lördag 17 oktober 2015

Kollektiv Intelligens?


Hans Li Engnell på bloggen Motpol tar i dag upp begreppen Intelligens och Dumhet i samband med vår nuvarande regering.

För den som inte förstår behovet av information på området tillhandahåller bloggaren också ett liten film med John Cleese ..


.. som osökt fick mig att söka ytterligare röster som försökt reda ut begreppen.

Det äldsta citatet jag kunde hitta var från  Niccolò Machiavelli (1469-1527) som lär ha sagt .. Den bästa metoden att bedöma intelligensen hos en härskare, är betrakta dem han har omkring sig .. som trots att det gått så lång tid som nästan 500 år direkt får mig att tänka på Mehmet Kaplan, Åsa Romson, Gustav Fridolin och ytterligare ett antal ministrar som i dag ser sig som "härskare" över dem som de anser för dumma för sitt eget bästa.

Uarda-akademien, som brukar ha kluriga definitioner av vilket ord som helst, är obegripligt fattigt när det gäller dumhet? Två exempel bara .. Duminant: Enfaldigt överlägsen och Dumokrati: Pampvälde .. men de är å andra sidan väl så tillämpbara i dagsläget, eller hur?


Jag söker vidare och hittar ett gäng roliga bilder på Tunity.se som ser det som sin uppgift att hjälpa till att uppnå Kollektiv Intelligens som de beskriver på följande sätt ..  Varje kväll, strax före solnedgången, kan starar ses utföra hisnande flygmanövrar. Antalet fåglar varierar från några hundra till tiotusentals. ”Murmurations” som det kallas, uppvisar en stark rumslig samstämmighet och visar på extremt synkroniserade manövrar, som tycks uppstå spontant eller som svar på en annalkande hot.

Kollektiv Intelligens! Jisses, är det något som är en bristvara i politiken just nu så är det kollektiv intelligens .. och så finns det de som faktiskt säljer det på nätet? När jag läser vidare på hemsidan inser jag att konceptet är som skräddarsytt för Löfven &Co ... 
.. och jag hoppas innerligt att någon vidarebefordrar denna lösning till de rödgröna beslutsfattarna ...

Det är vanligt att grupper av individer tillsammans arbetar på ett sätt som är ganska dumt, och kollektiv dumhet är lika möjligt som kollektiv intelligens.

Kollektiv intelligens uppstår när grupper av individer agerar gemensamt på ett sätt som är intelligent.

Hur kan människor och datorer kollektivt anslutas så att de agerar mer intelligent än någon person, grupp eller dator, var för sig, någonsin gjort förut?

Medge att det känns som en utmärkt lösning på problemlösandet som verkar mer problematiskt och olösligt ju fler problemlösare .. grupper av individer som  tillsammans arbetar på ett sätt som är ganska dumt .. som anser sig lämpade att lösa själva problemet.

Det är dags för våra politiker att visa prov på en stark rumslig samstämmighet och utföra några extremt synkroniserade manövrar som svar på annalkande hot mot landets ekonomi och välfärd.

För händer det inte något snart som bevisar att någon .. vem som helst .. är villig att agera på ett kraftfullt och ansvarsfullt sätt .. eller snarast kontaktar Tunity.se .. så ger jag fullständigt upp och tillåter mig att gå in i fullskaligt panikläge.


Cornucopia, Fnordspotting, Ledarsidorna, HAX, Dick Erixon, 6mannen, WTF,

SvD, SvD-läsardebatt, Sakine Madon/Expr., Patrik Kronqvist/Expr., Nyheter i dag, Dagens Samhälle, DI,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar