söndag 11 oktober 2015

Mannen som gav nånannanismen* en minister.


 Varje dag anländer nu ca 2000 människor till Sverige och möts att totalt kaos. Anna Dahlberg ger sin syn på saken i Expressen och Jenny Nordberg ger oss en tydlig bild av det i SvD .

Hon berättar om ett flyktingmottagande utan övergripande organisation, samordnare eller ledning. Hur frivilliga inte ens har ett telefonnummer att ringa när det saknas madrasser, filtar, mat eller läkare. Det vimlar av engagerade människor och ideella organisationer som var och en agerar efter en egen agenda, utan samordning eller gemensamt mål. Människor som vänder sin frustration mot socialarbetare och polis som lika ledningslöst försöker bringa ordning i den oreda som statsministern kallar ordning och reda.

Välbeställda människor från städernas finaste kvarter lastar av förnödenheter lite här och där utan att någon organiserar det hela, vilket gör att det som behövs kanske finns .. nånannanstans utan att någon har en aning om var.

Ledarskap .. utan det kan ingenting fungera. Samordning, struktur och organisation .. det är vi bra på i Sverige, sa Morgan Johansson, vår migrationsminister. Men då menade han nog att Nånannan var bra på det, eftersom det råder en skriande brist på ledarskap, struktur, ordning och en samordnande, ansvarstagande organisation.

Även en organisation av allra enklaste slag skulle kunna samla uppgifter om var och hur mycket filtar och madrasser det finns att tillgå, vem som kan kontaktas när maten tar slut, vem som är ansvarig för akuta situationer, hygien eller hälsa och till och med i liten sammanhållande organisation hade förmodligen någon kläckt idén om att samla ett litet mobilt vårdteam som kunde kontaktas vid behov.

För att inte tala om frågan som ingen vet svaret på .. VAR ska  alla bo?? Eller sova den första natten?

Vi har myndigheter till allt här i landet, vi har en Bostadsminister, en Migrationsminister och en generaldirektör för Migrationsverket som helgonförklaras av Dagens Nyheter .. men alla som nu ägnar all ledig tid åt att bringa ordning i flyktingmottagandet har inte ens tillgång till en samordnare eller ledningscentral att ringa när läget blir akut.

Vad gör vår statsminister, mer än att sitta på kammaren och vänta på att Europas övriga ledare ska lösa problemet åt honom?

Jo, han kallar till pressträff/nationell samling, för att informera om att .. "Flyktingssituationen kräver en kraftsamling för att skapa de jobb, bostäder, utbildningsmöjligheter och den samhällsgemenskap som krävs, så att vi alla, oavsett var vi kommer ifrån, kan fortsätta bygga ett Sverige som är starkt tillsammans. I morgon .. måndagen 12 oktober bjuder statsminister Stefan Löfven in till den nationella samlingen Sverige tillsammans för att samla alla krafter som kan och vill bidra till att förbättra nyanländas etablering". Visst låter det som om regeringen har koll på läget? Vackra ord som kommer att landa i ... ?? .. regionala konferenser tillsammans med Arbetsmarknadsdepartementet??

Hurra .. precis vad alla behöver just nu! Eller då .. nånannandag .. när allt är utvärderat och klart, typ?

Sverige tillsammans, det är som tillsammans ska utveckla arbetssätten så att nyanlända vuxna snabbt kan börja jobba, barnen få en bra skolgång och alla komma in i samhällsgemenskapen.

Vackra ord, och svaret på frågan HUR? ska kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer, civilsamhället och andra aktörer tillhandahålla svaret på.

Det är statsministerns .  "starka förhoppning att alla inbjudna tar sig tid att medverka vid Sverige tillsammans. Det här arbetet har inte tid att vänta och tillsammans kan vi möta utmaningen i att förbättra och snabba på nyanländas etablering"

Statsministern, arbetsmarknadsministern och kultur- och demokratiministern kommer att vara till hands för att inspirera samtliga inbjudna till att "utveckla de bästa arbetssätten som finns lokalt, nationellt och internationellt. Arbetet följs sedan upp av Arbetsmarknadsdepartementet med regionala konferenser i varje län".

