torsdag 22 oktober 2015

När allting faller ..


.. är det alltid de "tärande" som får betala. Vi kan utläsa det från finansministerns uttalanden om åtstramningar i sjukförsäkrings- och assistansersättningssystemen och vi vet det av erfarenhet.

Många talar om bostadsbubblan och 90-talet. Jag hade andra saker att tänka på då, men jag minns att många bekanta fick sälja sina hus, husvagnar och bilar innan de flyttade in i hyreslägenheter .. med en stor del av skulderna kvar.

Skillnaden mellan då och nu är att det fanns lediga bostäder då men att det inte finns några bostäder nu.

De som är så hårt belånade att de kommer att tvingas sälja nu, kommer .. förmodligen .. att få åtminstone lika mycket som de gav för sina bostadsrätter eller hus, gissar jag. För en bostad i ett storstadsområde kommer att vara en vinstlott länge än. Men det som blir kvar av lönen när alla skatter höjs och hålen i välfärdens skyddsnät blir större, kommer garanterat inte att räcka till för dem som gjorde en glädjekalkyl med två bruttolöner på tillsammans 50-60 tusen samt lånade till kontantinsatsen på ett boende för 5 miljoner, bara för att sedan raskt skaffa sig två barn.

Det finns ingen hyresrätt till den som tvingas sälja bostaden, även om h*n lyckas komma ut ur den skuldfri. Om det inte blir en ledig när en garantipensionär åker ut på gatan eftersom pensionen inte räcker till hyra, mat och mediciner.

Det finns ingen hyresrätt till den som vill flytta hemifrån. Om det inte blir en ledig när någon med en hyresrätt drabbats av psykisk sjukdom eller svår depression och tar livet av sig eftersom ingen annan "hjälp" finns att få.

Det finns nästan inga härbärgen till hemlösa missbrukare, inga bostäder till rumänska och bulgariska tiggare, inga bostäder till dem som står vid gränsen och knackar på, inga bostäder till dem som väntar sedan flera år på asylboenden .. och på alla andra upptänkliga ställen förvaras unga män, som alla är 16 år fram till den dag då någon hittar dem på facebook eller en raggningssida och upptäcker att de är 34.

Det kommer att bli svårt för dem som inte får pensionen att räcka till, som drabbas av arbetslöshet eller får sin sjukersättning omprövad och ifrågasatt efter nya och stramare regler .. eftersom det saknas både jobb, bostäder och härbärgen. Källarutrymmena är ju som sagt redan fyllda .. med barn eller män??

För den funktionshindrade som lever i egen bostad .. betald med egna pengar .. med hjälp av personlig assistans kommer marken att försvinna under fötterna om regelverket och bedömningsreglerna blir så strama att den handikappade borde kunna nöja sig med några kvadrat i en gruppbostad eller på något sjukhus. Något liv i övrigt är inte att tänka på, även om det handlar om en levnadsglad 20-åring som förlorade rörelseförmågan vid en ogenomtänkt omkörning eller ett misslyckat simhopp en fuktig sommarkväll.

Tråkigt nog så finns det inga lediga platser någonstans för den som tvingas ut ur tryggheten. Varken i gruppbostäder, äldreboenden eller på sjukhus, och OM det mot förmodan skulle byggas något alls så blir det lika dyra bostäder som de som den handikappade, sjuke eller pensionären fråntogs möjligheterna att bo i.

Har inte vederbörande föräldrar eller anhöriga kvar i livet så vete sjutton om det ens finns plats för dem utanför Coop eller Ica tillsammans med de andra hemlösa.

Det finns inga bostäder där det finns möjlighet till arbete.

Det kommer inte att finnas tillräckligt med bostäder i storstadsområdena under mycket lång tid, och de som byggs kommer garanterat inte att vara billiga hyresrätter i en trevlig park nära Hornsgatan.

Vem vill investera i miljöanpassade, billiga hyresrätter i förorten i dag .. även om det erbjuds en dryg tusenlapp per bostad i subventioner? Det kommer ju alltid att finnas en lång kö av människor som är villiga att betala dyrt för att bo i bostadsrätt i storstadsområdet.

Därför tror jag inte att bostadsbubblan som alla varnar för, kommer att se ut som den 90-talsbubbla som många hänvisar till. Även om det blir ett prisfall på bostäder, även om många överbelånade hushåll tvingas sälja, så kommer det i de allra flesta fallen att handla om uteblivna vinster och brist på hyresrätter. Det kommer även fortsättningsvis att finnas långa köer av människor som kan, och är villiga att skuldsätta sig upp över öronen under några år, bara för att bo i innerstaden eller åtminstone näst intill.

Men jag tror att vi kommer att behöva väldigt många tält och volontärer, inte bara till asylsökande utan också till alla som faller igenom de allt större hålen i välfärdens skyddsnät när staten måste spara in på utgifterna.


I Expressen skriver Britta Svensson .. Vi kan inte ge bort någonting som vi inte har. Det gäller livet likaväl som flyktingsituationen. Hon kanske borde ha nämnt att det vi inte har, men försöker ge bort, är något som vi är i desperat behov av själva?


6 kommentarer:

 1. Kan man möjligen få tillgång till cyanid eller arsenik så man själv kan ta sig av daga och lämna sin plats i bostadskön till någon bättre behövande genom någon humanitär organisation tro? OBS endast för personligt bruk och intagande.

  SvaraRadera
 2. Jag är faktiskt rädd! Mycket rädd! Det jag mest är rädd för är inkompetensen hos våra styrande och - framför allt - för att de inte inser situationens allvar. /Gunilla

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Lösningen väl låsningen släpper blir byggkutsar och baracker, tills krisen är över.
  Skolgång i skift. Förenklat innehåll. Sänkta krav och automatisk vidimering av utländska betyg. Beredskapsarbete mot bidrag. Bidrag som består av naturaprodukter, inte pengar. Kraftigt försämrad sjukvård. Institutionalisering av personer med funktionsnedsättningar, fast det kommer att heta trygghetsboenden eller nåt liknande. Och så vidare, för när man röstar för det omöjliga har man valt katastrof. Vad kan vi göra åt saken?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Bostadsbubblan brister när det lugnar ner sig i de länder folk flytt från. Då kommer många att vilja vara med om att bygga upp landet. Då blir det bostäder över i Sverige och de som köpt svindyrt kommer att få lämna sina bostäder och leva med skulder resten av livet.

  SvaraRadera
 5. Om boräntan skulle gå upp till den nivån den var under 90-tals krisen (ca 15%) Då har vi en kris som är helt oöverskådlig....Just thinking.

  SvaraRadera
 6. Vår godhet har tillagat en häxbrygd.

  SvaraRadera