i Sverige och därmed bevisat att de mycket väl kan ta hand om sig själva så pass att de kan leva i bostad med sk boendestöd. Boendestöd brukar ligga på samma taxa som hemtjänsten - dvs ca 13 000 kronor per månad.

Tänk efter .. sa Stefan Löfven. Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60 000 kronor i hyra för en lägenhet?

Jag skulle vilja vända på frågan och säga .. Tänk efter! Om vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då rimligt att betala 60 000 kronor i månaden i vård och boende för en person som bevisligen kan klara sig själv med tillfälligt boendestöd?


8 kommentarer:

 1. Nu är väl Löfven inte den person som gjort sig känd för att ha den skarpaste hjärnan och vara speciellt klipsk i tanken. Således bör man, innan de kan tas på allvar, alldeles särskilt skärskåda den mannens uttalanden. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Hej Any!

  Jag förstår inte riktigt... Du skriver: "Vi ska göra detta tillsammans i Sverige .. säger statsministern och menar att vårdgivarna ska ta ut lägre avgifter för de ensamkommande ungdomarna som kräver mer eftersom de inte ens kan göra sig förstådda utan tolk och dessutom inte kan styrka att de är minderåriga."

  Vårdgivarna? Inte göra sig förstådda? Det som uppmärksammats är ju de hutlösa hyrorna för s.k. "utslussningslägenheter" för de påstådda barnen, vilket blir aktuellt först efter några års vistelse i Sverige.

  Efter ngr års vistelse i Sverige torde dessa klienter rimligen kunna göra sig förstådda utan tolk.

  "- Företagen har möjlighet att göra extrema vinster på lägenheterna. Konceptet bygger på att ungdomarna är självgående och har sysselsättning eller går i skolan och företagen har tillsyn av ungdomarna några gånger per vecka", säger "verksamhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndals kommun".

  Den intervjuade profitören säger: "jag tycker det är okej att göra en marknadsmässig vinst oavsett vilken privat verksamhet det är. Sen om pengarna kommer från skattebetalarna..."

  Vi är helt överens om att svenska politiker ska klandras, eftersom de ansvarslöst låter profitörerna plundra skattebetalarna. Men, jag förstår inte riktigt, hur du ser på profitörerna? Eller har jag kanske totalt missförstått något??

  MVH, Johan

  SvaraRadera
 3. De "hutlösa hyrorna" är desamma oavsett om de boende är infödda svenska ungdomar eller ensamkommande flyktingbarn och det handlar om HVB-hem och inte "utslussningslägenheter" .. även om det uttrycket stämmer bättre överens med den bild man vill ha fram.

  Så .. det som Löfven verkar vilja ha är en lägre avgift i HVB-hem för ensamkommande än för svenska "barn" .. i stället för att ta tag i problemet med verklig ålder.. Svenska ungdomar är också "självgående" när de går i skolan.

  Därmed inte sagt att jag inte reagerar på vilka priser det är möjligt att få ut när det gäller vård av unga? Men det är en helt annan fråga som inkluderar dokumentation, löner, journalföring ... osv vilket jag inte hinner skriva om för nu ska jag ila iväg och handla middag ... ;-D

  SvaraRadera
 4. Hej Any och smaklig måltid!

  Den artikel, som jag citerat från skiljer på utslussningslägeheter för dem, som är fyllda 18 år och HVB-hem för dem, som uppger sig inte vara fyllda 18 år.

  "...mest lönsamt för bolagen är att hyra ut utslussningslägenheter, för flyktingungdomar som fyllt 18 år och fått asyl."

  "Caremore erbjuder i sitt avtal med Mölndals kommun tolv platser för utslussningslägenheter. Det ger intäkter på 826 200 kronor per månad om alla platser hyrs ut.

  Caremores hyrespålägg är 665 procent i förhållande till vad de själva får betala.

  Bolaget är nystartat och har enligt årsredovisningen bara haft verksamhet i tio månader. Caremore driver också HVB-hem där ensamkommande barn och ungdomar under 18 år bor."

  http://www.expressen.se/gt/hyr-ut-ettor-for-68-850-kr-i-manaden/

  Vad är det som inte stämmer i den här artikeln (mitt förtroende för svensk press är noll).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Info på Caremores hemsida .. http://www1.ssil.se/verksamhet/111386

   Utslussningslägenheter är fortsättningen på HVB-boende för ungdomar över 18 år som av olika skäl inte bedöms kunna klara eget boende. Alltså, boende med med tillgång till stödpersonal.

   I dagens läge handlar det nog också om dem som inte kan få en annan bostad .. vilket gör att boendeformen blir onödigt dyr .. för att inte säga orimlig.

   Men som med allting annat är det en fråga om tillgång och efterfrågan.

   Det som jag i första hand vänder mig mot är att man förmodligen hellre använder sig av dessa dyra lösningar i stället för att försöka hitta en lösning på åldersbedömningen. En plats på ett asylboende för den som fyllt .. eller bedöms vara över, 18 år är inte ens i närheten av den här kostnaden.

   Det är inte rimligt att en 20-åring själv kan uppge sin ålder till 16-17 år och få en gräddfil i bostadslotteriet utan att någon törs ifrågasätta uppgiften.

   Men våra politiker väljer att blunda för att de i många fall betalar för vård av barn när det i stället handlar om asylsökande vuxna .. och tycker förmodligen att det är värt priset.

   Radera
 5. Om jag ska va helt ärlig kunde jag aldrig drömma om att det kunde bli så mycket fel, och dessutom hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Jag hoppas på morgonluft.

  http://www.svd.se/bjorklund-nyval-hotar-fore-jul/om/sverige

  SvaraRadera
 7. @Hmm

  Björklund, raka dig och sök jobb!

  För med FP's nyliberala mellanmjöksvänsterpolitik så åker du ut ur riksdagen vid ett nyval.

  SvaraRadera