Internationellt .. jo jag tackar jag. De som frivilligarbetar skulle nog vara tacksamma för ett handtag lokalt. En del är till och med så fräcka att de önskar att Stefan Löfven personligen skulle ta del av deras arbetssituation .. men vi som sett statsministerns nedslag i verkligheten i samband med morden i Göteborg, vet hur obekväm han var med att vistas ute i det okända och farliga.

Migrationsministern, inrikesministern och bostadsministern kommer av förklarliga själ inte att närvara vid denna Sverige-tillsammans-tillställning. De har ju redan meddelat att de tappat kontrollen över sina verksamhetsområden.

Det som sticker ut mest i pressmeddelandet är det som saknas. Ingenstans nämns ordet bostäder. Inte ens orden tält eller sovplatser finns med .. vilket kan tyda på att de närvarande ministrarna tar för givet att Nånannan .. kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer, civilsamhället och andra aktörer .. tar ansvar för den lilla detaljen?Statsminister Stefan Löfven saknar inte bara en plan, han verkar också vara av den bestämda åsikten att detta inte är hans ansvarsområde utan någon annans .. myndigheter, företag, fackliga organisationer, civilsamhället och andra aktörer .. och ger därmed Nånannanismen en alldeles egen minister. 

Nånannanministern.

*Nånannanism är ett uttryck för att beteckna inställningen att någon annan skall ta itu med ens problem. Begreppet dök upp i tidningstext 1998 och var med på Svenska språknämndens nyordlista från 2004.

8 kommentarer:

 1. Hej.
  Okej, så de kallar till en träff för att alla skall hjälpas åt. Men vad är det konkret som skall göras? Kan han inte, vill han inte, törs han inte, eller är det verkligen så att han inte fattar att landet invaderas? Skall det behövas en statskupp för att han skall fatta?

  Lösningen är j*vligt obehaglig för att han väntat för länge:
  Stäng gränsen. Avvisa alla som saknar giltiga handlingar.
  Utvisa alla som fuskat sig in eller kommit utan papper.
  Utvisa alla som är kriminellt belastade.
  Håll gränsen stängd medan vi reder ut eländet i landet.
  Inte för att jag tycker det är bra, men för att de goda politikerna gjort det nödvändigt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Tänk, jag tycker det är helt fantastiskt att han anser sig ta ansvar samtidigt som han hela tiden anser att det är just nånannan som ska göra något.
  Det är inte bara madrasserna som är slut i Sverige, även skämskuddarna är slutsålda.

  SvaraRadera
 3. Halvtid i partiledardebatten i SVT. Man fullständigt häpnar över vilka verklighetsfrånvända politiker vi har i detta land. Dessa politiker håller på att köra landet i sank och den enda som har förstått detta är JÅ, de övriga fattar absolut ingenting! Oerhört frustrerande agerande av dessa nollor till politiker. //tompas11

  SvaraRadera
 4. Så typiskt Sverige, mycket snack, ingen verkstad. Mönstret känns igen från förr.

  SvaraRadera
 5. Bygga ett samhälle starkt med de som inte förmådde det i sina hemländer,utan de flydde genom 7 länder för att fastna för Sverige? den svenska skolan skall räddas av migrantlärare som tar han om de telningar de inte lyckades bibringa någon kunskap till i sina hemländer,.


  SvaraRadera
 6. Gustav Fridolin - värre nickedocka har jag aldrig sett. Meningslös debatt som inte gav något nytt. The same procedure as yesterday and tomorrow, and tomorrow... //tompas11

  SvaraRadera
 7. Jamen, vi har ju kontroll. Allt skall ordna sig. Säger stats-svetsaren. Tror Ni inte på Er egen statsminister? Inte? Kunde just tro det!

  SvaraRadera
 8. Full kontroll!? Så lät det inte i morse i Prav...f'låt SVT. Trelleborgs kommunalråd sågade Mig. med tårna.

  SvaraRadera