onsdag 7 oktober 2015

Om Kd hoppar av DÖ ..


.. vad händer då?

Jan Björklund får panik och går ut och försöker skrämma Kristdemokraterna till lydighet, genom att helt på egen hand hota med nyval/extraval, men är det en realistisk konsekvens om Kd röstar mot decemberöverenskommelsen nu på fredag?

Vem utlyser nyval och hur går det till, undrar jag och svaret blir ..

I Sverige har den sittande regeringen möjlighet att bestämma att extra val ska hållas.

Regeringen får besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val. Extra val ska då hållas inom tre månader efter beslutet. Beslut om extra val får inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern, så kallad misstroendeförklaring, måste regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Kan regeringen då utlysa extra val och gör det inom en vecka sitter regeringen kvar.

Så OM Kd hoppar av en överenskommelse som förlamar och skadar hela det politiska arbetet så måste en majoritet av riksdagen .. det vill säga resten av Alliansen tillsammans med Sd, ta beslut om en misstroendeförklaring mot den sittande regering om jag inte fattat helt fel.

Mandatfördelningen i riksdagen ser ju ut som följer ..

M 84 + C 22 + Fp 19 = 125 mandat + Kd 16 = 141 mandat

S 113 + MP 25 = 138 mandat + V 21 = 159 mandat

.. och SD 49 mandat

Detta är de kort riksdagen har att spela med och det ser ju inte så lovande ut för den som hoppats på ett nyval, eller hur?

Varken med eller utan Kd kan oppositionen rösta ner regeringen + Vänsterpartiet, om de inte får stöd av SD.

Stefan Löfven kommer hellre att sälja sin gamla mormor än frivilligt utlysa nyval en gång till.

Så det som förmodligen händer om Kd lämnar DÖ är att de övriga Allianspartierna på ett eller annat sätt kommer att fortsätta att "hedra" decemberöverenskommelsen .. trots att den inte längre existerar .. under resten av mandatperioden av ren beröringsskräck med SD.

Så vad blir vinsten med att DÖ läggs i graven, om vi ändå kommer att få dras med den här regeringen fram till 2018?

För mig personligen blir det faktiskt en JÄTTEVINST!

Det kommer att betyda att jag får TVÅ oppositionspartier att välja mellan i stället för bara ett i nästa val och dessutom slipper fundera över om det ens är lönt att rösta.

Bara det gör att jag hoppas, hoppas att det finns tillräckligt med ryggrad hos Kd för att avskaffa en överenskommelse som bara hålls av ena parten medan den andra låter sig köras över i fråga efter fråga för att slippa ta eget ansvar.

Det finns andra argument och Johan Ingerö, Kd:s förre presschef, uttrycker dem väl i en debattartikel i DagensSamhälle .. LÄS DEN. Och läs också ledaren i Dagens Industri.

Det måste bli lite liv i riksdagen och den politiska debatten annars vet jag inte var det här slutar. Kanske på samma nivå som samtalet förs i vänsterpressen och på twitter i det som nu kallas #rövhålsgate?
En plågsam historia som blossade upp när Rebecca Uvell skrev ett blogginlägg som ifrågasatte Karin Pettersson krönika där hon gick till hårt angrepp mot de rikas löner i näringslivet, det vill säga människor som tjänar lika mycket som hon själv.

Något som föranledde Hanne Kjöller, .. på twitter, som nu nästan ligger på en lägre nivå än Flashback ..  att anklaga Rebecca Uvell för att avslöja de välavlönade journalisternas adresser, det vill säga deras bostadsorter, det vill säga att de bor i Stockholms dyraste kvarter.

Vilken överraskning!! Journalister bor på Söder och Jan Helin i en villa i Äppelviken? (Något som han beskrev så här som svar på en fråga i "Gilla Olika-kampanjen" 2010 ..

Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än sörgårdsidyll det vill jag lova. Självklart skall man inte dra alla över en kam. Fakta är dock att vi 2009 tog emot drygt 100 000 människor, det vill säga som en medelstor svensk stad. Flertalet kom från Irak, Somalia samt Afghanistan. Flertalet är analfabeter, man klumpar ihop sig med sina landsmän, vilket jag kan förstå, i enklaver där man inte behöver lära sig svenska eller hur Sverige fungerar. Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett "svenskt" villaområde.

Jan Helin .. 19 september 2010, kl 09:40
Hej Leif. Jag bor i ett villaområde som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.)

Sedan kliver DN:s Erik Helmerson in i samtalet och kräver att det som inte står i blogginlägget, som han uppenbarligen inte läst, ska tas bort .. sedan läser han inlägget .. och tackar för att det som inte fanns från början, inte längre finns kvar????

Aftonbladets Daniel Swedin, som blir rödglödgat upprörd över att hans lön avslöjas för kreti och pleti, hyllar Hanne Kjöllers "markering mot det bloggande rövhålet" och så är cirkusen i full gång och påminner till förväxling om regeringens sätt att hantera flyktingströmmarna som passerar våra gränser .. det är någon annans fel!!

De rikas fel!!

Näringslivets fel, eftersom de tar betalt för att göra det jobb som regeringen inte en aning om hur de ska hantera.

Så ... snälla Kd, om ni hoppar av decemberöverenskommelsen så kanske det finns ett litet, litet hopp om en värdigare politisk debatt de kommande tre åren och så kanske vi slipper en valrörelse som kommer att vara plågsammare, pinsammare och innehållslösare än svensk medierapportering och deras medarbetares twitterkonversation..

För ett väldigt litet hopp är i alla fall bättre än inget hopp alls.
11 kommentarer:

 1. Twitter har väl lägre nivå än Flashback? På flashback brukar moderatorerna radera OT/flams och one liners när sådan anmäls, medan flams och one liners verkar vara dominerande på Twitter. På flashback går det inte ens att dölja meningsmotståndares inlägg nuförtiden, medan blockande för att begränsa informationsflödet är stort på Twitter.

  SvaraRadera
 2. Partipiskan kommer att vina, finns inte en chans att KD lämnar DÖ.
  Twitter - vad är det för konstiga människor som skriver där? Lite hyfs och hålla en god ton tycks de inte ha en susning om. Erbarmligt! //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis kommer partipiskan att vina .. men det här är i alla fall liiiite hoppingivande. Kanske den första .. eller andra .. sprickan i DÖ.

   Men fram till på fredag ska jag i alla fall unna mig att hoppas. :-9

   Radera
 3. När jag läser den där twitterkonversationen är det enda jag tänker på: sandlåda,hink och spade...
  Är det verkligen denna sumpmark svensk debatt har sjunkit ner i??? Beklämmande.
  Hoppas som du att KD lämnar DÖ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, beklämmande! Intellektuellt undervattenläge i twitterkonversationen. //Gunilla

   Radera
  2. Om det bara var i twitterkonversationen! :-(

   De känns som om hela landet är på väg mot undervattensläge ...

   Radera
  3. Och inte hjälper det om SD blir största parti 2018,riksdagsmajoriteten utser statsminister om jag har fattat rätt.

   Radera
 4. Skall bli intressant att följa KDs och Moderaternas riksstämmor nu i oktober. Hoppas mycket på att DÖ ställs på sin spets och vållar RABALDER av sällan skådat slag! Men jag tror inte att Alliansen överger DÖ då de inte har egen majoritet idag. Hela den aktuella situationen inger mig mycket stark oro. // Gunilla

  SvaraRadera
 5. Lite off men äntligen någon som tar bladet från munnen. Fast det är nog inte bara Morgan Johansson som borde drabbas.
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmland/sa-dum-i-huvudet-att-klockorna-stannar

  SvaraRadera
 6. KD var redan mitt stora hopp, men blev omöjligt efter DÖ.
  Vi håller tummarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. och höjer solidariskt champagneglasen om DÖ gravsätts i morgon! ;-)

   Radera